Bim is redding voor bouwbedrijven
Javascript is uitgeschakeld

BIM is redding voor bouwbedrijven

Geplaatst: 08-02-2011
Ruim tweederde van bedrijven uit de bouwkolom ziet zijn prestaties sterk verbeteren na invoering van een Bouw Informatie Model blijkt uit een onderzoek van Itannex. Niet alleen door kostenbesparingen, maar ook doordat deze werkwijze steeds meer een eis wordt die opdrachtgevers stellen.Itannex, ontwikkelaar van SMARTRevit, een methodiek voor het beheer en de coördinatie van bouwprojecten, liet onderzoek doen onder 1200 bedrijven naar het gebruik van BIM. Ruim tweederde (71 procent) van de ondervraagde bedrijven in de bouwketen bestaande uit architecten, aannemers, installateurs en ingenieurs- en adviesbureaus zagen prestaties na het gebruik van BIM verbeteren. BIM staat voor Bouw Informatie Model. BIM is een manier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of de constructie in een driedimensionaal model wordt opgebouwd. Alle partijen die bij een bouwproject betrokken zijn werken centraal aan hetzelfde 3D-model van het gebouw. “Samenwerken is essentieel”, stelt Wim Bremmer, directeur van Itannex. “BIM stelt je bijvoorbeeld in staat om met één druk op de knop alle kozijnen te vervangen in een gebouw voor een goedkoper alternatief. Dat is op zich niets nieuws, maar dat binnen enkele seconden ook de begroting is aangepast, de kozijnenfabriek op de hoogte is en dat de milieu-eisen worden getoetst is nieuw. Het leidt tot kostenbesparingen in de hele keten en meer snelheid in het ontwerp- en bouwtraject.” Uiteindelijk zorgt BIM voor een bouwproces waarbij ook duurzaamheid veel aandacht krijgt. Alle gegevens van het gebouw zoals energieverbruik en isolatie zijn namelijk van tevoren inzichtelijk te maken.

In de crisis biedt BIM bouwondernemers nieuwe kansen. “Een bimmer onderneemt slimmer”, aldus een andere deelnemer aan het onderzoek. Voor het eerst wordt er in de bouwketen echt samengewerkt. Het uitwisselen van gegevens gaat sneller, de kwaliteit van het werk verbetert en de hoeveelheid ruis is minder, waardoor minder fouten gemaakt worden. Dit zijn de belangrijkste redenen die worden gegeven om te bimmen. Bedrijven die nog niet bimmen geven aan er nog niet zo bekend mee te zijn. Praktisch alle deelnemers aan het onderzoek geven aan dat BIM de toekomst is. Eén van de ondervraagden geeft aan: dankzij BIM doen we goede zaken. Bij het aannemen van grote projecten is het gebruik van BIM steeds vaker een must. Kun je hier niet aan voldoen, dan mag je simpelweg niet meer meedoen bij aanbestedingen. Bouwers die nu failliet gaan, werken vaak nog met verouderde projectmethodieken. Ze zijn niet ingesteld op samenwerken en missen zo aansluiting in de bouwketen.

Tijdens de Bouwbeurs van 8 t/m 10 februari 2011 in Utrecht zal Itannex tijdens een aantal workshops de uitkomst van het onderzoek presenteren. Meer informatie vindt u op www.itannex.com.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
Sluit deze advertentie