Alle kamers nieuw studentencomplex Science Park al bewoond
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 24-06-2014
 Beeld: DUWO
Studentenhuisvester DUWO opent op woensdag 25 juni een nieuw studentencomplex in het Amsterdam Science Park. De 605 studentenwoningen zijn allemaal al geruime tijd bewoond.
Het gebouw is aangesloten op een intelligent warmte-koude opslagsysteem (WKO) dat het milieu spaart.
Het nieuwe studentencomplex is het tweede van DUWO op het internationale kenniscomplex, waar onder meer ruim 120 betawetenschapgerelateerde bedrijven zijn gevestigd, faculteiten van de Universiteit van Amsterdam en wetenschappelijke instituten. Het park heeft vergaande duurzaamheidsdoelstellingen, net als het nieuwe gebouw. De gevel van Science Park II is groen, maar ook de verwarming en het tapwater zijn 'groen', doordat het opgewarmd wordt met warm water uit een centraal warmte-koude-opslagsysteem in de bodem. Behalve Science Park II zijn hier ook op aangesloten het Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica én onderdak van een van de grootste internetknooppunten ter wereld) en het Amsterdam University College (AUC). Het verwarmde water en het afgekoelde water worden ondergronds opgeslagen in speciaal geboorde putten en efficiënt over de gebruikers verdeeld. Dit zorgt voor een reductie van de uitstoot CO2 van 300 ton per jaar (dat is net zo veel als een retourtje vliegen naar Milaan met alle 605 bewoners).
Ontmoetingen Het nieuwe studentencomplex zelf bestaat uit een deel hoog- en een deel laagbouw. Het valt op door de heldere geel en groene kleuren. In het interieur is alles gericht op ontmoetingen tussen de 605 bewoners: de grote entreehal met speciaal ontworpen zitmeubelen fungeert als een soort enorme huiskamer en loopt uit in de achtertuin, waar picknicktafels, banken en een grasveld met treden naar het water voor veel zomerse genoegens zorgen. Zelfs in de gangen en wasmachineruimte zijn zitmeubelen.
Meer ‘groen’ Ook in andere opzichten dan de energievoorziening is het gebouw ‘groen’. Zo is de helft van het dakoppervlak voorzien van het bekende vetplantje sedum, dat regenwater opslaat, waardoor de riolering minder wordt belast. Sedumdaken gaan bovendien langer mee dan gewone dakbedekking en dempen geluid. In het gebouw zijn algemene ruimten en gangen voorzien van LED-lampen en bewegingsmelders.
Het ontwerp van Science Park II werd gemaakt door SJO architecten uit Amsterdam. De uitvoering was in handen van Waal uit Vlaardingen. De WKO werd geregisseerd door DOZ-energieregie en geleverd door Cogas Duurzaam.
Bron: DUWO
Overig Bouwnieuws
|