Huiseigenaren moeten woningen duurzamer maken
Javascript is uitgeschakeld

Huiseigenaren moeten woningen duurzamer maken

Geplaatst: 29-06-2010
Het bestaande woningenbestand moet duurzamer wil Nederland zijn klimaatdoelstellingen realiseren. Bewoners zijn gevoelig voor energiebesparing en comfortverhoging blijkt uit een onderzoek van Buildsight dat uitgevoerd werd in opdracht van het ministerie van Vrom.Door Rolf Dankers

Het thema duurzaamheid is op uiteenlopende terreinen van toepassing. Steeds meer betrokken partijen in de bouw vragen zich af hoe ze het milieu en toekomstige generaties zo min mogelijk kunnen belasten met hun werkzaam­heden. Bovendien worden er voortdurend meer eisen gesteld aan de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, waar alle werkzame partijen in het bouwproces zo goed mogelijk aan tegemoet moeten komen. Duurzaamheid speelt zich echter niet alleen in nieuwbouw af. Vooral in de bestaande voorraad is veel winst is te behalen op het gebied van energiebesparing. De overheid stimuleert dit door voor isolatiematerialen het lage btw-tarief te laten gelden. Ook voor de toepassing van zonne-energie in bestaande woningen zijn subsidies beschikbaar.

Voor het onderzoek zette Buildsight b.v. het nieuwe online-onderzoeksinstrument verbouwsurvey.nl in. Op die manier werd een ruime representatieve steekproef van bewoners benaderd. Binnen de steekproef waren zowel huurders (van sociale en particuliere huurwoningen) als eigenaar-bewoners vertegenwoordigd. Aan de hand van hun antwoorden ontstond een interessant en gedetailleerd beeld van de inspanningen die geleverd worden om bestaande woningen te verduurzamen. Hier worden de belangrijkste resultaten voor het voetlicht gebracht. Als je het over verduurzaming hebt, gaat bij het wonen meestal over energiebesparing. Daarom is gevraagd of het afgelopen jaar in de woningen van de ondervraagden energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Dit bleek bij ruim 11 procent van de bewoners het geval.

Een opvallend resultaat is dat bewoners aangeven dat er binnen de voorraad particuliere huurwoningen meer energiebesparende maatregelen zijn getroffen dan binnen de sociale huursector. De huurders van particuliere huurwoningen zijn dus actiever dan huurders van sociale huurwoningen op het gebied van energiebesparende maatregelen. Omdat er vaak nog veel valt te verbeteren aan particuliere huurwoningen en de verhuurders er niet altijd voor te porren zijn, lijken de huurders van deze woningen wat dat betreft meer op bewoners van koopwoningen. Terwijl de huurders van sociale huurwoningen het grotendeels laten
afhangen van de verhuurder.

In een tweede stap van het onderzoek onder bewoners is ingezoomd op het soort maatregelen dat in de woningen is getroffen om energie te besparen. Het blijkt dat vooral de beglazing van de woning vaak aangepakt is. Dit is een voor de hand liggende keuze omdat met isolatieglas de grootste energiebesparing gehaald kan worden ten opzichte van enkele beglazing. Opvallend is dat bij particuliere huurwoningen de daken (hellend en vlak samen) vaker aangepakt worden dan de beglazing. In vergelijking met de sociale huursector en de koopsector, zijn in deze sector waarschijnlijk nog niet veel van de daken geïsoleerd. Als er dan geïsoleerd wordt; hoe was de situatie dan voorheen en welke materialen worden toegepast? Dat zijn vragen die met het onderzoek van Buildsight b.v. kunnen worden beantwoord. Het blijkt dat wanneer er isolatiemateriaal is aangebracht in bijvoorbeeld daken, gevels en vloeren van bestaande woningen er meestal geen isolatie aanwezig was. Bij koopwoningen zijn er relatief veel uitbreidingen, met isolatiematerialen in de daken, gevels en/of vloeren. Binnen de sociale huursector wordt naar verhouding veel extra isolatie en her-isolatie toegepast. Ook daar waar al isolerende voorzieningen aanwezig zijn, zien de beheerders van de sociale huurwoningen blijkbaar nog veel ruimte om energie te besparen.

Glaswol is voor de meeste isolatiewerkzaamheden aan daken en gevels het materiaal van keuze. Dit materiaal is ruim voorhanden bij bouwmarkten en gemakkelijk te verwerken. Het wordt daarom vaak door de bewoner zelf aan de binnenkant van de woning toegepast. Voor vloeren worden veel vaker ook harde isolatieplaten toegepast. Het aandeel van de stevige isolatieplaten van EPS/XPS of PUR/PIR is ook aanzienlijk. Vooral in nieuwe daken op uitbreidingen worden harde isolatieplaten vaker gebruikt. Bij nieuwe begane grondvloeren wordt veel EPS/XPS gehanteerd als isolatiemateriaal. Omdat bestaande gevels vaak een spouwvulling krijgen, worden hier vaak andere materialen ingezet dan de bekende isolatiedekens of -platen. Volgens de bewoners wordt maar weinig steenwol toegepast. Nieuwe steenwolproducten zouden daar verandering in kunnen gaan brengen.

Motieven
Duurzaamheid is natuurlijk een belangrijk streven, maar er zijn ook andere motieven voor al die energetische aanpassingen aan de woningen in Nederland. En hoe komen die bewoners er op om het juist op die manier te doen? Als ze niet door de verhuurder van de woning worden geïnitieerd, zijn de belangrijkste redenen om energiebesparende maatregelen te treffen energie besparing en comfort verhoging. Bewoners lijken dus zeker gevoelig voor deze argumenten. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid zal dat alleen maar toenemen. De meeste bewoners gaan uit van hun eigen kennis en ervaring, blijkt uit de antwoorden op de vraag hoe men op het idee is gekomen om de energiebesparende maatregelen te treffen. Daarbij spelen aannemers en vrienden en kennissen een rol in de vorming van het idee om energie te besparen in de woning.

In de bestaande woningvoorraad is de echte energiebesparing te behalen. Door alleen op de nieuwbouw te concentreren duurt het vijftig tot honderd jaar om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Dat is de tijd die nodig is om de hele woningvoorraad te vervangen. Op het gebied van energiebesparende werken aan bestaande woningen vinden daarom momenteel veel ontwikkelingen plaats. Ook voor de bouwtoelevering is het belangrijk om de effecten hiervan door middel van onderzoek te blijven volgen. Het rapport met alle onderzoeksresultaten is op te vragen bij info@buildsight.nl

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
Sluit deze advertentie