Bouw & infra moet inzetten op kennisbehoud
Bouwnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 17-05-2012
In de eerste maanden van 2012 is de vraag naar professionals op het gebied van bouw, civiel en ruimtelijke ordening (RO) gekrompen met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2011.
Een en adner blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Bouw, Civiel & RO arbeidsmarkt, 1e kwartaal 2012’ van Joost Duffhues, competence director BCRO bij Yacht. Ondanks de daling van vacatures, is er een structureel en groeiend arbeidsmarkttekort. Tegelijkertijd gaat een groot aantal technici in de komende jaren met pensioen. Daarmee is kennisbehoud voor de sector cruciaal.
Tekort
Over de gehele linie is het aantal gepubliceerde print en online vacatures voor zowel de civiele (-26 procent ), de bouw- (-18 procent ) als de RO vacatures (-9 procent) gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Ondanks de daling van het aantal vacatures is er een structureel en groeiend arbeidsmarkttekort. Duffhues: "Overal hoor je de noodklok luiden over het tekort aan technici. De komende jaren verlaat een grote groep oudere werknemers de arbeidsmarkt. De huidige instroom van leerlingen in het technisch onderwijs is onvoldoende om aan de vraag naar technici te voldoen. Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’, december 2011), loopt het tekort op naar meer dan 150.000 technici.”
Kennisbehoud
Verder zie je ook de positie van de bouw & infra bedrijven veranderen. Duffhues: "De maatschappij stelt andere eisen en bedrijven moeten zich aanpassen. Hierdoor is er een nieuwe medewerker nodig, met andere competenties. Klantgericht, proactief, gericht op samenwerken, innovatie en duurzaamheid. Niet alleen in de toekomst, maar ook vandaag de dag is er een kloof tussen werknemers die zich aan willen passen aan de nieuwe werkomgeving en werknemers die dat niet willen of kunnen. Een groot aantal technici gaat in de komende jaren met pensioen. Dit roept de vraag op hoe kennis binnen het bedrijf behouden kan blijven en welke kennis van belang is. Is kennismanagement en kennisborging een vast onderdeel van de bedrijfsvoering? Uit eerder arbeidsmarktonderzoek van Yacht (BAS, 2011) bleek dat BCRO specialisten loyaal zijn. Slechts 11 procent geeft aan dat een werkgever maximaal 4 jaar interessant is, 32 procent geeft aan niet langer dan 6 jaar bij een werkgever te willen blijven. Men blijft dus lang werken voor hun werkgever en de doorstroom op de arbeidsmarkt blijft hierdoor laag. In combinatie met vergrijzing en een lage instroom zal de schaarste dus sterker voelbaar worden.
Detacheerder
Het aantal actief zoekenden is de afgelopen maanden gelijk gebleven (10 procent ). 30 Procent is niet op zoek naar een nieuwe baan. Driekwart van de werknemers werkzaam in bouw, civiel of RO werkt in loondienst en 20 procent werkt als zzp-er. Veruit de populairste branche om in te werken blijft de bouw, gevolgd door de overheid en de zakelijke dienstverlening. Uitdaging in en inhoud van het werk, salaris, werksfeer en carrièreperspectief blijven hoog scoren. De laatste baan heeft men voornamelijk via een open sollicitatie, werving & selectiebureau of detacheerder gevonden.
Overig Bouwnieuws
|