Extreem duurzaam pand in duiven
Javascript is uitgeschakeld

Extreem duurzaam pand in Duiven

Geplaatst: 10-12-2013
Extreem duurzaam pand in Duiven

Duiven - Netbeheerder Liander betrekt eind volgend jaar een uniek, extreem duurzaam pand in Duiven. Het project omvat de transformatie van vijf bestaande kantoren tot een energieleverend complex.

De renovatie is bijna volledig circulair. Dat wil zeggen dat zoveel mogelijk van het materiaal opnieuw wordt gebruikt of wordt verwerkt tot grondstoffen voor andere producten. Van de bestaande constructies wordt 85 procent hergebruikt. Ook het overgrote deel van het sloopmateriaal (90 procent) wordt gerecycled. Het bewerken van sloopafval tot bruikbaar bouwmateriaal, zoals bitumen en beton, gebeurt op locatie in speciaal ontworpen installaties. Co2-uitstoot door vervoer wordt daardoor tot een minimum beperkt. Er geldt een zogeheten zero waste-richtlijn voor alle betrokkenen. Onvermijdelijk afval wordt gemeten en gelabeld voor gescheiden verwerking.

Duurzaamheidseisen
Het gebouwencomplex zal volledig voorzien in de eigen energiebehoefte door onder meer een koude/warmte-opslag en duizenden zonnepanelen. Het complex krijgt het grootste zonnepanelendak van Nederland. In de toekomst kan het pand bovendien energie leveren aan de omgeving. Een speciaal dak met transparante luchtdrukkussens en levende, groene binnengevels dragen bij aan de Co2-neutrale energiehuishouding van het complex. Het is de eerste keer in Nederland dat de renovatie van een bestaand kantorencomplex aan de meest strenge duurzaamheidseisen wordt onderworpen. Doel is om als eerste renovatieproject in Nederland de BREEAM*-certificering outstanding te bereiken.

Consortium
Per werkplek zijn de kosten voor Liander niet hoger dan die van huisvesting in traditionele bouw. Dit komt onder andere door zeer lage onderhoudskosten. Omdat Liander kiest voor ‘Het Nieuwe Werken' zullen 1550 mensen in Duiven kunnen werken. Het netwerkbedrijf kiest bewust voor duurzame renovatie uit het oogpunt van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Minstens zo belangrijk is de voorbeeldfunctie van het gebouw. Voor het project is een consortium opgericht met als belangrijkste partners Volker Wessels Vastgoed en architectenbureau RAU. Het consortium is samengesteld na een innovatieve, geheel transparante aanbesteding, waarbij Liander marktpartijen nadrukkelijk heeft gevraagd om op basis van duurzame ambities in te schrijven. Het lopende bouwproces is gebaseerd op zogeheten co-creatie. Alle inzichten en ervaringen worden in volledige openheid gedeeld. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit streven en beschouwt het complex in Duiven als één van de belangrijke pilotprojecten voor duurzaam bouwen in ons land.

Meer informatie
https://www.rau.eu/2012/01/transformatie-hergebruik-kantoor-alliander/

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie