Dutch green building council peilt kansen van binnenlandse h
Javascript is uitgeschakeld

Dutch Green Building Council peilt kansen van binnenlandse handel in CO2-rechten door vastgoedsector

Geplaatst: 31-01-2012

De Dutch Green Building Council (DGBC) ziet mogelijkheden voor verduurzaming van het vastgoed in Nederland door de binnenlandse handel in CO2-rechten. “Vanaf nu kunnen we voorstellen doen aan de Rijksoverheid hoe we dit vorm willen geven, omdat de Tweede Kamer hiervoor eind december een wetswijziging heeft aangenomen”, licht DGBC-directeur Stefan van Uffelen toe. “Op 8 maart nodigen we de markt voor een eerste training.”

De DGBC ziet volgens voorzitter Jaap Gillis, COO van Redevco, in de binnenlandse handel (Domestic Offsets) in CO2-rechten “ook een prachtkans om de vastgoedsector een economische impuls te geven.” De DGBC wil graag onderzoeken of de vastgoedsector misschien al in 2013 CO2 rechten kan verhandelen op projectniveau. Van Úffelen: “Daarnaast willen we samen met de markt en overheid in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn voor de sector als geheel; het zogeheten Opt in model.” De eerste kans om hierover meer te horen en een visie te geven dient zich al snel aan: op 8 maart organiseert DGBC bij BCN in Utrecht een training. “Dan gaan we in op de CO2 emissiehandel in Europa en andere sectoren. Centraal staat dan de vraag hoe we als vastgoed deze kans kunnen zo optimaal mogelijk zouden kunnen verzilveren.”

Domestic Offsets
In het kort komt de Domestic Offsets-regeling er op neer dat duurzame projecten in Nederland die ver boven wettelijke verplichtingen (het Bouwbesluit) uitgaan, na goedkeuring, met emissierechten kunnen worden beloond. “Deze rechten vertegenwoordigen een handelswaarde van honderden miljoenen euro’s en kunnen leiden tot veel nieuwe bouwprojecten/herontwikkelingen,” stelt Van Uffelen. Gillis vult aan: “Een dergelijke externe financieringsbron kan worden gebruikt om een kapitaalstroom die een veelvoud is van het bedrag, terug naar Nederland te krijgen. De huidige regeling de rechten verplicht afkopen in het buitenland is vanzelfsprekend geen impuls voor binnenlandse investeringen.”

2005
In 2005 is er voor gekozen geen CO2-rechten aan Nederlandse projecten toe te kennen. “Begrijpelijk, want in 2005 was het energielabel nog geen gemeengoed. Het verduurzamingsproces was nog niet op gang. De hoogconjunctuur, de stand van de techniek, het lage urgentiegevoel op dat moment en het prijskaartje van verduurzamen maakten het niet interessant genoeg voor de bouw- en vastgoedsector,” aldus Gillis.

Met de komst van de DGBC en de daarmee gepaard gaande ervaring met standaarden en rapportage over duurzame resultaten in de sector, is er volgens het stichtingsbestuur een momentum om te onderzoeken wat de CO2-handel in de markt zou kunnen betekenen. “Van de commerciële nieuwbouwprojecten in 2011 heeft bijvoorbeeld 74 procent een betere energieprestatie (EPC) dan de wettelijke eis. Vorig jaar zijn 115 grote nieuwbouw- en renovatie projecten (1,5 miljoen m²) begonnen met de BREEAM-NL duurzaamheidscertificering. Dus duurzaamheid krijgt een plaats in de markt”, aldus Van Uffelen.

Meer informatie over de training en de mogelijkheid om aan te melden: zie www.dgbc.nl/agenda   

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
Sluit deze advertentie