Epc aanscherping voor tussenwoningen blijkt kosteneffectief
Javascript is uitgeschakeld

EPC-aanscherping voor tussenwoningen blijkt kosteneffectief

Geplaatst: 09-12-2014
EPC-aanscherping voor tussenwoningen blijkt kosteneffectief
Beeld: Bouwformatie

Op 1 januari 2015 wordt de regelgeving voor energiezuinige nieuwbouw verder aangescherpt. Vanaf dat moment geldt voor de woningbouw een maximale Energieprestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,4 in plaats van 0,6. Ook worden de isolatie-eisen voor de buitenschil gedifferentieerd naar een Rc-waarde van 3,5 m2•K/W voor de (begane grond)vloer, 4,5 m2•K/W voor de gevel en 6,0 m2•K/W voor het dak. Beide maatregelen zijn niet zonder slag of stoot genomen vanwege onduidelijkheid over de kosteneffectiviteit hiervan bij de politiek en overheid. Reden voor Bouwformatie om hier uitgebreid onderzoek naar te doen.

Armpje drukken met Tweede Kamer
In december 2013 diende Paulus Jansen (SP) (nu wethouder in Utrecht, red.) en Jacques Monasch (PvdA) een motie in om minister Blok te houden aan de gemaakte afspraken en de EPC voor nieuwbouwwoningen per 1 januari 2015 ook daadwerkelijk aan te scherpen. De al eerder ingediende Kamermotie om de Rc-waarde voor de hele schil te verhogen van 3,5 m2•K/W naar 5,0 m2•K/W heeft de minister naast zich neergelegd en er is gekozen voor de gedifferentieerde isolatie-eis. Als reden voor deze terughoudendheid geeft Blok aan dat hij er waarde aan hecht geen kostenverhogende maatregelen te introduceren die niet kunnen worden terugverdiend in de toch al moeizame bouw- en woningmarkt.

Kosteneffectiviteit Rc-waarde en EPC
Ondanks dat er de afgelopen jaren diverse rapporten verschenen zijn over de kosteneffectiviteit van de energetische maatregelen bestaat hier nog altijd grote onduidelijkheid over. Reden voor Bouwformatie om zelf onderzoek te doen naar de kosteneffectiviteit van de nieuwe energetische regelgeving. De uitkomst hiervan is verwerkt in een serie white papers, waarvan de eerste vanaf vandaag gratis is te bestellen in de webwinkel van Bouwformatie. Het eerste deel gaat in op de kosteneffectiviteit van de nieuwe EPC en Rc-waarden voor tussenwoningen. Volgende week verschijnt het tweede deel over de effecten voor hoekwoningen. In januari 2015 volgen nog drie white papers waarin afzonderlijk de twee-onder-een-kapwoning, de vrijstaande woning en appartementen centraal staan en in februari volgt de slotconclusie.

Resultaten tussenwoning
De belangrijkste conclusie ten aanzien van tussenwoningen is dat de EPC-aanscherping van 0,6 naar 0,4 betrekkelijk eenvoudig en zonder al te hoge meerkosten kan worden gerealiseerd. Als gevolg van de lagere energielasten worden de kosten voor de bewoner over het algemeen genomen zelfs iets lager dan bij dezelfde woning met een EPC van 0,6. Hierbij is gerekend met een periode van 30 jaar.

Met name het verhogen van de U-waarden voor ramen en deuren, de toepassing van een douchepijp-wtw en PV-panelen blijken zeer kosteneffectieve maatregelen te zijn voor het verlagen van de EPC. Een andere belangrijke conclusie is dat de kostenverschillen tussen de integrale benadering met een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W en de gedifferentieerde isolatie-eis nihil zijn. In het meest kosteneffectieve geval blijkt dat de integrale Rc 5,0 m2•K/W zelfs iets goedkoper is dan de gedifferentieerde isolatie-eis. Dit is het gevolg van de hoge meerkosten voor het dak met een Rc van 6,0 m2•K/W bij de gedifferentieerde isolatie-eis.

Desondanks zijn er geen grote kostenverschillen gevonden bij spouwconstructies uitgevoerd met steenwol, glaswol, PIR en resol. Hierbij is ook nadrukkelijk gekeken naar de kosteneffecten ten aanzien van de aansluitende bouwdelen, waaronder funderingsbalken, spouwankers, raamdorpels, vensterbanken en dak(rand)afwerking bij dikker wordende gevelpakketten.

In tegenstelling tot de vaak gehoorde en gelezen bewering dat het verhogen van vloerisolatie weinig kosteneffectief is, blijkt in onze studie het tegendeel. De verwachte energiebesparing is weliswaar lager dan bij daken of gevels, maar de meerkosten voor verhoging van de Rc-waarde van de vloer zijn beperkt. Hierdoor is het verhogen van de vloerisolatie een kosteneffectieve maatregel voor tussenwoningen.

Klik hier om de gratis white paper te bestellen.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
Sluit deze advertentie