Gebruikte straatbaksteen scoort in Nederland
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 08-03-2010
Onderzoek toont aan dat 90 procent van eerder gebruikte straatbaksteen wordt hergebruikt. Hoe lang gaan ze gemiddeld mee denkt u?Gemiddeld gaat de gebakken klinker 125 jaar mee, soms wel 250 jaar. Deze conclusies trekt ingenieursbureau Royal Haskoning na een onderzoek naar hergebruik van straatbaksteen in Nederland. Het bedrijf voerde het onderzoek uit onder gemeenten, bij bestratingaannemers, de branchevereniging Recycling Bouw- & Sloopafval en bij leveranciers van gebruikt straatbaksteen.
Het blijkt dat de gemeenten en bestratingsaannemers tot 90 procent van de gebruikte bakstenen zelf opnieuw toepassen bij herbestrating of groot onderhoud. De vraag in Nederland naar gebruikte straatbakstenen overtreft zelfs het aanbod. Bij de verwerkers van bouw- en sloopafval wordt vrijwel geen straatbaksteen aangeboden. De niet hergebruikte, maar wel goed bruikbare bakstenen vinden gretig aftrek in de particuliere sector. Het totale hergebruik van straatbaksteen komt daarmee zeker op 90 procent. Tijdelijk opzij leggen en terugplaatsen van straatbaksteen voor leidingwerk is door de onderzoekers van Haskoning daarbij overigens niet als hergebruik meegerekend. De handel in bouwmaterialen geeft aan dat de vraag naar gebruikte straatbakstenen momenteel het aanbod overtreft. Aanschaf van de gebakken klinkers blijkt een waardevaste investering want de prijs van gebruikte exemplaren is meestal hoger dan die van nieuwe. De gemiddelde levensduur van straatbaksteen wordt door Haskoning geraamd op 125 jaar, bij 10 procent is dat meer dan 250 jaar. Door de toegenomen toepassing bij particulieren en de toegenomen kwaliteit van het product, kan worden verwacht dat de gemiddelde levensduur van de huidige straatbaksteen nog langer is.
Cradle tot cradle
Gemeenten geven aan dat, gezien de esthetiek en duurzaamheid, voor woonstraten steeds meer voor bakstenen wordt gekozen, ook ter vervanging van onder meer betonproducten en asfalt. Aspecten als natuurlijkheid, kleurvastheid, levensduur en eenvoudig hergebruik spelen daarbij een rol. Recent onderzoek door Deltares en de Universiteiten van Utrecht en Wageningen toonde al aan dat klei in de Nederlandse uiterwaarden, de grondstof voor straatbaksteen als een zichzelf vernieuwende grondstof mag worden aangemerkt. Dit in combinatie met de aangetoonde hoge mate van hergebruik en zeer lange levensduur betekent dat toepassing en hergebruik van straatbaksteen goed past binnen de cradle-to-cradle gedachte en het streven van de overheid en andere partijen om duurzame producten toe te passen.
Overig Bouwnieuws
|
|