Bussumse watertoren 8216duurzaamste bedrijfsgebouw 20118242
Javascript is uitgeschakeld

Bussumse Watertoren ‘Duurzaamste bedrijfsgebouw 2011′

Geplaatst: 22-03-2011
De Watertoren Bussum is door het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ gekroond tot Duurzaamste Bedrijfsgebouw 2011. Volgens het programma werden nooit eerder bedrijfsgebouwen zo intensief op duurzaamheid onderzocht. Daarbij maakte de jury gebruik van erkende methodes (zoals BREAAM en GreenCalc+) en werden de aangemelde panden vergeleken via de GPR-score van W/E Adviseurs.Het laatste woord kwam van de jury: voorzitter Frans Evers (voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst), Anne-Marie Rakhorst (directeur ingenieursbureau Search), Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) en Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland). Unaniem kozen zij voor de Watertoren Bussum. De Watertoren zelf dateert van 1897, het is een markant gebouw dat veertig jaar geleden door Kees van Kooten en Wim de Bie onsterfelijk werd gemaakt als ‘de horlogeknop waarmee de aarde werd opgedraaid. Drie jaar voor de toren zijn eeuwfeest vierde werden de kranen en pompen gesloten. Het gebouw stond jaren lang leeg en dreigde te vervallen. Alle verbouwings en renovatieplannen liepen financieel op niets uit.




Tot het Bussums Watertoren Collectief werd opgericht door architect Bob Custers en Michiel Haas van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Zij maakten een plan voor een zeer duurzaam kantoorpand dat tegen de oude toren aan werd gebouwd. Daarmee werd het ook haalbaar om de oude toren geheel te renoveren.

Bijzonder aan deze prijs is dat ook allerlei moeilijk meetbare aspecten van de gebouwen zijn meegewogen. De plek van het gebouw in zijn omgeving, voorbeeldfunctie, mogelijkheden voor volgende bewoners (als de opdrachtgever onverhoopt vertrekt). Een heel belangrijk punt dat de jury heeft bekeken betreft het vorige pand van de opdrachtgever. Als die zijn oude onderkomen leeg te huur of te koop aanbiedt zonder ervoor te zorgen dat er een goed volgend gebruik is geregeld dan viel de inzending af. Ook gebouwen die nog niet in gebruik zijn (en dus niet in de praktijk controleerbaar zijn) haalden de finale niet.

Volgens de jury waren er geen echte minpunten te noteren voor de winnaar. In twee van de rekenmodellen haalde het gebouw de hoogste score die ooit is gemeten. Bovendien is op vrijwel alle bouwaspecten en energiegebruik gelet. De Watertoren levert energie, zuivert zelf zijn afvalwater, benut warmte/koude opslag, wordt verwarmd met afgewerkt frituurvet, is klimaatneutraal. In totaal werden 56 panden aangemeld voor de prijs, 41 voldeden aan de toelatingseisen en 24 hebben het hele traject tot de nominaties doorlopen.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie