Groen maakt gelukkig! Gesprek over een groene en gezonde stad
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 07-07-2014
 Beeld: Wiebke Klemm, WUR
De inrichting van de stad kan meer bijdragen aan een gezonde leefomgeving dan we ons realiseren. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat groen, in samenhang met andere ingrepen, het welbehagen van mensen bevordert. Sterker nog, het voorkomt allerlei gezondheidsklachten en dat betekent een forse besparing op de kosten voor de gezondheidszorg.
Aorta heeft de afgelopen maanden onderzoek verricht naar de relatie tussen groen, gezondheid en de inrichting van de openbare ruimte. In dit onderzoek krijgt groen een waardevollere plek, en wordt aangetoond dat burger, bedrijfsleven en overheid samen kunnen werken aan een gezondere en groenere stad. Er is gewerkt aan drie schaalniveaus die in elkaars verlengde liggen: de stad, de wijk en de straat. De voorstellen zijn uitgewerkt aan de hand van drie deelgebieden: Rivierenwijk, Oud-Hoograven en Nieuw Hoograven-Zuid.
De uitkomsten zijn bemoedigend. De argumenten om groen een integrale plek te geven bij het inrichten van de openbare ruimte zijn helder geformuleerd. Groen draagt bij aan welbehagen en met de verwachte klimaatsverandering zal groen een belangrijke rol spelen in het leefbaar houden van de stad. Er is gewerkt aan de vraag hoe we dergelijke ingrepen kunnen financieren. Wat betekent het voor ontwerp, inrichting en beheer? En hoe geef je burgers meer invloed op de inrichting van de leefomgeving?
Het onderzoek is verder een sterk pleidooi om groeninitiatieven integraal te benaderen. Door de doelen van het groen zo breed mogelijk te nemen, krijgt groen een grotere, waardevolle betekenis voor de stad. Wanneer het kleinschalige initiatief ook nog eens gekoppeld wordt aan de grote structuren van de stad ontstaat een hecht netwerk. Een netwerk met vitaal belang voor de stad; een netwerk dat het beeld en de identiteit van de stad zal bepalen. Zoals de singels en de bomen langs de Oudegracht bepalend zijn in het gezicht van de binnenstad, zo kan een stedelijk netwerk van groen gezicht geven aan heel Utrecht.
Maar betekent het koppelen van doelen ook een besparing? En hoe kunnen aan de stad gelieerde partijen een bijdrage leveren? Tijd voor reflectie op de voorstellen! Ook als bezoeker kunt u uw groene hartekreet delen! De avond start met een presentatie van de resultaten van de twee werkateliers. De avond wordt geleid door Richard Engelfriet
Vier professionals reflecteren op de uitkomsten: - Hetty Linden, directeur GG&GD - Frank van der Zanden, vml hoofd ontwerp openbare ruimte - Marianne Lensink, Hoofd stedenbouw en planologie - Sjerp de Vries, omgevingspsycholoog WUR
Speciale gasten zijn: Ingeborg Thoral, onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit, Wiebke Klemm, onderzoeker WUR en landschapsarchitecte.
Onder leiding van Arda van Helsdingen en Arnold Meijer hebben ontwerpers, beheerders, planeconomen, GG&GD, gebiedsmanagers, adviseurs duurzaamheid, milieu en gezondheid en het RIVM, sommigen tevens bewoners van de wijken, met elkaar aan de vraag op welke wijze de inrichting van de openbare ruimte kan bijdragen aan het voorkomen van gezondheidsklachten en het verminderen van extreme klimaatscenario's.
Meer informatie www.aorta.nu
Overig Bouwnieuws
|