Duurzaamheidscan voor bouwgroothandel
Bouwnieuws | Harry Bijl
Geplaatst: 15-06-2010
De roep uit de markt om een duurzamer aanbod lijkt met de dag te groeien. Tegelijkertijd roept een organisatie als de Sociaal Economische Raad (SER) het kabinet op duurzaamheid serieuzer op te pakken om zo kansen te creëren voor economische groei en werkgelegenheid. Voor Koninklijke Hibin betekent dit dat alle seinen op groen staan om door te pakken in het verduurzamen van de groothandel in bouwmaterialen.Op de Hibin Branchedag op 15 juni presenteerde de brancheorganisatie de Hibin Duurzaamheidsscan, een praktisch instrument om leden te helpen nieuwe kansen te scheppen. Met de op de eigen branche afgestemde scan wil Hibin leden allereerst in staat stellen de duurzaamheidsprestaties van het eigen bedrijf in kaart te brengen. Daarnaast voorziet de scan in tips en hulpmiddelen om de prestaties te verbeteren. Een ingebouwde benchmark geeft inzicht in de prestaties ten opzichte van bedrijven van dezelfde omvang. Na invulling levert de duurzaamheidsscan een rapportage die Hibin-leden kunnen gebruiken om in te spelen op de toenemende vraag naar transparantie in de duurzaamheidsprestaties.
Hibin-directeur Peter van Heijgen benadrukt de noodzaak van een dergelijke stap: “Al dan niet gedwongen door hun opdrachtgevers vragen al steeds meer bouwbedrijven een dergelijke rapportage van hun leveranciers. In de systematiek van de CO2-prestatieladder van ProRail is al sprake van een prestatieniveau waarbij de keten gesloten wordt. Met andere woorden, aannemers die dat niveau willen bereiken, moeten kunnen aantonen dat ook hun leveranciers duurzaam zijn. Wij verwachten dat dit keteneffect zich binnen afzienbare tijd ook in de b&u-sector zal manifesteren. De Hibin Duurzaamheidsscan is de eerste stap om antwoord te geven op die ontwikkeling. ”De Hibin Duurzaamheidsscan is een online-instrument. De vragen hebben betrekking op onder andere materialen(kennis), interne bedrijfsvoering en logistiek. Met name op dat laatste terrein verwacht de bouwmaterialengroothandel een belangrijke rol te kunnen spelen waar het gaat om duurzaamheid.
Peter van Heijgen: “In hun duurzaamheidsstreven richten bouwbedrijven zich nog vooral op materialen en gebouwprestaties. Het bouwproces, waarin de bouwlogistiek een belangrijke rol speelt, krijgt beduidend minder aandacht, maar is evenzeer van belang in het sluiten van de keten. Handelaren die duurzame logistieke concepten kunnen aanbieden, kunnen extra aantrekkelijk worden voor bouwbedrijven die te maken krijgen met opdrachtgevers die de lat hoog leggen.”
Overig Bouwnieuws
|
|