Betondag vakkennis bepalend voor veilige constructie
Javascript is uitgeschakeld

Betondag: Vakkennis bepalend voor veilige constructie

Geplaatst: 09-12-2008
De Betondag 2008 stond geheel in het teken van het belang van vakkennis in de (beton)bouw. Het credo ‘Vakkennis werkt!’ drukt volgens ir. Dick Stoelhorst, directeur betonvereniging, de kern van de vereniging uit: “Vakkennis is onontbeerlijk om de constructies waar onze maatschappij om vraagt ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.”
Door Menno Jelgersma
Vorig jaar vierde de Betonvereniging de vijftigste Betondag. Uit de evaluatie van die dag bleek dat de algemene waardering bijzonder hoog was. Zowel deelnemers als exposanten gaven een hoge score over de gehele dag. Ook dit jaar mocht de organisatie zich verheugen in een druk bezochte dag die voor bijna 180 exposanten en bezoekers een succes was. Naast de functie van een ‘relatiebeurs’ heeft de Betondag ook een belangrijke informatieve functie. Door middel van parallelsessies, inlooplezingen en speciale programma’s konden bezoekers en exposanten hun kennis over beton- of aanverwante techniek vergroten en delen. Netwerken is een sleutelbegrip op de Betondag; contacten worden gelegd, onderhouden en bestendigd. Ook voor exposanten die zich nog maar enkele jaren presenteren en nieuwkomers op de markt is dit de ideale gelegenheid om zich te presenteren en nieuwe contacten te leggen. Dat konden exposanten zijn die een soortgelijk aanbod presenteerden, maar ook vertegenwoordigers van toeleveranciers, bouwmaterialenhandelaren, grote bouwbedrijven, advies- en ingenieursbureaus of (semi)overheid. Geheel willekeurig heeft Bouwformatie (zelf een van de nieuwkomers op de Betondag!) een paar stands bezocht.

Netwerkplek
De Bond van Fabrikanten van Betonproducten is de werkgeversvereniging van de betonproductenindustrie en al jaren een vaste exposant op de Betondag. Ir. Ton Pielkenrood, directeur BFBN: “We zijn op de Betondag de netwerkplek voor onze leden. We staan hier dan ook niet zozeer om een product te verkopen maar om contacten te leggen en te onderhouden. We zijn inmiddels een stabiele factor op de Betondag. De Beaujolais die we elk jaar serveren is inmiddels vermaard. De afgelopen tijd heeft onze vereniging zich ‘verjongd’ door het aantrekken van jonge mensen. Daarmee hebben we veel nieuwe expertise in huis gehaald op juridisch, technisch en communicatief gebied. Ons pakket is daardoor verbreed en dat komt onze leden weer ten goede. Wanneer wij in staat zijn snel hulp te bieden dan belt hij of zij snel nog een keer.”

Cemex
Cemex is een internationaal opererende producent van betonmortels. Dr. ing. Werner Remarque, technical marketing cement over Cemex: “Cemex is van oorsprong een Mexicaans bedrijf met op dit moment vestigingen over de hele wereld. Mondiaal is Cemex de grootste producent van ready-mix. We produceren innovatieve producten en proberen een groter aandeel op de betonmarkt te verkrijgen door ons meer op Nederland te richten. Hoewel we ons natuurlijk terdege realiseren dat het een economisch onzekere tijd is. We benaderen de Nederlandse markt vanuit Duitsland, maar er staan hier wel vijf betoncentrales. Onze deelname aan de Betondag is niet voor niets. Er komen heel wat mensen langs die wat over Cemex te weten willen komen.”

Orcem
Orcem uit Moerdijk presenteert zich op de Betondag als een ‘groene’ producent die is gespecialiseerd in de productie van onder meer hoogovengranulaat in de Benelux. Gemalen hoogovengranulaat wordt toegepast als bindmiddel in betonmortel. Rick Buiter, managing director Orcem: “Het toepassen van hoogovengranulaat heeft een direct groot voordeel voor de CO2-uitstoot in vergelijking met portlandcement. Bij de productie van een ton Portland cement komt bijna 1.000 kilogram CO2 vrij. Bij de productie van een ton hoogovengranulaat is de emissie slechts 60 kilogram CO2. De inzet van hoogovengranulaat levert dus direct een enorm milieuvoordeel op. We adviseren een maximaal aandeel van 70 procent hoogovengranulaat bij 30 procent portlandcement in een mortel.” Volgens Buiter is er in Europa nog ongeveer 6,5 miljoen ton hoogovengranulaat beschikbaar. Dat betekent dus dat er een besparing van 6,5 miljoen ton CO2 mogelijk is. “Voor ons is de Betondag een relatiebeurs. Maar we leggen ook veel nieuwe contacten. Opvallend is dat veel mensen die voor de overheid werken onze stand bezoeken.”

Cementbouw

Cementbouw is een van de grootste producenten van betonmortel in Nederland en richt zich daarnaast op de productie van en handel in materialen en grondstoffen voor de bouw. Jos Nederstigt, bouwkundig adviseur Cementbouw: “Onze taak op de Betondag is het toelichten van de rol van betonmortel in het bouwproces. Maar het is natuurlijk ook de jaarlijkse vaste ‘prik’ en wij kunnen gewoon niet wegblijven, niet in de laatste plaats omdat informeren onze taak is. Altijd opvallend op de Betondag is de aanloop van stropdassen. We geven hier informatie aan overheden, de industrie, ingenieurs- en adviesbureaus en grote aannemers. Dat is weer een heel andere rol dan we hebben op beurzen die meer op de uitvoering zijn gericht en waar we vragen krijgen van opzichters en uitvoerders. We hebben dit jaar een recordomzet in de KoudegietbouwConcreet, een duidelijk resultaat van onze inspanning in het procesgericht denken. De toepassing van koudegietbouwConcreet zorgt voor een bedrijfszeker bouwproces en levert een forse besparing in de stookkosten op. Hoewel het materiaal in aanschaf duurder is, scheelt het gas. Als je de directe en indirecte kosten meerekent kom je kostenneutraal uit. En het scheelt het verbranden van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2.”


Smals Bouwgrondstoffen
Smals presenteert op de Betondag onder andere het Stadran Productinformatieboek. Ing. Maarten Smals, projectmanager: “We hebben zeer intensief onderzoek gedaan naar fijne zandsoorten, hoofdzakelijk voor civiel- en cultuurtechnische toepassingen. De directe aanleiding hiervoor waren de toenemende eisen en nieuwe contractvormen. Het resultaat is in het nieuwe productinformatieboek opgenomen.” Smals produceert onder meer industriezanden en speciale zandsoorten. “Het standaardiseren van de verschillende soorten fijn- en speciaalzanden volgt op een soortgelijke standaardisatie van industriezanden. Van beide categorieën leveren wij de best verkrijgbare kwaliteit.” “We zijn hier om te laten zien dat we een brede expertise hebben op het gebied van zand. De stand wordt goed bezocht. Er is vooral veel interesse van advies- en ingenieursbureaus. We staan hier elk jaar omdat we vinden dat een producent van hoogwaardig zand en toeslagstoffen op deze beurs niet mag ontbreken.”

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
Sluit deze advertentie