Duurzaamheid speelt belangrijke rol in aanbesteding rotterda
Javascript is uitgeschakeld

Duurzaamheid speelt belangrijke rol in aanbesteding Rotterdamsebaan

Geplaatst: 20-12-2013
Duurzaamheid speelt belangrijke rol in aanbesteding Rotterdamsebaan

De Rotterdamsebaan als hét voorbeeld voor duurzame infrastructuur in Nederland, daar streeft de gemeente Den Haag naar. Om dit te realiseren, worden de criteria voor duurzaamheid bij infrastructurele projecten onder de loep genomen.

Een team van experts op het gebied van duurzaamheid, milieu, tunnelveiligheid, civiele techniek en geowetenschappen gaat hier mee aan de slag. Voor dit team deed de gemeente eind oktober een oproep via het Centrum Ondergronds Bouwen. Er solliciteerden 76 mensen, waaruit negen geselecteerd werden.

"Duurzaamheid is een containerbegrip. Definities variëren van leefbaarheid, milieu, klimaat, levensduur tot ecologisch. Dit zie je ook terug in de algemeenheid of zelfs ontbreken van criteria voor infrastructurele projecten," zegt wethouder Peter Smit (Verkeer). "Wij willen nu bij de bouw van de Rotterdamsebaan de criteria voor duurzaamheid concreet maken en toespitsen op ondergrondse projecten. Denk dan bijvoorbeeld aan criteria om minder hulpbronnen, zoals energie en materialen, te gebruiken."

In de eerste helft van 2014 werkt het team van experts criteria voor duurzaamheid uit. Deze worden vervolgens meegenomen in de aanbesteding van de Rotterdamsebaan. Het team krijgt ook een rol in het beoordelen van de aanbiedingen van marktpartijen op het onderdeel duurzaamheid. De criteria worden zo geformuleerd, dat ook andere, toekomstige projecten er gebruik van kunnen maken.

Teamleden
Het team van experts bestaat uit tien mensen. De voorzitter van het team, Marcel Hertogh, was eerder al bekend. Hertogh is hoogleraar integraal ontwerp en beheer, Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU Delft. Hij is medeoprichter van bureau Triple Bridge, een kennis- en netwerkorganisatie die zich bezig houdt met vraagstukken op het gebied van onder andere infrastructuur en duurzame energie.

De negen mensen die vervolgens nog geselecteerd werden, zijn:
• Mirjam Nelisse, consultant bij TNO. Zij is de secretaris van het team. Nelisse houdt zich sinds 1999 bezig met de veiligheid van infrastructuur in het algemeen en tunnels in het bijzonder.
• Jochem Mos, oprichter van EcoChain Technologies. Betrokken bij de Weg van de toekomst, een provinciale weg die milieuvriendelijk (CO2-neutraal) en energieneutraal in gebruik is aangelegd.
• Léon Dijk, specialist duurzaamheid bij het Ingenieursbureau Rotterdam. Heeft ruime ervaring met het vertalen van abstracte duurzaamheidsambities in concrete projectdoelstellingen. Actief in Europese netwerken rond duurzaam en innovatiegericht inkopen.
• Claudia Heimensen, Head of Sustainability bij Jones Lang LaSalle. Zij is verantwoordelijk voor de Greendesk van Jones Lang LaSalle. Onder andere betrokken bij projecten gekoppeld aan de programma Ruimte voor de Rivier en Rotterdam Climate Initiative.
• Joris Vijverberg, werkzaam bij Rijkswaterstaat waar hij zich onder meer bezig houdt met duurzaam inkopen, innovatie en publiek private samenwerking.
• René de Klerk, eigenaar adviesbureau Rendemint. Ontwikkelt en implementeert tools voor inkopen en (Europees) aanbesteden. De Klerk heeft veel ervaring met transitietrajecten op het gebied van cradle to cradle en met complexe Europese aanbestedingen.
• Jan van Vliet, zelfstandig ondernemer, eerder directeur Techniek bij Croon Elektrotechniek. Van Vliet was onder andere betrokken bij de inrichting van duurzame technische installaties bij de Westerscheldetunnel, de 2e Coentunnel en Spoorzone Delft.
• Henk van Laarhoven, partner bij BiermanHenket architecten. Was betrokken bij de bouw van het eerste ondergrondse verblijfsgebouw in Nederland, de faculteit Dans en Theater van Artez in Arnhem.
• Jasper Griffioen, bijzonder hoogleraar Waterkwaliteitsbeheer bij het departement Innovatie-, Milieu- en Energiewetenschappen aan de universiteit Utrecht. Ook is hij senior adviseur bij Deltares. Sinds 2007 lid van de Technische Commissie Bodem die de ministeries Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken adviseert over beheer van bodem, grondwater en ondergrond.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
  • Ventistone
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
Sluit deze advertentie