Duurzaamheid is bij kingspan start en eindpunt
Javascript is uitgeschakeld

Duurzaamheid is bij Kingspan start en eindpunt

Geplaatst: 24-01-2011
Tijdens de komende Internationale BouwBeurs is Kingspan gastheer in het Duurzaamheidspaviljoen. Waar anders?Het groene imago van Kingspan is zo stevig dat de investeringsmaatschappij van Al Gore zonder aarzeling grootaandeelhouder van de producent wilde worden. En sinds de milieuactivist en voormalige vice-president van de USA zijn geld erin stak, lijkt Kingspan zich nog meer in te spannen om op het gebied van duurzaamheid het beste jongetje van de klas te zijn.

Nee, het kapitaal van Al Gore legt geen extra druk op de onderneming”,zegt Léon van Maurik, marketing manager Benelux. “Gore was kennelijk onder de indruk van ons beleid. Kingspan is dan ook al decennia lang met het milieu bezig, zowel op het niveau van bedrijfsvoering, op productniveau als de facilitering naar onze klanten. Alle medewerkers in de fabriek volgen een interne cursus waarin de verschillende aspecten van duurzaamheid aan de orde komen. Daarbij gaat het ook om op het eerste oog banale zaken als afvalscheiding tijdens de productie, beperken van productieafval of recyclen van productieafval. Maar het werkt, het draagt bij aan de bewustwording.”

Elke producent van bouwsystemen zal alle middelen die hem ter beschikking staan inzetten om het duurzame profiel van zijn product te onderstrepen. Desnoods met bedenkelijke of oneigenlijke argumenten. Want zoveel is inmiddels wel duidelijk, als het op greenwhashing aankomt, is elke producent wel innovatief. Is het begrip ‘duurzaamheid’ ondertussen niet zo erg gedevalueerd dat fabrikanten maar beter een andere usp kunnen kiezen? Van Maurik: ‘’Dat is inderdaad een probleem en daarom verkiest Kignspan volstrekte openheid en controleerbaarheid. Wij hebben jaarlijks ons GRI-rapport waarin we verantwoording afleggen. En we hebben onze producten. Ik zou niet weten hoe we de markt nog meer zouden moeten overtuigen.’’

GRI-rapportage
Kingspan wil in 2015 de hoeveelheid productieafval beperkt hebben tot nul. In dat jaar mag er niets meer vanuit de fabriek op de stort belanden. De vorderingen die Kingspan op dat terrein bereikt, worden jaarlijks in de GRI-rapportage verantwoord. Het is allemaal heel zinvol. Maar voor de klanten van het Kingspan product is het vooral van belang of de fabrikant de duurzame eigenschappen van de producten kan combineren met de functionele, bedrijfseconomische en esthetische eisen die de markt stelt. Vele partijen menen in passief bouwen de ultieme vorm van duurzaamheid te zien. Van Maurik: ‘’Ik mag dan mijn brood verdienen in de isolatie-industrie, zelf ben ik niet echt een adept van Passief Bouwen omdat het niet per definitie duurzaam bouwen impliceert. Duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Daarom kijkt Kingspan liever naar de BREEAM-methodiek. Hierin is energiebesparing slechts een van de negen punten.”

Hoe dan ook, de core business van Kingspan is de productie van panelen die optimaal presteren wat betreft thermische isolatie als middel om energie te besparen. Een nieuw product dat in dit verband zeker de aandacht verdient maar dat niet op de BouwBeurs wordt getoond is het nieuwe wandpaneel EnergiPanel. Waar Kingspan de profielen bij andere producten altijd volledig vult met het isolatieschuim PIR laat Kingspan bij het EnergiPanel juist een holle ruimte bestaan door alleen de cannelure van de stalen profielplaat aan het isolatiemateriaal te bevestigen. De ‘kronen’ van de profielplaat blijven dus leeg. Het EnergiPanel is aan de buitenzijde voorzien van een donkere coating waardoor het de zonnewarmte opneemt. De lucht in de kronen wordt op die manier verwarmd en zal vervolgens stijgen. Binnen in het gebouw wordt de warme lucht aan de bovenzijde ‘afgetapt’ en aangesloten op het luchtbehandelingssysteem. Het systeem levert een besparing tot twintig procent op in benodigde energie voor verwarming, simpelweg door slim gebruik te maken van natuurkundige wetten. In Engeland zijn de panelen al in diverse projecten toegepast. Kingspan denkt dat het nieuwe paneel met name interessant kan zijn voor de hallen en stallenbouw omdat in de utiliteitsbouw een donkere kleur van het profiel minder gewenst is.

Gevels
Op de Internationale BouwBeurs ligt de focus van Kingspan sterk op de duurzame, esthetische gevel. Onder het motto ‘Designers Delight’ toont Kingspan samen met onder meer Mosa, NedZink, CRH Clay Solutions en Euramax de vele mogelijkheden om een duurzame gevel te realiseren. Dat Kingspan juist die ondernemingen heeft uitgekozen, is geen toeval benadrukt Van Maurik. “Het zijn partijen die net als wij wat betreft duurzaamheid ver op de troepen vooruit lopen. Wij werken met hen ook samen in ons Benchmark Façade System. In dat concept bieden we onze producten als een samengesteld pakket aan waarbij de afnemers de zekerheid hebben dat de systemen uitvoerig getest zijn en ze voorzien zijn van de vereiste certificaten.” Gedurende vijf dagen doet het Duurzaamheids­paviljoen op de BouwBeurs dienst als platform voor kennisdeling en discussie tussen architecten en kennisinstituten zoals de TU Delft Façade Research Group, DGBC, VMRG, FAECF, Slimbouwen en Duurzaam Gebouwd.

Experimentele en futuristische gevels zijn tijdens de diverse sessies de basis voor wat Kingspan in haar uitnodiging ‘kortstondig dagdromen’ noemt. Esthetische uitdagingen en multifunctionaliteit staan centraal. Van Maurik: ‘’We willen dat de architect weer de regisseur van de bouwkolom wordt zodat duurzame architectuur op een integrale wijze kan worden geïmplementeerd. Tijdens de sessies willen we daarom nieuwe technieken en inzichten aanreiken. En een bijkomend voordeel is dat ongeacht de oplossing die de architect bedenkt, de bouw ook nog betaalbaar blijft.”

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie