Doorschuiven kolencentralebesluit valt slecht
Javascript is uitgeschakeld

Doorschuiven kolencentralebesluit valt slecht

Geplaatst: 20-01-2017
Doorschuiven kolencentralebesluit valt slecht

DEN HAAG - Het besluit van het kabinet om de beslissing over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales door te schuiven naar een volgend kabinet, is bij veel partijen niet in goede aarde gevallen. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben boos gereageerd.

"Dit kabinet verprutst op de valreep de mogelijkheid om écht iets te doen aan klimaatverandering'', aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. De Tweede Kamer had al in 2015 een voorstel van D66 aangenomen om kolencentrales uit te faseren. Volgens Van Veldhoven negeert het kabinet van VVD en PvdA de Kamer.

Maar ook de fractie van de PvdA is boos en laat weten nog voor de verkiezingen met een wetsvoorstel te komen. Dat moet ervoor zorgen dat er in 2020 twee centrales dicht moeten en in 2030 de laatste drie, aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Als het kabinet deze noodzakelijke stap niet wil zetten, dan zal Tweede Kamer dat doen. Een groene meerderheid wil sluiting''. Eric Smaling van de SP spreekt van een ,,laffe opstelling''.

Milieuorganisaties vinden het een ramp. Volgens Greenpeace maakt het kabinet Nederland opnieuw tot een achterblijver op klimaatgebied. ,,De maatschappelijke druk om de centrales te sluiten zal blijven toenemen. De hete aardappel doorschuiven naar een volgend kabinet verandert daar niets aan.''

Bestuurder Ben Hoogendam van CNV Publieke diensten vindt dat de medewerkers van de kolencentrales zekerheid en perspectief verdienen. Volgens hem zou het niet logisch zijn om ,,efficiënte kolencentrales'' te sluiten, terwijl er niet genoeg garanties zijn dat er dan geen elektriciteit binnenkomt die wordt opgewekt door vervuilende buitenlandse bruin- en steenkoolcentrales.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte het standpunt van het kabinet donderdag bekend. Wel zegt hij dat de meest vervuilende centrale moet sluiten als blijkt dat de doelstelling uit het zogeheten Urgenda-vonnis niet wordt gehaald. Het gaat dan om de centrale aan de Hemweg in Amsterdam.

Volgens het Urgenda-vonnis moet de uitstoot in 2020 met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. VVD-minister Kamp denkt dat die reductie kan worden gehaald zonder sluiting van centrales.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie