Concurrerend bouwen met kalkzandsteen
Javascript is uitgeschakeld

Concurrerend bouwen met kalkzandsteen

Geplaatst: 18-03-2011
Vader en zoon Wim en Sjoerd Schaafstra voeren de directie over KST Kalkzandsteen, Wüpor Cellenbeton, Uniblok BV en Isocal Benelux. Deze bedrijven hebben minder last van de crisis dan aanvankelijk werd verwacht. Sjoerd Schaafstra verklaart: “De aantrekkende renovatiemarkt werkt in ons voordeel. De aannemer kan met onze producten concurrerend bouwen. Daarbij staan bij ons klantenbinding en vertrouwen centraal. Zo weet de klant ons iedere keer weer te vinden.”
KST Kalkzandsteen en Wüpor Cellenbeton zijn 25 jaar geleden door de drie broers Schaafstra als verkoopkantoor voor twee Duitse fabrieken in Paderborn en in Sassenberg opgezet. Ze hebben het bedrijf vanaf nul opgebouwd. Later kwamen daar Wüpor Cellenbeton, Uniblok BV en Isocal Benelux bij. Vader en zoon Wim en Sjoerd Schaafstra leidenhet bedrijf dat inmiddels voor enkele Duitse fabrieken alle Nederlandse formaten Kalkzandsteen en Cellenbeton producten verkoopt in Nederland en België. Opvallend is dat KST Kalkzandsteen en Wüpor Cellenbeton ondanks de crisis goed draaien. Naar eigen zeggen is door de aantrekkende renovatiemarkt, btw-verlaging op arbeidsloon en de servicegerichtheid de omzet niet echt teruggevallen.

Wim: “Goede producten op maat, uitleg daarover en relatiemanagement zijn sleutelwoorden. Bepalend is ook logistiek. Zo leveren wij kalkzandsteen of cellenbeton binnen 48 uur door heel Nederland en België. Grotere werken komen nu wel minder los. Natuurlijk heeft de crisis vat op onze klanten, zowel bij grote en kleine bouwmaterialen handelaren. Maar met kalkzandsteen maakt de aannemer scherpe prijzen, dus dat kan ook hem helpen de crisis door te komen. Wij horen dat sommige bedrijven onder de kostprijs leveren, om te overleven. Dat is tragisch. De woningbouw bevindt zich op een historisch dieptepunt en het herstel zie ik pas eind 2011 komen.” Sjoerd: “Je ziet veel dat eigenaren bestaande huizen laten verbouwen. Ze bouwen aan, toppen op en verbouwen badkamers en keukens omdat ze besloten hebben voorlopig in hun huis te blijven wonen. De bestaande woningvoorraad wordt er niet slechter op. We merken ook dat de btw-verlaging van 19 naar 6 procent op arbeidsuren vruchten begint af te werpen. Probleem is dat ook huizenprijzen onder druk staan, dus of de eigenaren die verbouwing er ooit uit halen is de vraag.” Wim en Sjoerd staan door de duurzame aspecten achter Wüpor Cellenbeton en KST Kalkzandsteen. Deze producten worden dankzij investeringen in warmteterugwinsystemen en ook door de aanleg van 40.000 vierkante meter zonne-energie elementen in de Duitse fabrieken bijna Co2-neutraal geproduceerd. De energie die niet nodig is leveren de fabrieken aan een energieleverancier zodat ook de samenleving kan profiteren van groene energie. Kalkzandsteen heeft bovendien interessante eigenschappen. “Naast de positieve eigenschappen voor het milieu, de geluidsisolatie en de vocht- en dampregulerende eigenschappen, laat kalkzandsteen zich ook snel verwerken met bijvoorbeeld de lijm Ceka-fix, een combi lijm die zowel voor kalkzandsteen als cellenbeton gebruikt kan worden. En een ander voordeel van het werken met kalkzandsteen is dat je ten opzichte van baksteen veel langer kan doorwerken bij vrieskou of regen.”

Bakstenen
Het woord kalkzandsteen wordt zowel gegeven aan een uit kalk en zand samengestelde kunststeen als aan een bepaald type natuursteen. Wim: “In de bouwkunde is kalkzandsteen de benaming voor een metselsteen die gevormd wordt door ongebluste kalk en zand intensief te mengen, in steen vorm te persen en onder een standaard stoomdruk van 25 Newton tot 36 Newton te verharden. Inmiddels levert KST ook kalkzandsteen met een groot dragend vermogen. Sjoerd: “Wij zijn in staat om de steen te laten fabriceren onder 50 Newton druk, waardoor deze steen sterker is dan de gebruikelijke. In Nederland is de bouw allang overtuigd van het belang van bouwen in kalkzandsteen. In België daarentegen valt nog wel een slag te maken, België is wat dat betreft nog een land van bakstenen.”

Vermeldenswaardig is dat het zand dat wordt gewonnen en gebruikt voor de fabricage van de KST
kalkzandsteen, afkomstig is uit een eigen zandgroeve en niet zomaar uit de zee of de Schelde. “Dit zand is het geheim van de smid. Daardoor onderscheidt de kalkzandsteen zich van de andere stenen”, vertelt Sjoerd. “En dat komt de kwaliteit en levensduur van ons product juist ten goede. Want hoe fijner het zand des te gladder de steen. Verder gebruikt onze fabrikant bij de fabricage van de KST Kalkzandstenen en Wüpor Cellenbeton regenwater, dat naderhand weer opgevangen wordt in grote spaarbekkens. Regen water is zachter dan kraanwater en dus beter voor de vervaardiging van de steen”, verklaart Wim.

Marktsegment
Over uitbreiden van de activiteiten hoeven vader en zoon niet lang na te denken. “We zijn op dit moment op orde met personeel, ons productenaanbod en met het behaalde marktsegment. Onze klanten tevreden stellen en optimaliseren zijn onze doelstellingen”.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie