Bouw gestart van duurzaamste museumdepot in nederland
Javascript is uitgeschakeld

Bouw gestart van duurzaamste museumdepot in Nederland

Geplaatst: 23-04-2015
Bouw gestart van duurzaamste museumdepot in Nederland
Beeld: LEVS architecten

In Leeuwarden is de bouw gestart van het Kolleksjesintrum Fryslân, een zeer duurzaam depot voor kunst uit vijf Friese musea, ontworpen door LEVS architecten. Erfgoed centraal, samenwerken en low-tech zijn de steekwoorden voor het Kolleksjesintrum Fryslân. LEVS partners maakte met LBP|SIGHT en Crown Fine Art deel uit van een expertteam dat een innovatief klimaat- en opslagconcept ontwikkelde. Om de juiste klimaatcondities te scheppen en het erfgoed veilig te stellen wordt gebruik gemaakt van het natuurlijke accumulatievermogen van de aarde en niet van technische installaties.

Het Fries Museum, Tresoar, Natuurmuseum Fryslân, het Fries Scheepvaartmuseum en het Landbouwmuseum gaan hun museale collecties gezamenlijk beheren in één depot. Anders dan bij traditionele depots worden de collecties van de musea gecombineerd en ingedeeld naar vergelijkbare opslag- en klimaatcondities. Metaal bij metaal, schilderijen bij schilderijen. De bouw van dit installatie-arme en energiezuinige depot reflecteert de ambities van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018.

Het depot staat op een groene terp en wordt omringd door een nieuw aangelegd landschap met wilde grassen. De collecties worden opgeslagen in een gesloten ‘doos’ met begroeide gevels. Het depot is via een centrale ontsluitingsgang gekoppeld aan een tweede volume met werkruimten. Met de aanleg van de terp wordt de collectie in het depot straks ruim boven maaiveldniveau opgeslagen. Beide bouwdelen hebben een markante gepoedercoate aluminiumgevel met diepe neggen voor gevelbegroeiing en screens.

De basis voor het klimaatconcept is een luchtdichte schil met een buitengewoon hoge Rc-waarde van 10 m²K/W en een juist niet geïsoleerde betonnen vloer. Deze werkt als een accumulator van aardwarmte en - koude. Zo zijn het hele jaar, zowel overdag als ’s nachts, binnentemperatuur en luchtvochtigheid zeer gelijkmatig. In combinatie met een minimale installatietechniek is het energieverbruik voor het depot met 26 KWh vergelijkbaar met het verbruik van een grote eengezinswoning.

De goed geïsoleerde en relatief gesloten strook met facilitaire vertrekken wordt verwarmd en gekoeld met een luchtgekoelde warmtepomp. LED verlichting en bewegingssensoren minimaliseren het energieverbruik bovendien. De 500 PV panelen leveren meer stroom op dan het gebouw verbruikt.

De som van alle maatregelen heeft een groot effect op de exploitatielasten. Weinig installatie vraagt weinig onderhoud en energie wordt zelf opgewekt. Daarom dalen de exploitatiekosten met bijna 50 procent in vergelijking met een ‘traditioneel’ duurzaam depot. In tegenstelling tot de gangbare aanpak worden de temperatuur- en vochtcondities namelijk niet door vele, complexe en onderhoudsgevoelige installaties beheerst.

Per saldo kan zo een energieleverend gebouw worden gerealiseerd, waarin het Fries erfgoed tegen minimale kosten en met maximale duurzaamheid veilig kan worden bewaard.

Bron: LEVS architecten

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
Sluit deze advertentie