6e Internationale Architectuur Biënnale (IABR) brengt met Urban Metabolism de stromen van de stad in beeld
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 20-05-2014
 Beeld: Birdseye view Rotterdam Zuid, FABRIC-JCFO
Tijdens de 6e Internationale Architectuur Biënnale (IABR) presenteert Rotterdam zich op de tentoonstelling van het IABR-Projectatelier Rotterdam met ‘Urban Metabolism’. ‘Urban Metabolism’ onderzoekt hoe stofstromen zoals voedsel, water en afval in de stad verlopen en brengt deze in beeld.
De kennis over de stofstromen wordt vertaald naar nieuwe strategieën voor een duurzaam en gezond Rotterdam. ‘Stromen door de stad- ontdek de stofwisseling van Rotterdam’ toont op een kaart en door middel van speciale routes bekende en minder bekende plekken in de stad, die laten zien hoe Rotterdam omgaat met voedsel, water of afval. Van paddenstoelenkweek tot wateropvang in een parkeergarage.
Het IABR-Projectatelier Rotterdam onderzocht hoe stromen in de stad zoals voedsel, afval en water werken en waarom deze kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst van de stad. Deze stromen in de stad zijn belangrijk in het dagelijks leven van de inwoners van de stad en ook bepalend voor haar ruimtelijke inrichting. Als je daarbij optelt dat grondstoffen almaar schaarser worden en de milieudruk op het stedelijk gebied toeneemt, dan is het interessant en noodzakelijk om te kijken hoe deze stofwisseling in elkaar zit en hoe deze efficiënter of meer productief kan worden ingericht.
Bruikbare stoffen Een voorbeeld van zo’n stroom is het rioolwater. Dat wordt nu gezuiverd en geloosd. Rioolwater zit echter vol met bruikbare stoffen, zoals fosfaat, die kunnen worden teruggewonnen. Fosfaat wordt schaarser, maar is nodig bij het verbouwen van voedsel. Herwonnen grondstoffen die worden gebruikt leveren ook misschien nieuwe verdienmodellen en nieuwe werkgelegenheid op.
De bijdrage die de gemeente Rotterdam doet aan de tentoonstelling van de IABR gebruikt zij als vliegwiel samen met geinteresseerde en innoverende partijen te werken aan een blijvend duurzame en veerkrachtige stad. De bijdrage aan de IABR is mede tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van gemeente Rotterdam, het Rotterdam Climate Initiative/Programmabureau Duurzaam en Project Management & Enginering (Stadsontwikkeling, ook gemeente Rotterdam).
Bron: Gemeente Rotterdam
Overig Bouwnieuws
|