Duurzame inkoop hout mist kennis en prioriteit
Javascript is uitgeschakeld

Duurzame inkoop hout mist kennis en prioriteit

Geplaatst: 11-09-2015
Duurzame inkoop hout mist kennis en prioriteit

UTRECHT - Er wordt onvoldoende gecontroleerd op de toepassing van duurzaam hout, en bij de keuze van materialen speelt milieu meestal geen rol. Projectmedewerkers, vaak van goede wil, ontberen kennis. Kortom, er wordt bij overheidsorganisaties hoog ingezet op het duurzaam inkopen van hout, maar van een echte inbedding is geen sprake. Dit is de belangrijkste conclusie in het rapport ‘Het bos verdient beter’ dat FSC Nederland vandaag heeft uitgebracht. Hiervoor onderzocht de organisatie honderd overheidsprojecten in de grond,- weg- en waterbouw (GWW).

Bijna de helft van het toegepaste tropische hout in de GWW komt niet aantoonbaar uit een verantwoord beheer bos. Terwijl de herkomst van tropisch hout het verschil maakt tussen goed bosbeheer en ontbossing. Bovendien worden in veel projecten milieuonvriendelijke materialen toegepast waar eerder hout werd gebruikt. Alle reden voor FSC Nederland om de rol van de overheid als opdrachtgever in deze sector te onderzoeken, die immers heeft uitgesproken vanaf dit jaar 100 procent duurzaam in te kopen. Het onderzoek toont aan dat de herkomst van hout in projecten nog onvoldoende door overheidsopdrachtgevers wordt gecontroleerd. Vaak weet men niet hoe. In maar 30 procent van de projecten wordt gewerkt met een aannemer die echt kan aantonen dat duurzaam hout is verwerkt.

Milieuschadelijke materialen
Dat duurzaam inkopen in de praktijk niet landt, blijkt ook bij de materiaalkeuze. ‘Lage kosten’ en ‘levensduur’ is in de meeste gevallen het uitgangspunt. In slechts 8 van de 100 onderzochte projecten bleek ‘milieueffecten’ een serieus selectiecriterium. Het verklaart waarom het duurzame bouwmateriaal hout in fietsbruggen en beschoeiingen meer en meer plaatsmaakt voor milieuschadelijke materialen als kunststof.

Negatieve associaties
20 procent van de ondervraagden is positief over de toepassing van duurzaam tropisch hout, een veel groter deel heeft juist zeer negatieve associaties vanwege de gedachte aan ontbossing. Een gemiste kans, want gebruik van duurzaam tropisch hout stimuleert goed bosbeheer, en bestrijdt juist ontbossing. Ook hier blijkt kennisgebrek bij veel overheidsopdrachtgevers duurzame materiaalkeuzes in de weg te staan.

Overheid heeft sleutel
Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: 'Overheid, bedrijven, consumenten, organisaties als FSC Nederland, we zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat de toepassing van duurzaam hout vanzelfsprekend wordt. Maar: de overheid heeft toch echt de sleutel in handen. Als belangrijke vragende partij heeft ze enorm veel invloed op de markt. De overheid heeft bovendien uitgesproken 100 procent duurzaam te willen inkopen. Dit onderzoek toont aan dat nog veel te veel kansen gemist worden, vaak door kennisgebrek. We willen overheden graag ondersteunen om hier iets aan te doen. Omdat het veel gemeenten en waterschappen betreft gaan we de VNG en de Unie van Waterschappen vragen daarbij te helpen.'

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
Sluit deze advertentie