Creatief met beton
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 08-03-2010
Welk beeld hebben mensen bij beton? Inderdaad: grijs, kil en niet duurzaam. Is dat terecht? Door Marjolein Simons en Beyke Goris
Dat eenzijdige beeld is zonde, vindt Bart van den Boeynants, sales manager van ENCI. Beton is wereldwijd het meest toegepaste bouwmateriaal. Wie om zich heen kijkt ziet uiteenlopende toepassingen: denk bijvoorbeeld aan beton in de infrastructuur en in de woning- en utiliteitsbouw. Beton is volgens Van den Boeynants een zeer duurzaam en betrouwbaar bouwmateriaal. “Het past perfect in deze tijden van CO2-reductie en groen bouwen.” Van den Boeynants vertelt in een vraaggesprek over beton, cement, crisistijden en duurzaamheid.
Wat merken jullie van de huidige economische crisis?
“2008 was voor de hele bouwketen een topjaar. In 2009 was dat een flinke slok minder. Vertaald naar percentages nam de totale cementmarkt in Nederland met zestien procent af. We verwachten dat daar in 2010 nog eens zo’n twaalf procent af zal gaan.
Zeker de woningbouw is zwaar getroffen. Aannemers en betonproducenten die afhankelijk zijn van die woningbouw, hoor ik zelfs over een daling van dertig procent spreken in de jaren 2009 en 2010. Dat hakt er aardig in. Bedrijven nemen dan maatregelen om de kosten in de hand te houden. Dat geldt voor elke partij in de bouw, bij ons is het niet anders.”
Hadden jullie deze percentages verwacht?
“Degene die dat kon voorspellen, zou ik meteen aannemen. Deze persoon heeft namelijk een kristallen bol gehad, de kredietcrisis kwam redelijk onverwacht. Er is een sneeuwbaleffect geweest, naar de hele economie, maar zeker ook naar de bouw als groot gewicht binnen het bruto nationaal product. We hebben de daling dus absoluut niet in deze mate zien aankomen. Wel is het zo dat het, na zo’n zeven à acht jaar van groei, ook weer een keer naar beneden moest gaan. Dat hadden we dan ook wél begroot.”
Zijn er al gedwongen ontslagen gevallen?
“Een aantal jaren geleden hebben we een grote reorganisatie doorgevoerd. We zijn daarom nu in staat om op een concurrerende manier in de markt te opereren. Ontslagen zijn niet aan de orde. Wel zijn aanvullende kostenbesparende maatregelen genomen. Hiermee zijn we in staat om deze moeilijke
periode door te komen.”
Beton heeft een ‘imagoprobleem’ als het gaat om duurzaamheid. Speelt dat nog mee in deze tijden?
“Beton biedt juist oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Waar u waarschijnlijk op doelt, is de CO2-emissie die bij de productie van het halffabrikaat portlandcementklinker vrijkomt. De productie van cement draagt wereldwijd voor vijf procent bij aan het zogeheten man-made CO2. In Nederland hebben we echter al lang geleden maatregelen genomen, waardoor dit percentage is gedaald tot zo’n twee procent. We werken nog aan verdere reductie. De kracht van beton zit echter in de gebruiksfase. Zo’n veertig procent van de CO2-emissie wordt veroorzaakt door het verwarmen en koelen van gebouwen. Door het toepassen van beton gaat dit percentage drastisch omlaag. Beton heeft een grote thermische massa. Gebouwen die deze gunstige eigenschap weten te benutten, hebben veel minder energie nodig voor een prettig binnenklimaat. Hier zit de grote milieuwinst van bouwen in beton.”
In hoeverre zijn jullie bewust met duurzaamheid bezig?
“ENCI is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Al sinds decennia zijn onze inspanningen erop gericht om de impact van onze productielocaties op de directe omgeving en het milieu steeds verder te verminderen. Daarnaast leveren we ook een nuttige maatschappelijke bijdrage: grote volumes industriële reststoffen – zoals gegranuleerde hoogovenslak en poederkoolvliegas van elektriciteitscentrale – worden nuttig ingezet als bestanddelen van cement. Hiermee hebben we veel minder primaire grondstoffen nodig. ENCI is hierin wereldwijd koploper. Onze klinkeroven gebruikt nauwelijks nog primaire brandstoffen. In plaats hiervan verbranden we op een verantwoorde wijze alternatieve brandstoffen, zoals diermeel, rioolwaterzuiveringsslib, reststoffen uit de papier- en textielindustrie, en afgedankte autobanden. ENCI staat positief tegenover het cradle-to-cradle concept. We zijn in contact met Michael Braungart, de grondlegger ervan, om te kijken waar we onze milieuprestatie nog verder kunnen verbeteren. Braungart is enthousiast over wat wij ondertussen al hebben gerealiseerd.”
Welke ontwikkelingen kunnen we nog verwachten?
“Zoals gezegd is een groot deel van onze gezamenlijke energiebehoefte nodig voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Hierop valt dus nog heel veel te besparen. De komende tien jaar zullen steeds meer energieneutrale gebouwconcepten worden ontwikkeld en gerealiseerd. Dankzij z’n thermische massa heeft beton hierin een sterke positie. Ook zien we dat het concept van betonkernactivering steeds meer wordt toegepast. Hierbij lopen er leidingen door de betonconstructie waardoor deze als verwarmings- en koelelement gaat fungeren. Bij een traditionele radiator moet je op zeventig tot tachtig graden stoken; laat je de leidingen door het beton lopen, dan heb je nog maar zo’n 25 tot dertig graden nodig om hetzelfde effect te krijgen. Zo kan met een veel lagere energiebehoefte een behaaglijk binnenklimaat worden gerealiseerd. In combinatie met aardwarmte en andere hernieuwbare energiebronnen als zon- en windenergie, komen energieneutrale gebouwen binnen handbereik. Het sluiten van productieketens – en daarmee het voorkomen van afval – is ook een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Ook hier heeft beton een sterke troef: het materiaal is volledig recyclebaar. Geen toekomstmuziek, dat gebeurt nu al. Vanwege de grote vraag naar fundatiemateriaal gaat nu nog veel steenachtigbouw- en sloopafval onder onze wegen. Het beschikbare betongranulaat kan echter ook zó verwerkt worden in de betonindustrie. De regelgeving om tot honderd procent van het primaire grind te vervangen door betongranulaat, is beschikbaar. Nieuw is het kijken naar de mogelijkheid om de cementsteenfractie uit het bouw- en sloopafval in te zetten in de productie van nieuw cement. Dit sluit dan weer prima aan bij de cradle-to-cradle gedachte: waste = food.
Overig Bouwnieuws
|
|