Beduidend meer aandacht voor logistiek bij toeleveranciers
Javascript is uitgeschakeld

Beduidend meer aandacht voor logistiek bij toeleveranciers

Geplaatst: 20-02-2009
De bouwsector krijgt dikwijls het verwijt conventioneel te zijn. Oók op logistiek gebied. Daar lijkt verandering in te komen. In de bouwlogistiek is een van de hamvragen: hoe kunnen we de faalkosten en de onnodige vervoersbewegingen tot een minimum terugbrengen? Al in 2004 gaf de Regieraad Bouw aan dat bedrijven in de bouw twintig tot 25 procent kunnen besparen door hun logistieke processen beter te organiseren. Volgens een rapport uit 2004 van de VLMKiemgroep Logistiek in de Bouw bedroegen de faalkosten – vooral door tussentijdse aanpassingen in bouwplannen en fouten van onderaannemers – op dat moment gemiddeld tien procent van de totale bouwkosten, waarbij de klant uiteindelijk voor de rekening opdraaide. Het advies luidde om just-in-time te gaan werken met een beperkt aantal bouwmaterialenleveranciers, die de goederenstromen kunnen coördineren en de leveringen van meerdere leveranciers kunnen combineren. Zo kan het aantal voertuigbewegingen bij bouwplaatsen tot een minimum worden beperkt.

Duurzaam
Wat is daarvan terechtgekomen? Tot voor kort niet veel, schrijft het vakblad Logistiek. De bouwsector zit vast in ‘“traditionele structuren, achterdocht en felle concurrentie” en legt de schuld voor het gebrek aan logistieke innovatie al snel bij de overheid, die bedrijven te veel regels oplegt. Een belangrijk punt is dat er bij de meeste bouwprojecten geen regisseur is die verantwoordelijk is voor de hele toeleveringsketen. Meestal stuurt de aannemer de bouwprocessen aan, inclusief kortetermijnplanning en onderaannemers. Gevolg van dit gebrek aan regie: hoge faalkosten en veel onnodige vervoersbewegingen.

Regelgeving
Er is in ieder geval goed nieuws: het aantal veelbelovende bouwlogistieke initiatieven die de laatste tijd zijn gestart, wijst op een kentering. Gestimuleerd door onder meer strengere regelgeving op het gebied van CO2, ecotax en venstertijden. De inspanningen richten zich vooral op bouwprojecten in de binnenstad. Coen Faber, leider van het project Duurzame Bouwlogistiek (van het publiek-private samenwerkingsverband Connekt), zegt hierover in Logistiek dat duurzame bouwlogistiek pas kan doorbreken als er vanuit de bouwsector zelf concrete businesscases worden geïnitieerd en best practices worden aangedragen. Dat moet dit jaar gaan gebeuren. Duurzame bouwlogistiek staat inmiddels ook op de agenda van de KoninlijkeHibin (brancheorganisatie voor bouwmaterialen) en Topbouw (een partnership tussen de handel en industrie in bouwmaterialen). Bij Topbouw loopt onder meer het project De Logistiek Coördinator. Zo’n coördinator moet zorgen voor minder transportbewegingen, voor optimale gebruikmaking van opslagruimtes op de bouwplaats en voor betere (stillere en snellere) bouwmethoden.

Bron:Logistiek

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Heembeton
  • Therminon
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
Sluit deze advertentie