Binnenhof open of dicht dat is de kwestie
Javascript is uitgeschakeld

Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie

Geplaatst: 25-11-2015
Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie

DEN HAAG - Architecten die vinden dat het Binnenhof niet dicht hoeft tijdens renovatie en projectleiders die het parlement op het hart drukken de boel toch vooral wel af te sluiten. Ze lieten zich woensdag horen tijdens een hoorzitting, die Kamerleden moet helpen hun keuze te bepalen over wat er moet gebeuren met het politieke hart van Nederland.

Het Binnenhof moet volgens het kabinet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De gebruikers moeten in die periode bivakkeren in het ministerie van Buitenlandse Zaken en in het gebouw van de Hoge Raad. Dit kost maximaal 475 miljoen euro. Over één ding waren sprekers uit beide kampen van deskundigen het woensdag eens: er had nog meer oog voor duurzaamheid in de renovatieplannen kunnen zijn. Pi de Bruijn, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1992, mist het aspect. Henk Bol van bouwbedrijf Bam vindt het 'beperkt geformuleerd'. Toch is er volgens de huidige plannenmakers wel in duurzame maatregelen voorzien, maar staat in de plannen niet alles wat allemaal ook kan en nog zal kunnen.

Maatwerkprojecten
Hans van Heeswijk, onder meer bekend van het verbouwen van het nabijgelegen Mauritshuis, zei dat de renovatie niet één grote klus is, maar een combinatie van een aantal 'kleine maatwerkprojecten'. Het is daarom het handigst een projectteam met de beste specialisten op die gebieden te formeren en op het Binnenhof los te laten. De klus kan in fasen worden gedaan en daarbij kan telkens een ander stukje onder handen worden genomen.

Urgentie
De klus kan in fasen worden gedaan en daarbij kan telkens een ander stukje onder handen worden genomen. Andere delen kunnen dan in gebruik blijven. Dat is veel beter, vindt ook architect André van Stigt, die overigens zelf nog een plan gaat uitdenken. Als het Binnenhof wordt verlaten, is het volgens hem echt niet eerder klaar. De urgentie om op te schieten verdwijnt, verhuizen geeft ook kosten en overlast en is een 'slecht signaal'. Het hoeft volgens hem ook allemaal niet zo lang te duren.

Baby
André van der Zande, ten tijde van de verbouwing daar secretaris-generaal ministerie van Landbouw, is door ervaring wijs geworden en is een van de voorstanders van sluiting. Inzichten veranderen immers telkens en dat maakt het proces er niet sneller op: 'Zo krijg je drie bevallingen voor één baby.'

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
Sluit deze advertentie