Congres 'Goed bezig. Nú voor later'
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 27-11-2013
Wat is er nodig om werknemers in de bouwnijverheid langer gezond, ofwel duurzaam aan de slag te houden? Die vraag stond centraal tijdens het congres ‘Goed bezig. Nú voor later.’ op maandag 25 november in de Amsterdam ArenA. Hier reikten Arbouw, Loyalis en diverse topsprekers handvatten aan om de duurzame inzetbaarheid van bouwpersoneel te verhogen. Inspanningen op dit terrein zijn nodig, gelet op de oplopende pensioenleeftijd in ons land.
Investeren in duurzame inzetbaarheid leidt tot een hogere productiviteit en een lager verzuim. Maar ondanks diverse collectieve voorzieningen, zoals loopbaanbegeleiding en leefstijlprogramma’s, heeft de bouwnijverheid nog stappen te maken. Het lukt veel werknemers niet om pas rond 65 jaar het arbeidsproces te verlaten. In 2012 had 17,5 procent van de totale bouwpopulatie een matig tot slecht werkvermogen. In toenemende mate spelen werkdruk en stress hierbij een rol.
Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB), waarschuwt zelfs voor een verslechtering van de situatie als het beleid onveranderd blijft. Volgens Van Hoek nemen met het toenemen van de leeftijd ook de verzuimkosten toe. ‘En als het beleid niet verandert, zullen die kosten alleen maar verder stijgen.’
Pijlers De organisaties van werkgevers en werknemers in de bouwnijverheid, met bedrijfstakinstituut Arbouw als uitvoerende partij, willen de komende jaren werken aan een verbetering van de duurzame inzetbaarheid. Dat kan onder meer door het gebruik van bestaande voorzieningen in de bedrijfstak te bevorderen. Volgens Jan Warning, directeur van Arbouw, moet de aandacht naar vier pijlers uitgaan: de arbeidsomstandigheden, de organisatie van het werk, de gezondheid van werknemers en de persoonlijke ontwikkeling. ‘We zien dat het aantal werkgebonden klachten de laatste jaren is gedaald. Maar de bouwnijverheid blijft achter als het om langer doorwerken gaat. De bedrijfstak moet dus de komende jaren, willen we de inzetbaarheid van het bouwpersoneel verhogen, fors op deze vier pijlers inzetten.’
Een nieuw online instrument van Arbouw geeft werkgevers hierbij de nodige houvast. Met de toolkit ‘Duurzame inzetbaarheid’ kunnen bedrijven de huidige inzetbaarheid van werknemers meten en verbetermogelijkheden in kaart brengen.
Lodewijk Asscher Volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is duurzaam werken belangrijk voor werknemers, werkgevers en de gehele economie van Nederland. ‘Maar dan moet er wel tijdig aandacht zijn voor de gezondheid en het functioneren van mensen’, zei de minister tijdens het slotwoord van het congres in Amsterdam. Hij complimenteert de bedrijfstak en Arbouw voor hun inzet om werknemers langer gezond aan het werk te houden.
Volgens de minister mag van bedrijven een proactieve houding worden verwacht. ‘Je moet niet pas reageren als mensen al thuis zitten, maar al veel eerder. Dat kun je als werkgever doen door het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over de druk die het werk op de mensen legt. Ondernemers die in hun mensen investeren, zien dat terug in een lager verzuim en, misschien nog wel belangrijker, loyale werknemers.’
Over Arbouw Arbouw is door werkgevers- en werknemersorganisaties opgericht om de arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid te verbeteren en het ziekteverzuim te verminderen. Het bestuur van Arbouw bestaat uit vertegenwoordigers van Bouwend Nederland, OnderhoudNL, NOA, FNV Bouw en CNV Vakmensen.
Meer informatie www.arbouw.nl/goedbezig
Overig Bouwnieuws
|