Een duurzame deur is een draaideur
Bouwnieuws | Annemieke Diekman
Geplaatst: 14-06-2010
Vroeg in de vorige eeuw werd op de Oude Waal in Amsterdam de eerste draaideur gemaakt door toen nog timmerbedrijf Boon. Het bedrijf groeit gestaag, maar de echte expansie begint na de oliecrisis van 1973. Het dichtdraaien van de oliekraan zet mensen aan tot energiebewuster denken. Er komt meer interesse voor draaideuren, omdat die energiebesparend werken en de tocht buiten houden.De buitenlandse expansie krijgt vorm in de jaren negentig en inmiddels heeft Boon Edam het predikaat Koninklijk, en vestigingen in vijftien landen en meer dan 55 exclusieve distributeurs. Daarnaast zijn er drie grote productie units in de Verenigde Staten, Beijng en Edam. Het huidige Boon Edam heeft drie poten. Het belangrijkste zijn nog altijd de draaideuren waarmee het bedrijf groot is geworden. Een andere snel groeiende peiler zijn de beveiligingsproducten, waarbij gedacht moet worden aan detectiepoortjes, maar bijvoorbeeld ook aan de sluizen in De Nederlandsche Bank. De derde poot is service en onderhoud.
Beveiligingsproducten
“Draaideuren zijn lang de belangrijkste focus geweest maar na de gebeurtenissen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten is dat wel enigszins veranderd”, vertelt managing director Pino Maglio. “De vraag naar allerhande beveiligingsproducten nam sterk toe en Boon Edam heeft daar goed op in kunnen spelen. Je hebt in onze markt te maken met golfbewegingen. Door zelf met innovatieve producten te komen kun je meer sturing geven aan de ontwikkelingen in de markt en je als bedrijf ook beter onderscheiden.”
Een voorbeeld van een dergelijk innovatief product is een energieopwekkende draaideur. Boon Edam is de eerste fabrikant ter wereld die dat is gelukt. De deur is geplaatst in Natuurcafé La Porte, de voormalige stationsrestauratie van station Driebergen-Zeist. Deze draaideur bespaart niet alleen op de energiekosten, maar genereert daarnaast zelf energie als er een persoon door de deur loopt. “Wij waren al langer bezig met een dergelijke ontwikkeling”, vertelt Henk Goede, commercieel directeur bij Boon Edam. “De vraag om een echt prototype te ontwikkelen kwam van Thomas Rau van het gelijknamige architectenbureau. De deur wordt als revolutionair gezien, zeker in een tijd waarbij CO2-reductie hoog op de politieke wereldagenda staat. We hadden nooit durven dromen dat dit zoveel los zou maken. Dat geeft aan dat alles wat met duurzaamheid heeft te maken een belangrijke rol in de maatschappij is gaan spelen.”
Beweging
Bij de handbediende draaideur die in samenwerking met Rau is ontworpen, zorgt de draaibeweging voor wrijving. Er wordt een energieveld gecreëerd, dat wordt opgeslagen in een accu. Die wordt vervolgens gebruikt om de plafondverlichting te laten branden. Maglio is eerlijk: de meerprijs van de deur kun je er nog niet mee terugverdienen. “Wij zien het dan ook als een begin. Je moet je wel realiseren dat je nooit de straatverlichting kan laten branden op zo’n handbediende tourniquet van Boon Edam. Maar al die aandacht in de pers geeft natuurlijk wel prestige. Ook het OPAi (One Planet Architecture institute) profiteert daarvan, want van iedere energieopwekkende draaideur die wordt verkocht gaat 360 euro naar dit fonds. Het OPAi is een internationaal platform, opgericht door architect Thomas Rau. Het platform ontwikkelt concepten en producten en verbindt uiteenlopende partijen uit de industrie waaronder ingenieursbureaus en testinstituten. De vraagstukken liggen vooral op het vlak van duurzaamheid, energiebesparing, cradle to cradle, gezondheid en milieu.
De aandacht voor energie speelt Boon Edam in de kaart, hoewel de voordelen van draaideuren nog niet bij iedereen even bekend zijn. “Veel bedrijven kiezen nog altijd automatisch voor de schuifdeur. Soms kan het technisch gezien niet anders, maar ook de aanschafprijs ligt lager. Hoog rendementglas gaat dan in de begroting boven een draaideur. Dit terwijl een draaideur vaak voor betere verkeersstromen zorgt”, aldus Goede. “Wat we wel zien is dat klimaatbeheersing steeds belangrijker wordt voor de overheid en ook bijvoorbeeld voor zorginstellingen. Schuifdeuren die kou binnenlaten zijn niet erg klantvriendelijk voor wachtende patiënten. Ook caissières bij de supermarkten zouden gebaat zijn bij draaideuren. Het zou het ziekteverzuim terugbrengen, daar ben ik van overtuigd.”
Vooraan
Om bedrijven en instanties, maar ook architecten te overtuigen van de voordelen van een draaideur is het volgens Maglio van groot belang dat zij vroegtijdig ingeschakeld worden zodat ze vanaf het begin mee kunnen denken over capaciteit, vluchtweg, toegankelijkheid voor minder validen, nachtafsluiting en natuurlijk afmetingen. “Niet alles kan zo maar. Je hebt ook te maken met windbelasting. De eindgebruiker zou happiger moeten zijn. De entree is een groet. Het lijkt misschien simpel, maar net als bij de installatie van een keuken valt het vaak tegen. Boon Edam heeft er zelf ook niets aan als de deur niet blijkt te functioneren. Daarom is het zo belangrijk dat we zo vroeg mogelijk bij een project worden betrokken, meest idealiter in de ontwerpfase.” Om dit voor elkaar te krijgen onderhoudt Boon Edam goede contacten met architecten. “Onze mensen bezoeken architectenbureaus, aannemers en gevelbouwers.’
De uitdaging ligt vooral in grote projecten zoals Schiphol en grote warenhuizen. “Op de luchthaven heb je te maken met kruisende loopstromen en het gedrag van mensen die op reis gaan. Het is boeiend om samen met opdrachtgevers mee te denken over bijzondere dingen waar nog geen standaardoplossingen voor zijn.” Het bedrijf zegt ook wel eens nee tegen een klant, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen. Als producent is Boon Edam immers aansprakelijk voor de producten. Dat moet dan volgens Maglio wel aan de veiligheidseisen voldoen. “Bedrijven gaan in zo’n geval naar een ander, maar dan blijkt dat die deur toch niet voldoet en na een half jaar al vervangen moet worden. Dan komen ze alsnog bij Boon Edam.”
Overig Bouwnieuws
|
|