EcoPrefab-woning maakt EPC-discussie overbodig
Bouwnieuws | Menno Jelgersma
Geplaatst: 24-01-2011
Op de Internationale BouwBeurs 2011 toont VBI de zogeheten EcoPrefab-woning waarbij hoog comfort, aanpasbaarheid en energiezuinigheid– kort samengevat: duurzaamheid – centraal staan. De woning is ‘all electric’ , voorzien van betonkernactivering, met een WKO (warmte- en koude-opslag) en voldoet daarmee na het plaatsen van PV-cellen aan het nul-energielabel conform de duurzaamheidsdoelstellingen van 2020.VBI legt de lat graag hoog waar het gaat om duurzaam bouwen. “Ontwerp een woning die voldoet aan de eisen van de toekomst en ga niet aan een EPC 0,6 (2011) of EPC 0,4 (2015) rekenen als je in staat bent meer kwaliteit en betere prestaties te leveren.” Dit zegt Martin Koppenhol, Manager Communicatie & Public Relations VBI Verkoop Maatschappij BV. Met het idee van een duurzame woning die per jaar vijftig euro stookkosten vraagt, wil VBI, zoals ze zelf zeggen “uitpakken” voor de woningcorporaties en investeerders.
Koppenhol: “Wij bouwen met toekomstwaarde. Als je nu een woning bouwt die over een aantal jaar op grond van dan geldende aangescherpte EPC-normen verouderd is, heb je tijdens de bouw met het oog op waardebehoud wellicht een verkeerde beslissing genomen. Het is dan ook belangrijk te bouwen conform eisen waarvan we nu al weten dat ze in de nabije toekomst worden gesteld.”
Flexibel
VBI kiest voor toekomstwaarde en comfort voor de eindgebruiker. Eduard van der Meer, Directeur VBI Verkoopmaatschappij BV: ”VBI ziet de meerwaarde van de keuze voor all-electric, een goed geïsoleerde schil en betonkernactivering met koeling en verwarming vanuit de plafonds. All-electric biedt onafhankelijkheid en flexibiliteit, met een paar vierkante meter PV-panelen verwarm en koel je de woning autonoom.” Uiteraard had VBI ook met een kwalitatief minder innovatief ontwerp – lees: goedkoper, maar op termijn duurder – kunnen komen door te besparen op bouwtechniek. “Maar dat doen we dus niet”, aldus Van der Meer. “Niet in de laatste plaats omdat onze woning ook over tien jaar nog aan de eisen voldoet en daarmee op termijn waardevaster is dan een woning die op de huidige EPC is uitgerekend.”
Het pakket aan voorzieningen verhoogt het comfort van de woningen. Bang zijn voor missers zoals het geval was in Amersfoort Vathorst met potdichte woningen en gebrekkige warmteterugwinsystemen, hoeft volgens Koppenhol niet: “Het is bij onze woningen geen probleem als iemand op een warme dag zijn ramen openzet of in de winter per ongeluk zijn voordeur open laat staan.” Want hoewel de EcoPrefab VBI-woning voorzien is van een ‘klein motortje’ om de temperatuurverschillen op te vangen, is het juist de kracht van de warmte/koudebuffer van het beton om de grote verschillen te vereffenen. Daarbij is het VBI-systeem zo ingericht dat bijvoorbeeld binnenwanden bij gewijzigde bewoning eenvoudig zijn te verplaatsen. Koppenhol: “Een schil die honderd jaar meegaat moet wel flexibel zijn in te delen en moet geschikt blijven voor nieuwe duurzame installatietechnieken. Het is een kwestie van het leveren van kwaliteit, goede afstemming binnen de bouwkolom en bouwen voor de toekomst.”
Verbindingstechnieken
De EcoPrefab-woning is op initiatief van VBI tot stand gekomen door samenwerking met partners waaronder Nathan, totaaloplossingen klimaattechniek. Op de BouwBeurs kunnen bezoekers het comfort ervaren en zien hoe VBI een casco snel assembleert en daarbij gebruik maakt van zeer maatvaste prefab droogstapelsystemen; plug & play, met uitgekiende verbindingstechnieken en detailleringen zonder koudebruggen en een hoge kierdichtheid. Koppenhol: “We laten zien hoe het mogelijk is te koelen en te verwarmen zonder meerprijs of extra energiekosten.” De BouwBeurs is volgens Van der Meer voor VBI ook het middel om de bouwkolom over de volle breedte te interesseren voor het innovatieve concept: “We willen ze ‘meenemen’ in het idee om nu al te kiezen voor een woning die toekomstbestendig is. Het soebatten over EPC’s van 0,6 of 0,4 is wat ons betreft definitief voorbij.”
Overig Bouwnieuws
|
|