8220monopolitische bouw sneller en goedkoper8221
Javascript is uitgeschakeld

“Monopolitische bouw sneller en goedkoper”

Geplaatst: 03-02-2009
Innovatie in bouwtechnieken- en materialen én van dubbelschalige bouw overstappen naar meer monopolitische bouw voor goedkopere en energievriendelijkere woningen. Dat is waar bouwend Europa naartoe moet, denkt ir. Jos Cox, CEO NW Europe bij Xella. Op de Bouwbeurs introduceert het bedrijf Multipor: volgens hen een onbrandbaar isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid, geschikt voor monopolitisch bouwen.

Door Frank SenteurJa, ook Xella heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de sterke ontwikkeling in het noorden van Europa van dubbelschalig bouwen en dan vooral met kalkzandsteen”, aldus Cox. Dus de spouwbouw afkraken, doet Cox dan ook zeker niet. “Onze oudste kalkzandsteenfabriek is 107 jaar en we produceren onder de naam Silka een breed programma bouwproducten uit kalkzandsteen. In de jaren vijftig kwam daar cellenbeton bij, waarin we met de merknaam YTONG een compleet scala aan producten bieden. Hebel brandwerende producten en Fermacell gipsvezelplaten (van Xella Droogbouw Systemen), completeren de oplossingen.”
En nu dus Multipor. Cox: “Dat is het best te vergelijken met cellenbeton, maar het bevat nog meer afgesloten cellen met stilstaande lucht. Hierdoor is het sterk isolerend, maar licht in gewicht en daardoor uitermate geschikt voor toepassing als buitengevel-isolatiesysteem, voor isolatie aan de onderzijde van betonvloeren in parkeergarages en van buitenmuren aan de binnenzijde en isolatie op platte daken.” Met deze minerale isolatieplaat speelt het bedrijf in op de hernieuwde aandacht voor energiezuinig bouwen. “Multipor is een milieuvriendelijk en praktisch alternatief voor isolatiematerialen die vezels bevatten of van kunststof zijn”, vervolgt Cox. “Het grote verschil is echter dat het veel sterker is en als een solide bouwmateriaal beschouwd kan worden. Toegepast aan de buitenzijde van woningen kan de pleisterlaag er bijvoorbeeld direct op aangebracht worden met als resultaat een sterke afwerklaag die niet makkelijk ingedrukt kan worden omdat de onderliggende Multipor laag aanzienlijk drukvaster is dan bijvoorbeeld kunststof isolatiematerialen.” Aan de introductie van het materiaal ging tien jaar onderzoek vooraf.

Nichemarkten
De uitdaging was niet zozeer om de luchtbelletjes erin te krijgen, maar vooral om stabiliteit van het materiaal in combinatie met een hoge drukvastheid te garanderen. In het laboratorium lukt dat wel, maar dan moet je het nog vertalen naar een productiesituatie. Een stevige uitdaging, met een innovatief eindresultaat. Voorlopig beschouwen we Multipor als een nieuw materiaal voor een aantal specifieke nichemarkten”, zegt Cox over de verkoopverwachtingen. “Je kunt er zeer rendabel monolithisch mee bouwen, maar ook in de renovatiesfeer zien wij grote mogelijkheden. Ik denk en verwacht dat de vraag een enorme impuls zal krijgen als de eisen ten aanzien van isolatiewaarde van woningen aangescherpt zullen worden. En dat zullen ze. Dat is slechts een kwestie van tijd, want energiebesparing is een van de belangrijkste maatregelen om de CO2- uitstoot te reduceren.“
Momenteel is de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor woningen 0,8, maar de verwachting is dat deze op niet al te lange termijn (uiterlijk 2015) zal worden verlaagd naar 0,4. Daarvoor zal bijvoorbeeld ook de Rc-waarde van gevels moeten worden verhoogd van 2,5 naar 5,0 m2K/W of hoger. Dat is alleen bereikbaar door toepassing van betere isolatiematerialen en –technieken. Maar energievriendelijker bouwen is natuurlijk niet alleen een kwestie van betere materialen. Het gaat om het totaalplaatje, dus ook de constructie van een woning of gebouw speelt een rol, de kwaliteit en de manier van bevestigen van ramen, deuren en kozijnen. De ligging van het object ten opzichte van de zon, de dakconstructie, de toegepaste ventilatie- en verwarmingstechnieken. Ook gaat het om de combinatie van de toegepaste bouwmaterialen. Wij zijn geen bedrijf dat producten op de markt brengt en het vervolgens maar aan de architect overlaat wat hij of zij ermee doet. Belangrijk is dat in elke situatie de juiste toepassing wordt geselecteerd. Of dat nu een dubbelschalige of monolithische constructie betreft, wij zien het als onze taak hiervoor optimale materiaalcombinaties te kunnen leveren. ‘Oplossingsdenken’ noemen we dat en dat gaat veel verder dan het slechts op de markt brengen van materialen.”

Renovatiemarkt
“Naast toepassingen in de nieuwbouw zien wij voor Multipor zoals gezegd ook zeer interessante kansen in de renovatiesector”, benadrukt Cox. “Er staan ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland. Daar wordt jaarlijks een zeer klein deel van afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw, welke markt normaal gesproken zo’n 70.000 woningen per jaar groot is. Nu is dat tijdelijk minder, maar dat zal ongetwijfeld wel weer goed komen. In miljoenen bestaande woningen waarvan de isolatiewaarde verhoogd moet worden kunnen tegen de binnenmuren redelijk eenvoudig Multipor-platen worden gelijmd. Een alternatief is de Multipor-platen tegen de buitenmuur aan te brengen en te pleisteren. Hiermee is een Rc-waarde van 7 haalbaar, waarmee bestaande woningen uiteindelijk ook aan de nieuwste EPC-normen kunnen voldoen.”




Monolitisch bouwen

Nederland bouwt nog niet veel op monolitische wijze. Na de introductie van het drukvaste isolatiemateriaal Multipor op de BouwBeurs, gaat de bouw volgens CEO NW-Europe ir. Jos Cox van Xella overstag: besparingen tot dertig procent beloofd.

Volgens Cox zal Multipor in combinatie met de introductie van de energiezuinige YTONG-blokken een nieuw hoofdstuk inluiden voor monolithisch bouwen in Nederland. In vergelijking met dubbelschalige oplossingen zijn besparingen mogelijk van twintig tot dertig procent per vierkante meter afgewerkte muur. Cox: “Waarom in dit deel van de wereld woningen nog vooral dubbelschalig met een bakstenen buitengevel worden gebouwd is mij een raadsel. Traditie, maar ook door beperkingen op het gebied van toepasbare bouwtechnieken en bouwmaterialen wordt spouw-bouw als optimaal beschouwd voor wat betreft vochtdoorslag en isolatie. Maar dat is klare onzin, met monolithische technieken kun je zeer hoge isolatiewaarden bereiken. Wel is het zo dat we in dit noordelijke deel van Europa behoefte hebben aan een sterker bouwmateriaal met een hoge isolatiewaarde. Door YTONG-blokken te combineren met Multipor, zijn monolithische woningen te bouwen waarvan de gevels een Rc waarde hebben van 7. Deze zijn sneller te bouwen dan de uitvoeringen in gemetseld baksteen. Zo bespaar je aanzienlijk op het gebied van arbeidskosten. Bij renovatieprojecten kun je op deze wijze ook de Rc waarde van bestaande gevels sterk verhogen.”


Isolatiewaarde
Multipor is een als plaatmateriaal leverbaar ‘geschuimd mineraalproduct’ met een hoge thermische isolatiewaarde en een steenachtig uiterlijk. Het heeft een warmtegeleidingsvermogen van 0,045 W/(mK), is onbrandbaar en behoort daarmee tot de hoogste bouwmaterialenklasse A1 conform EN 13501-1. Omdat het ook niet bijdraagt aan uitbreiding van brand, kunnen de platen worden gebruikt in toepassingen waar andere isolatiematerialen niet zijn toegestaan. De poreuze structuur van Multipor zorgt voor een goede geluidsabsorptie. Ook de toepassing als buitengevelisolatiesysteem verbetert de geluidsisolatie van buitenwanden. De open structuur laat het materiaal ademen. Het grote diffusievermogen zorgt voor goede natuurlijke vochtregulatie voor een gezond binnenklimaat dat tegelijkertijd schimmelvorming voorkomt. Ook in moderne, luchtdicht geconstrueerde woningen.

Koudebruggen
Koudebruggen vormen in zowel bestaande- als nieuwbouw een groot probleem. Ze kunnen leiden tot onvoldoende warmte-isolatie, scheuren in stuc- en metselwerk en vochtproblemen. Multipor voorkomt het ontstaan van koudebruggen, is CE-gemarkeerd en beschikt over de Europese Technische Goedkeuring ETA-05/0093. Behalve dat Multipor goed isoleert en eenvoudig is aan te brengen, is het materiaal ook goed te recyclen. Uit gebruikt Multipor kan zonder problemen nieuw Multipor worden geproduceerd zonder concessies te doen aan de eigenschappen en de duurzaamheid.

Omzet
Bij Xella International GmbH. werken wereldwijd ruim 7.600 medewerkers. In 2007 realiseerde het een omzet van ruim 1,3 miljard euro. Xella International is eigendom van een consortium van de investeringsmaatschappijen PAI Partners en Goldman Sachs Capital Partners. De bouwdivisie Xella International houdt zich bezig met de productie en levering van bouwmaterialen (Xella) en toeslagstoffen (Fels). Xella is producent van kalkzandsteen, cellenbeton en droogbouwsystemen met in Nederland de A-merken Silka, YTONG, Hebel en Fermacell. Het jongste merk van Xella Nederland BV is Multipor.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie