Gebrekkige materiaalkennis leidt tot milieuschade in gww
Javascript is uitgeschakeld

Gebrekkige materiaalkennis leidt tot milieuschade in GWW

Geplaatst: 28-04-2016
Gebrekkige materiaalkennis leidt tot milieuschade in GWW

UTRECHT - Als gemeenten, waterschappen en adviseurs niet kritisch kijken naar de milieu-impact van materialen ontstaat veel milieuschade in GWW-projecten. Dat blijkt uit de levenscyclusanalyse voor damwanden die de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen, Centrum Hout en FSC Nederland onlangs presenteerden.

Naast het doorrekenen van een aantal houtsoorten voor damwanden deed EY Climate Change and Sustainability Services een verkennende studie naar de milieu-impact van andere materialen in deze toepassing. Uitgangspunt daarbij is een levensduur van dertig jaar. Het gebruik van gecertificeerde houtsoorten in damwanden leidt tot de laagste milieubelasting. Vergeleken met hout heeft toepassing van gerecycled kunststof een negatieve milieu-impact die minstens vier keer zo hoog ligt, afhankelijk van de gekozen houtsoort. Een stalen damwand veroorzaakt de meeste milieuschade, tot 140 keer zoveel als een damwand van gecertificeerd hout.

Productiefase
De grootste milieu-impact wordt veroorzaakt in de productiefase van het bouwmateriaal. Het fabriceren van staal en kunststof, inclusief de gerecyclede variant, kost veel energie. Bovendien komen daarbij ook nog eens verontreinigende stoffen vrij. Beide effecten gelden nauwelijks voor gecertificeerd hout.

CO2-opname
Eric de Munck, VVNH/Centrum Hout: 'De resultaten van de studie bevestigen een eerder onderzoek uit 2013 van de overheid (RVO) naar de bouw van fietsbruggen. Ook daar kwam gecertificeerd hout veel beter uit dan andere materialen. Dat is ook niet zo vreemd. In een goed beheerd bos is nauwelijks sprake van milieuschade, integendeel, een boom neemt juist CO2 op bij de groei en draagt daarmee bij aan een beperking van het broeikaseffect.'

Effectief instrument
Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland, kijkt niet op van het resultaat, maar is wel verbaasd over de grote verschillen: 'We weten al dat duurzaam bosbeheer een effectief instrument is om bossen te behouden, maar dat ook bij een juiste materiaalkeuze zoveel klimaatwinst kan worden bereikt is echt verrassend. Het is belangrijk dat ook gemeenten, waterschappen en andere opdrachtgevers zich dat realiseren.'

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
  • Ventistone
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
Sluit deze advertentie