Cencobouw: 'Snel aan de slag met voorstellen Bouwteam'
Bouwnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 25-05-2012
In het gisteren gepresenteerde rapport 'De bouw in actie(s)!' doet het Bouwteam goede voorstellen, gericht op verdere ontwikkeling en vernieuwing van de woning- en utiliteitsbouwsector. Op de langere termijn kunnen de voorgestelde acties bijdragen aan een structureel herstel.
De organisaties verenigd in Cencobouw (Bouwend Nederland, NVTB, BNA, NLingenieurs, Uneto-VNI, Neprom, Hibin, Fosag-NOA, Aedes) nemen met waardering kennis van het advies dat vandaag gepresenteerd werd door de voorzitter van het Bouwteam, de heer Van Oosten. In een eerste reactie concluderen zij dat het Bouwteam-rapport aanknopingspunten biedt voor een duurzame toekomst van de sector. Cencobouw bestudeert het advies nu nader, om het kabinet binnenkort te kunnen voorzien van een uitgebreidere inhoudelijke reactie.
Inkrimpen
Het Bouwteam richtte zich - volgens opdracht - op de middellange termijn. Dat is nuttig, concludeert Cencobouw, maar het rapport mag de aandacht niet afleiden van de groeiende maatschappelijke urgentie van maatregelen die op de korte termijn moeten voorkomen dat woningbouw en werkgelegenheid nog verder inkrimpen.
Energiezuinig
Het Bouwteam legt in het rapport de nadruk op het energiezuiniger maken van bestaande gebouwen. Dat is uitstekend. Voor zowel huur- en koopwoningen als kantoren, scholen en zorggebouwen ligt hier een grote opgave. Verduurzaming kan hand in hand gaan met herstructurering, in krimpregio's en in binnenstedelijke gebieden. Het aantal huishoudens neemt de komende jaren nog fors toe; logischerwijs neemt de vraag naar woningen eveneens toe. Het Bouwteam doet de juiste constatering dat in die groeimarkt fors meer vraag zal komen naar duurdere huurwoningen. Meer keus in dit segment pakt goed uit voor de doorstroming op de gehele woningmarkt.
Herbestemming
Op het vlak van sociale utiliteitsbouw ziet het Bouwteam eveneens mogelijkheden. Dit sluit aan bij de toekomstvisie van de Cencobouw-deelnemers. Kansrijke aandachtsgebieden zijn scholenbouw, nieuwe woon-zorgconcepten en herbestemming van kantoren. Ook moet er nadrukkelijk gekeken worden naar nieuwe verdienmodellen in de bouw (financiële innovatie) Bij alle kansen en mogelijkheden is het volgens het Bouwteam en Cencobouw essentieel dat de tijd verkort moet worden tussen de eerste bouwplannen en de oplevering - ofwel de 'time to market'. 'Ontslakken' van procedures en verkorting van doorlooptijden moeten bij overheden en in de bouwsector bovenaan de agenda (blijven) prijken. Via 'ketenintegratie' werkt de sector aan een slimmer en sneller bouwproces. Niet voor niets is dit een speerpunt van Cencobouw; pilots op onder meer het gebied van 'lean' bouwen getuigen daarvan. Nog meer tempo en kwaliteit is te behalen in combinatie met professioneel opdrachtgeverschap en een overheid die duurzaam aanbesteedt. Een sterkere kennis- en innovatiepositie is essentieel bij die ontwikkeling . Daarom kan Cencobouw zich goed vinden in het voorstel tot een landelijke bouwcampus, waar onderzoekswereld en bouwpraktijk samen de innovatie in de sector kunnen aanjagen.
Overig Bouwnieuws
|