Coil coating industrie heeft groene ambitie
Javascript is uitgeschakeld

Coil coating industrie heeft groene ambitie

Geplaatst: 28-03-2011
De coil coating industrie heeft de afgelopen jaren niet stil gezeten als het gaat om duurzame en milieubewuste productie. Tijdens het ECCA najaarscongres in Brussel vorig jaar, met sustainability als thema, werd de balans opgemaakt hoe groen de bedrijven inmiddels opereren.De coil coating industrie produceert jaarlijks ongeveer 1.500 miljoen vierkante meter voorgelakt metaal, dat nu in de bouw voornamelijk wordt toegepast bij industriële gebouwen. Ondanks dat de metaal- en lakindustrie in de top tien staat van bedrijven met de hoogste CO2-uitstoot zet de industrie de nieuwste duurzame technieken in die aanzienlijk bijdragen aan een lagere milieubelasting.

Rapport
Een nieuwe ronde duurzaamheidambities van de coil coating industrie is vastgelegd in het 2010 Sustainability Report, dat tijdens het twee dagen durende najaarscongres uitvoerig werd besproken. Dit duurzaamheidrapport toonde de laatste milieustatistieken van de European Coil Coating Industry ten opzichte van het ECCA Sustainability Report van 2008. De data zijn gebaseerd op de milieu- en duurzaamheidcijfers die ECCA-leden jaarlijks verzamelen en staan op één lijn met de inmiddels bekende duurzaamheidbenadering van People Planet Profit. Een groot aantal bedrijven heeft verschillende coil coatinglijnen draaien, bij sommige op verschillende locaties. De milieu- en duurzaamheidcijfers hebben betrekking op elke individuele productielijn. Een van de highlights uit het ECCA duurzaamheidrapport is de afname van het energiegebruik: elektriciteit met vijf procent en gas met vier procent in de afgelopen twee jaar. Het watergebruik werd verminderd met 22 procent en de totale ecologische voetafdruk van het coil coating productieproces wordt gemeten op 0,53 kg CO2 per vierkante meter en impliceert een verbetering van zeven procent ten opzichte van 2009. Nieuwe efficiënte verf- en laktechnieken zorgen ervoor dat nagenoeg geen afval meer ontstaat bij de goedgecontroleerde productie van het voorgelakte metaal. Een veelbelovend jaarverslag over sustainability, maar hoe werkt die groene ambitie in de praktijk? Een paar duurzame voorbeelden.

Afvalwater
Barry Groeneveld, manager Business Development bij Coil Coating Technologies (CTT) in Heijningen, legt uit dat zijn bedrijf milieubewust met water omspringt. “In het algemeen is met de gebruikelijke technologie tenminste een liter spoelwater nodig voor elke vierkante meter gelakt product. Een gemiddelde coil coater gebuikt al gauw vijf tot tien kuub water per uur.” Groeneveld legt uit dat CCT een waterreductie van 95 procent heeft kunnen doorvoeren. In de jaren zeventig ontwikkelde CCT al een no rinse chromatering, om te voorkomen dat giftig chroom in het afvalwater terecht komt. Daarnaast is CCT al vijftien jaar bezig om alternatieve chroomvrije voorbehandelingsprocessen te ontwikkelen. Momenteel is er nog geen wetgeving die chromaathoudende producten in bouwtoepassingen verbiedt, ook al is de bouw de grootste opdrachtgever van de coil coating industrie. “Dat houdt de implementatie van nieuwe, milieubewuste technieken tegen.”

Index
DSM heeft duurzaamheid en de reductie van CO2-uitstoot hoog in het vaandel staan. Niet voor niets staat het chemieconcern bovenaan in de Dow Jones Sustainability Index. Arjan Elskamp is technisch vertegenwoordiger bij DSM. Hij onderzoekt vragen uit de markt en legt deze voor aan het lab van DSM. Op grond van deze marktvragen worden nieuwe producten ontwikkeld. Het chemieconcern zet zich in om de productiekosten en energieverbruik voor meer sustainable te maken. Elskamp vertelt dat DSM al een paar jaar onderzoek doet naar het gebruik van CO2 als grondstof voor hars. Hars is een basismateriaal voor de verf. “Het product coil coat is een relatief klein onderdeel van de hele keten waarin voorgelakte metaal wordt geproduceerd. DSM vindt het van groot belang dat het hars dat wij nu ontwikkelen zelf enorm duurzaam en weinig milieubelastend is. Op deze manier draagt het product aanzienlijk bij aan de totale CO2-reductie die we met de branche willen bewerkstelligen”, zegt Elskamp.

Recyclen
De productie van staal kost erg veel energie. Voor de staalproducten is het namelijk een stuk ingewikkelder om met hun productieproces bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Duurzaamheid zit wat Tata Steel betreft vooral in de lange houdbaarheid van de voorgelakte staalplaten waarvoor zij dan ook jarenlange garanties kunnen geven. Voorgelakte staalplaten kunnen ook gedemonteerd en gerecycled worden. Zelfs na veertig jaar. Ceri George, technisch onderzoeker van Tata Steel UK onderzoekt hoe hun producten kunnen passen in het ontwerp van gebouwen die zijn berekend volgens de GreenCalc en BREEAM normen, beoordelingsmethoden om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Ze vertelt dat in de UK Tata Steel samenwerkt met het Low Carbon Research Institute (onderdeel van Sustainable Building Envelope Centre) aan de ontwikkeling van CO2-neutrale gebouwen en omgevingen. “Onderzocht wordt in hoeverre gebouwen zelf energie kunnen opwekken. Niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor de omgeving van het gebouw.” Tata Steel is nu bezig geïntegreerde materialen en technieken voor gebouwen te ontwikkelen– onder meer met Colorcoat voorgelakt staal – die het onderzoekscentrum nu al van warmte voorzien. “Doel is bouwprojecten minimaal aan de BREEAM Excellent norm te laten voldoen, de een na hoogste score, maar de ambities liggen bij het ontwikkelen van technieken die bijdragen aan het realiseren van een energieopwekkend gebouw”, zegt George. Een interessantegedachte is het leasen van staal, zeker nu de prijzen van ijzererts, schroot en cokes in een rap tempo stijgen. De stalen geveldelen blijven eigendom van de producent. Na afloop van de contractperiode neemt de producent de geveldelen weer terug in het productieproces en worden de grondstoffen weer hergebruiken. Zo wordt er geen onnodig afval geproduceerd en recycling geoptimaliseerd, een methode die is ontstaan uit het idee van performance based consumption.

Actoren
Toenemende grondstofprijzen zetten de coil coating industrie sterk onder druk. De prijs voor ijzererts, de belangrijkste grondstof van de staalindustrie, is het afgelopen jaar met tachtig tot negentig procent gestegen. De drijvende factor hierachter is nog steeds de sterke economie van China, die de vraag wereldwijd flink opduwt. Crisis of niet, schaarste en klimaatveranderingen voeren de druk op duurzame producten en processen flink op. ECCA informeert haar leden uitvoerig over nieuwe ontwikkelingen en welke consequenties ze kunnen hebben voor de coil coating branche. ECCA is een internationale, circa 150 leden tellende non profit organisatie met het hoofdkantoor in Brussel. ECCA zet zich in voor het promoten van voorgelakt en voorbekleed metaal als een milieuvriendelijk en duurzaam product. Aan ECCA zijn grote namen verbonden, bekende staal- en aluminiumproducenten, alle grote leveranciers van verf, laminaat en voorbehandeling en verschillende SSC’s, (steel & aluminium service centers). Via ECCA als platform vindt kennisuitwisseling plaats tussen de leden en wordt er gediscussieerd over nieuwe technische ontwikkelingen en educatieve programma’s op het gebied van coil coating. Door die kennisuitwisseling ontstaat vaak een boeiende ketendynamiek, die inmiddels al verschillende interessante gezamenlijke projecten heeft opgeleverd.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie