Dak vlak methode levert besparing op
Javascript is uitgeschakeld

Dak Vlak Methode levert besparing op

Geplaatst: 11-05-2010
Het kost enige moeite om de methode uit te leggen aan aannemers, maar: wie ermee gewerkt heeft, is niet meer te houden, weten ze bij Opstalan. ”De herhalingsvraag naar onze Dak Vlak Methode is gigantisch”, vertelt commercieel manager Frank Brokken. Een gesprek over een innovatieve ontwikkeling in dakelementen.In 1965 vatte oprichter Kees van Opstal het idee op om daken niet meer volledig op de bouwplaats te maken maar in plaats daarvan in de fabriek. In die tijd heette dat nog geen innovatie maar gewoonweg vernieuwing. Sinds die tijd hebben de geprefabriceerde dakelementen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Toen een jaar of 15 geleden het zogenaamde sandwichelement zijn intrede deed in de bouw leek het dakelement wel voldoende uitontwikkeld te zijn. Maar daar dachten ze bij Opstalan, geheel in de geest van de oprichter van het bedrijf, anders over.

Concept
Omdat de bouw steeds meer prefab-gestuurd wordt, hebben ze bij Opstalan een concept bedacht om dak­elementen in de fabriek op maat te maken om het verwerken van elementen op complexe dakconstructies makkelijker te maken. “De verwerkers met wie we om de tafel zaten, gaven stuk voor stuk aan dat het zagen van hoek- en kilkepers veel tijd vergt. Logisch, want diagonaalzagen op de bouwplaats is heel bewerkelijk. Als er iets zou moeten verbeteren, dan dat.” Op basis van deze geluiden uit de markt ontwikkelde Opstalan de Dak Vlak Methode. Zoals veel goede ideeën geniaal in z’n eenvoud. Brokken: “Wat opvalt is dat een hellend dak veel gespiegelde delen bevat die zaagtechnisch elkaars complement vormen. Die omgekeerde symmetrie ligt ten grondslag aan de Dak Vlak Methode. Computergestuurd op de machine gezaagd passen niet alleen alle elementen perfect maar je beperkt zaagafval tot een absoluut minimum. Een legplan met een beschrijving voor de uitvoerder, en de lastigste daken laten zich in de praktijk gemakkelijk en strak leggen.”

Voortraject
De efficiencyslag die Opstalan zo samen met de verwerker maakt, is enorm. Sneller leggen, geen gezaag en dus geen afval meer op de bouwplaats, minder fouten en uitstekend passende hoek- en kilkepers. En dat zijn niet de enige voordelen. Opdrachtgever en verwerker weten ook (ver) van tevoren wat een dak gaat kosten. Tot nu toe zijn er nog geen nadelen van de Dak Vlak Methode over tafel gegaan. Die zijn er volgens Frank Brokken ook niet. Wél luistert het proces heel nauw, de spelregels zijn strikt. Standaard dak­elementen zijn binnen twee weken te leveren; dakelementen volgens de Dak Vlak Methode niet. Het begint er dus al mee dat het dak eerder besteld moet worden. “Het is niet louter meer een kwestie van vierkante meters”, legt Brokken uit. “Wij moeten de bouwtekeningen van het dak interpreteren en er een legplan van maken. Omdat gezaagde delen die niet passen niet hergebruikt kunnen worden, moet de verwerker ons legplan eerst controleren en toetsen aan de feitelijke praktische situatie. Hij moet er zijn goedkeuring aan geven voordat we in de fabriek aan het werk gaan. Dit voortraject kost tijd.”

Goedkeuring
De ervaring leert dat als dit traject op rolletjes verloopt – als de bouwtekeningen kloppen en er alles op staat ingetekend, en de verwerker snel goedkeuring verleent – dat dan de gecodeerde dakelementen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, in zo’n vier tot acht weken tijd op de bouwplaats kunnen liggen. “Dat lijkt me een redelijke termijn”, vindt Brokken, “en de verwerkers die er mee werken vinden dat ook. Het is eenvoudigweg een kwestie van plannen en vooruit denken.” Het totale proces van prefab scharnierkappen, een andere ontwikkeling in het ‘leggen’ van daken, duurt vaak aanzienlijk langer.

De Dak Vlak Methode staat ondertussen aan de basis van meer Opstalan-innovaties. Waar het ontwerp van het dak het toelaat, laat Opstalan dakelementen ‘samensmelten’ tot daksegmenten die in de fabriek worden gemonteerd. “Dan gaat het leggen nog sneller.” Een andere Opstalan innovatie zijn getoogde dakelementen. “Die werden tot voor een jaar of twee nog allemaal met de hand gezaagd. Wij maken nu machinaal getoogde elementen waarmee de dakschil feilloos kan worden opgebouwd”, zegt Brokken die tot slot de hele ontwikkeling zo kort mogelijk samenvat: “De productie van standaard dakelementen is geëvolueerd tot de gestandaardiseerde productie van maatwerkelementen. Dat klinkt wel wat ingewikkeld en daarom zeg ik het ook wel eens zo: het is in feite grote-mensen-lego geworden.” Hij lacht.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie