Building Holland: duurzaamheid en energiebesparing alom
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 13-04-2010
Het is opvallend hoeveel innovaties op de Building Holland beurs de groeiende vraag naar duurzame producten en energiebesparing adresseren. Van zonnepaneel die als dakpan fungeert tot een minerale isolatiewol: het is groen wat de klok slaat.We gaan de komende tijd heel wat innovaties zien die kantoren en huizen een stuk energiezuiniger zullen maken. Neem het Ademend Raam van Brink Climate Systems. Dit gevelventilatiesysteem biedt warmteterugwinning door middel van een koperdraad warmtewisselaar en vraaggestuurde ventilatie ineen. Resultaat is een product dat zorgt voor ventilatie met een minimum aan energieverlies. Het ventilatiesysteem is toepasbaar in de nieuwbouw maar ook te gebruiken in renovatieprojecten. Helios Energie Systemen komt met een zonnepaneel dat niet op maar in het pannendak te integreren valt. Neem de Clearline Solar 0.6 zonneboiler. Het gaat hier om een zogenaamd “indak” systeem waarbij zowel de collectoren als de PV panelen, in de plaats van de pannen, worden gemonteerd op de panlatten. Onderdaks wordt een en ander aangevuld met een boiler/pompsysteem voor de zonneboiler en een omvormer voor de PV panelen. Hierdoor ontstaat een uniek zonne-energie concept voor de woningbouw. De energiebehoefte van woningen is te reduceren tot een EPC 0.6 zonder aantasting van het binnenklimaat. Stork Air presenteert de Zehnder ComfoBox. In dit apparaat is een warmtepomp en ventilatietoestel gecombineerd tot één toestel dat niet meer dan 0,5m² vloeroppervlak in beslag neemt. Wel groen maar geen rommel!
Maar ook in bouwmaterialen rukt duurzaamheid op. Zo presenteert Knauf Insulation een duurzame minerale wol gebaseerd op duurzame grondstoffen. De gebruikelijke op petrochemische derivaten gebaseerde grondstoffen zijn vervangen door duurzame grondstoffen. Ook formaldehyde en fenol is niet meer nodig bij de productie van dit isolatiemateriaal. Of wat dacht u van de Omnia Greengain. Dit wandhangend closet heeft een waterverbruik van maar 3,5 liter per spoeling. Dat is 2,5 liter minder per spoeling ofwel een besparing van 40 procent op bestaande toiletpotten. Of wat dacht u van de Duecobrick van Daas baksteen Zeddam bv. Deze baksteen combineert lucht, volume, inhoud en uitstraling in een ideale mix waardoor er 55 procent minder baksteen nodig is dan bij een traditionele metselwerkgevel. Of wat te denken van de nieuwe dakbanen van Derbigum die door een hoge reflectie van zonnestralen zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing.
Wat verder in de toekomst kijkt de TU Delft op Building Holland. De universiteit heeft het Concept House bouwsysteem ontwikkeld, waarin appartementen energie moeten opleveren in plaats van kosten. Met het bouwsysteem kunnen zeer duurzame woningen worden gerealiseerd in hogere dichtheid. Kenmerken zijn flexibiliteit, snelheid en kwaliteit, en een lage CO2 footprint. Een EPC van 0,0 voor alle nieuwbouw in 2020 komt steeds dichterbij.
Overig Bouwnieuws
|
|