Bam bouwt uniek geluidsscherm met geintegreerde zonnecellen
Javascript is uitgeschakeld

BAM bouwt uniek geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

Geplaatst: 08-05-2017
BAM bouwt uniek geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

PIJNACKER - Langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp verrijst een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen dat op jaarbasis 30 megawattuur gaat opwekken. Het door BAM Infra ontworpen en te realiseren scherm is een unicum in de markt en een primeur voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Na de zomer worden langs de N470 in Pijnacker Zuid de laatste woningen opgeleverd van de nieuwe wijk Keijzershof. Met het oog op optimaal wooncomfort laat de gemeente een 480 meter lang geluidsscherm plaatsen dat 2,5 meter boven het maaiveld uitsteekt. De markt werd via een aanbesteding op basis van Best Value Procurement uitgedaagd om een innovatieve, duurzame oplossing te bedenken, die niet alleen de geluidsbelasting vermindert maar ook op slimme wijze energie opwekt.

Win-winsituatie
‘Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie benutten wij de schaarse ruimte zeer efficiënt’, aldus Jaap van Staalduine, wethouder Ruimtelijke Ordening. ‘Dit is een win-winsituatie. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.’

Unieke constructie
BAM Infra verwierf het design and construct-contract dankzij een goede onderbouwing van de geleverde prestaties en het optimaal borgen van risico’s. Volgens tendermanager Richard Veenstra is het scherm een unicum in de markt. ‘Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren. In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.’

Stevig en mooi
Het geluidsscherm is goed te onderhouden en weers- en vandalismebestendig. Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s past BAM Infra extra dik glas toe van 8 mm aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen. In samenspraak met de gemeente en de stedenbouwkundige van de provincie Zuid-Holland is de beeldkwaliteit geborgd. Hoewel zonnecellen niet transparant zijn, heeft BAM Infra toch een oplossing gevonden die een doorkijk biedt naar het achterliggende landschap. Stroomkabels, omvormers en andere elektraonderdelen worden netjes in het scherm verwerkt.

Duurzame stroom
Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende tien jaar gemiddeld 30 megawattuur per jaar op te wekken. Dit is voldoende om tien huishoudens van stroom te voorzien. Via Stedin stroomt de opgewekte stroom het openbare net in. De oplevering van het scherm is gepland voor medio november 2017.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
Sluit deze advertentie