Brancheorganisatie biedt hulp tijdens crisis
Javascript is uitgeschakeld

Brancheorganisatie biedt hulp tijdens crisis

Geplaatst: 14-02-2012

Laat Nederland weer bouwen woningbouw AlmereHalverwege 2011 was de stemming nog hoopvol: in 2012 komt de omslag. Het doemdenken in de bouw wordt allengs sterker. Het einde van de wereld zoals wij die kennen zou nabij zijn, als niet door de voorspelling van de Maya’s, dan wel door de val van de euro. Zoveel somberheid, ook benadrukt door de constante stroom van negativiteit in de media, is echter volgens Ton Pielkenrood, directeur van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland BFBN absoluut nergens voor nodig.

Sommige economen verwachten eind 2012 al een licht herstel. Anderen voorzien de eerste opleving pas in 2014. Hoe het ook zij, de crisis biedt ook kansen. Kansen voor regelgevers om te kijken hoe zij hun beleid kunnen aanpassen en inzetten om de boel weer op de rit te krijgen. Kansen dus voor beleids¬makers om veranderingen door te voeren. Ook voor bedrijven biedt de crisis mogelijkheden. Kansen op nieuwe afzetmarkten, nieuwe producten en een slimmere manier van werken. De kans om het verschil te maken op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Oplossingen
Naast het bieden van kansen, vraagt de crisis anderzijds ook om oplossingen. De crisis dwingt de overheid om stappen te nemen en knopen door te hakken op lastige dossiers. Hoe houden we mensen aan het werk? Hoe zorgen we voor een lagere C02-emissie? Hoe krijgen we de economie weer op gang? Hoe trekken we de bouw uit het slop?Eigenlijk gelden dezelfde opgaven voor bedrijven in de bouw en bouwtoelevering, zij het op kleinere schaal. Ook zij moeten ‘iets’ met het thema duurzaamheid. Tevens moeten ze bedenken hoe ze hun bedrijf door de crisis loodsen en hoe de kennis en kunde voor hun bedrijf blijft behouden.

Brancheorganisaties in de bouw en bouwtoelevering kunnen hierbij een helpende hand bieden. Niet alleen kunnen zij hun leden ondersteunen in deze lastige tijd, ook kunnen ze meedenken over oplossingen. De BFBN draagt graag haar steentje bij en doet een aantal voorzetten voor acties die de overheid zou moeten nemen om de bouw er weer bovenop te helpen. Daarbij geldt wel een sense of urgency, waarvan de overheid hopelijk ook doordrongen is. De tijd van afwachten op wat er gaat komen en het doorschuiven van lastige dossiers is voorbij. Er moeten spijkers met koppen worden geslagen om de bouw en bouwtoelevering niet verder weg te laten zakken. Hieronder een viertal dossiers waarop volgens de BFBN snel actie nodig is.

Dossier 1: Scheefwonen
De woningmarkt zit op slot. Een belangrijk opstakel voor het weer op gang krijgen van de woningmarkt is scheefwonen. Vooral in de Randstad is dit een groot probleem en zorgt het voor stagnatie op de woningmarkt. Ondanks inspanningen van de (gemeentelijke) overheid en corporaties is het niet gelukt om dit probleem te tackelen. Een schande, vindt de BFBN; dit probleem had allang tot het verleden moeten behoren. Een nauwere samenwerking tussen overheid en corporaties is op dit vlak wenselijk. Niet alleen scheefwoners moeten worden aangezet om te verhuizen, ook corporaties moeten worden aangepakt om nu eens echt werk te maken van het probleem. De overheid kan helpen door het scheppen van de juiste voorwaarden.

Dossier 2: Deeltijd-WW
De mogelijkheid voor bedrijven om deeltijd-WW aan te vragen voor hun medewerkers werd 1 juli 2011 stopgezet. De huidige financiële situatie eist echter om het opnieuw instellen van deze regeling. Wellicht hoeft deze niet voor iedere sector worden uitgerold; in de bouwtoelevering is de deeltijd-WW echter broodnodig. Allereerst als maatregel om de bedrijven door deze lastige tijd te helpen, maar minstens zo belangrijk is het feit dat zo kundig personeel kan worden behouden. De bouwtoelevering is de innovatieve motor van de bouwsector. Hiervoor is kennis en ervaring echter onontbeerlijk. Straks, als de bouw weer aantrekt, is kundig en ervaren personeel hard nodig. Pas mensen aannemen en opleiden wanneer de economie weer op gang komt, betekent voor veel bedrijven dat ze te laat zijn om adequaat op veranderende omstandigheden te kunnen reageren.

Dossier 3: Hypotheekrenteaftrek
Het spook van het H-woord waart nog steeds rond in Den Haag. Hoewel er de afgelopen jaren al een aantal maatregelen is genomen om te voorkomen dat mensen hypotheken afsluiten die ze niet kunnen betalen, is er nog steeds onrust rond dit dossier. Zo is vanaf 2001 een wet van kracht die bepaald dat de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekbaar is. Recent werd de volledig aflossingsvrije hypotheek in de ban gedaan. Welke oplossing dit kabinet ook kiest, het belangrijkste is dat deze geen schokeffect teweeg brengt. De woningmarkt kan een verdere neergang niet aan, anders zitten we over tien jaar nog op slopershoogte.

Dossier 4: Starters
Starters spelen de hoofdrol in het weer op gang helpen van de woningmarkt. De zakkende huizenprijzen maken het voor hen makkelijker om een woning te kopen. De strengere regels die banken tegenwoordig hanteren bij het verstrekken van hypotheken zorgen echter weer voor een nieuw opstakel. Zonder starters krijgen we de boel niet in beweging. De mogelijkheid om tweeverdieners met een modaal inkomen de mogelijkheid te bieden om een hogere hypotheek te laten afsluiten, was stap in de goede richting geweest. Helaas is deze maatregel door de AFM om zeep geholpen. Een gemiste kans. Een andere mogelijkheid is het verruimen van de hypotheek voor mensen die een energieneutrale woning kopen. Het geld dat wordt bespaard dankzij de lagere energielasten, kan worden meegenomen in de hypotheekruimte. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de woningmarkt wordt gestimuleerd en het kopen van energieneutrale woningen wordt beloond.

Kansen
Naast het eisen van actie op bovenstaande dossiers, wijst de BFBN graag op kansen. Samen met partners in de bouwtoelevering lanceerde de BFBN daarom de campagne ‘Laat Nederland weer bouwen’. Dit is een open source campagne die zich richt op mogelijkheden en kansen in de bouw en bouwtoelevering. Hierin laten we laten zien welke oplossingen bijvoorbeeld de betonproductenindustrie voor maatschappelijke vraagstukken heeft. Denk bijvoorbeeld aan comfortabele energieneutrale woningen, de mogelijkheid om steeds leaner te bouwen met beton en de inspanningen van de betonsector als geheel om de sector groener en duurzamer te krijgen door de Green Deal. De BFBN vindt dat keuzes moeten worden gemaakt: in plaats van het oplappen van de oude, energieverslindende voorraad moet worden gekozen voor sloop en duurzame nieuwbouw. Alleen dan wordt 2012 het jaar van de andere wereld: een wereld vol kansen, innovaties en het inslaan van nieuwe wegen. Laat Nederland weer bouwen!

Meer informatie: www.laatnederlandweerbouwen.nl  

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
Sluit deze advertentie