De staat moet van de rechter stikstofdoel voor eind 2030 hal
Javascript is uitgeschakeld

Staat moet voor eind 2030 stikstofdoel halen

Geplaatst: 22-01-2025
Staat moet voor eind 2030 stikstofdoel halen

DEN HAAG - De Staat moet voor 31 december 2030 zorgen dat op de helft van de stikstofgevoelige natuur niet meer stikstof neerkomt dan die natuur aankan, zoals in de wet is vastgelegd. Dat heeft de rechter woensdagochtend gezegd in de rechtbank in Den Haag. De rechter wil ook dat de Staat prioriteit geeft aan de meest kwetsbare natuur. De rechter verbindt aan dit bevel een dwangsom van 10 miljoen euro. Greenpeace had de zaak tegen de Staat aangespannen en krijgt op veel punten gelijk.

Voor de rechtbank is helder dat de overheid al jaren te weinig doet om de achteruitgang van natuurgebieden te stoppen. Op beschermde Natura 2000-gebieden komt meer stikstof terecht dan de natuur aankan en dat is in strijd met Nederlandse en Europese wetgeving. De rechtbankvoorzitter noemde de wettelijke doelen "de absolute ondergrens". Van het doel voor dit jaar staat al vast dat het niet meer haalbaar is. Voor het doel van 2030 is dat volgens de rechtbank ook waarschijnlijk.

In het vonnis wijzen de rechters erop dat het vorige kabinet allerlei plannen had gemaakt om de verslechtering van de natuur te stoppen. Het huidige kabinet heeft echter een streep gezet door veel plannen, waaronder het Nationaal Programma Landelijk Gebied en het transitiefonds van ruim 24 miljard euro. De rechtbank ziet daarin een duidelijke "stap terug".

De rechtbank stelt vast dat "stevige, onvermijdelijke reducties" noodzakelijk zijn en draagt de overheid op direct te beginnen. De Staat kan wel in beroep gaan, maar moet in de tussentijd al maatregelen nemen. Daarbij moeten de meest kwetsbare gebieden, die te hoge concentraties ammoniak en stikstofoxiden te verduren hebben, de hoogste prioriteit krijgen.

Een dwangsom opleggen aan de Staat gebeurt niet vaak. Toch vindt de rechter het in dit geval nodig, omdat de Staat beleid heeft geschrapt en er geen duidelijk plan ligt om de doelen alsnog te halen. Greenpeace had 100.000 euro per dag geƫist.

De voorzitter van de rechtbank begon de uitspraak met een korte uitleg over de schadelijke invloed van stikstofverbindingen. Hij stond erbij stil dat landbouw en veehouderij veruit de grootste bronnen van uitstoot zijn. In het vonnis erkent de rechtbank dat het "niet aan de rechter is om politieke keuzes voor te schrijven". Het is echter wel de taak van de rechter om te beoordelen of regering en parlement "binnen de grenzen van het recht zijn gebleven". Dat is dus niet het geval.

Overig Bouwnieuws

Beperkingen voor bouwen langs grote rivieren 04-02-2025
Architect Carel Weeber overleden 04-02-2025
Ontevreden over stroomkabelkeuze Waddenzee 04-02-2025
Minister wil ingrijpen als cijfers over middenhuur kloppen 31-01-2025
Amsterdam gasvrij maken lijkt onhaalbare opgave 31-01-2025
Opruimwerkzaamheden ingestorte parkeergarage Nieuwegein 31-01-2025
Middenhuur onvindbaar 31-01-2025
Meer huizen en infrastructuur nodig bij bouw kerncentrales 30-01-2025
Hoogste aantal nieuwe woningen in Zuid-Holland 30-01-2025
Doorbraak in vergunning aanvraag windpark 30-01-2025
 

Onze partners

  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
Sluit deze advertentie