Digitalisering in bouw is onontbeerlijk
Javascript is uitgeschakeld

Digitalisering in bouw is onontbeerlijk

Geplaatst: 14-12-2010
In de rubriek ‘Backstage’ neemt Bouwformatie een kijkje achter de schermen bij een aantal bedrijven. In dit artikel een gesprek met Max de Jong, directeur en oprichter van Archidat, leverancier van online bouwinformatie.Vanuit welke behoefte hebt u uw bedrijf opgezet?
“In 1988 ben ik begonnen met Archidat. Het was de begintijd van de automatisering, waarin begrotingen nog met potlood en gum op de achterkant van het sigarenkistje werden gemaakt. Destijds werkte ik bij een ingenieursbureau, waar we voor het doorberekenen van projecten het calculatieprogramma BouwCalc hadden ontwikkeld. Hiervoor moesten we iedere keer opnieuw de bouwkostengegevens invoeren, een langdurig karwei. Toen dacht ik: dit moet toch eenvoudiger kunnen?”

Dat was het begin van Archidat?
“Ja, ik heb toen een bouwkostendatabase opgezet waarin we bestanden maken op bouwdeelniveau. Wij voorzien onze klanten van informatie in een vorm waarin deze nog niet beschikbaar is. Zo publiceren we niet uitsluitend de kostprijs van bijvoorbeeld een baksteen, die iedereen immers zelf kan opvragen, maar de kosten van het eindproduct: de vierkante meter gemetselde gevel. Twee jaar geleden hebben wij hier een nieuw product aan toegevoegd; BouwCad-online, een online database met ruim zesduizend bouwoplossingen, waar gebruikers kunnen zien hoe producten in de door hun gewenste oplossing toegepast dienen te worden. Wij maken hierbij onderscheid tussen algemene bouw- en referentiedetails en de leveranciergebonden details. Het belang van goede details is nogal groot. De kwaliteit van een project wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de toegepaste materialen en de detailleringen die als basis dienen voor de verwerking.”

Wie zijn jullie klanten?
“Alle partijen in de bouw die met kosten, detailleren en bestekken te maken hebben: ontwerpende en voorschrijvende partijen, architecten, tekenaars, adviseurs maar ook de uitvoerende partijen, aannemers, onderaannemers, en controlerende partijen. Daarbij hebben wij al meer dan vijftien jaar een speciale service voor studenten, die via hun opleiding gratis toegang krijgen tot onze databases. Studenten zijn onze ‘early adaptors’, dat hebben we bijvoorbeeld gezien bij onze Bouwdetails-database. Deze hebben we bij de vorige Bouwbeurs in 2009 geïntroduceerd en in de eerste maanden bestond 70 procent van de gebruikers van deze nieuwe dienst uit studenten.”

Wat is jullie relatie met toeleveranciers?
“Wij werken nauw samen met de toeleveranciers van de producten in onze database. Zij leveren ons de materiaalprijzen en informatie voor de bouwdetails. Toeleveranciers weten immers als geen ander hoe hun producten toegepast dienen te worden. Verder bieden wij toeleveranciers een platform waarop zij hun producten kunnen presenteren.”

Er zijn meer bedrijven die een online bouwkostensysteem aanbieden. Wat onderscheidt het bedrijf ­Archidat van zijn concurrenten?
“Waar wij onze prijzen baseren op actuele marktconforme informatie van toeleveranciers, doen onze concurrenten dit vaak op basis van nacalculatie. Gegevens die zijn verkregen uit nacalculatie zijn altijd gedateerd, vaak meer dan twee jaar oud, en daardoor niet geschikt voor het opstellen van een marktconforme begroting.”

Hoeveel mensen werken er bij Archidat?
“Op kantoor zijn we met zijn tienen, met een gemiddelde leeftijd van rond de 30 jaar. Dat is typerend voor een bedrijf in de automatisering. Wij hebben contact met ongeveer drieduizend studenten. Ieder jaar komt er een aantal studenten bij ons werken via stages en bijbanen. De beste uit deze groep vragen we om bij ons te solliciteren.”

Welke innovaties hebben jullie recentelijk op de markt gebracht?
“De meest recente ontwikkeling is een iPhone applicatie voor Bouwkosten-online. Een andere noviteit is dat we als eerste in de markt al onze bouwdetails hebben aangepast aan de nieuwe epc-norm van 0,6. Op de komende Internationale Bouwbeurs in februari hebben we samen met een aantal toeleveranciers van producten die voldoen aan deze norm, een epc-route uitgestippeld. Ook brengen wij in samenwerking met tien leveranciers een BouwdetailWijzer uit met meer dan 150 details die voldoen aan de nieuwe epc van 0,6. Verder participeren we in het themaplein van VBI op de Bouwbeurs, waar een woning met een epc van 0,6 komt te staan. Wij laten zien welke maatregelen genomen moeten worden op het gebied van de detailleringen en welke kostenconsequenties dit met zich meebrengt.”

Hoe duurzaam is jullie bedrijfsvoering?
“Acht jaar geleden hebben we afscheid genomen van onze vertegenwoordigers, en dus van een heleboel autokilometers. Wij leveren een online product, en dan is het eigenlijk heel onlogisch om met de auto het land door te rijden om dit te verkopen. Wij geven nu uitsluitend nog online demonstraties en nemen uitsluitend online bestellingen aan. Dankzij de kosten die wij hiermee bespaarden, konden wij de prijzen van onze producten drastisch verlagen. Het was even wennen voor de klanten, maar het is een groot succes geworden.”

Is het moeilijk om een volledig digitaal product op de markt te brengen in een wat conservatieve branche als de bouw?
“Je moet er inderdaad geduld voor hebben. Twintig jaar geleden gebruikten wij al 3d-technieken en pas nu wordt dit in de vorm van BIM door de markt omarmd. In 1998 waren wij de eerste aanbieder van online bouwkosteninformatie en nu is het niet meer weg te denken. Het probleem ligt vooral in het feit dat nog steeds oude stramienen worden gehanteerd. Zolang de architect nog denkt in bestektekeningen en een los bestek, in plaats van in modellen, gaan de veranderingen niet snel. Het ontbreekt ook vaak aan kennis over nieuwe werkmethodieken. Maar ik mag niet klagen: ondanks de conservatieve markt en de crisis zijn wij in staat om stevig door te groeien.”

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
  • Ventistone
  • Holland Mast
Sluit deze advertentie