Interface de natuur als leidraad
Javascript is uitgeschakeld

Interface: de natuur als leidraad

Geplaatst: 14-01-2016
Interface: de natuur als leidraad

ROTTERDAM - David Oakey zal tijdens Material Xperience in Rotterdam een seminar verzorgen over de natuur als inspiratiebron voor de industrie. 'Nature’s Design Principles' zijn volgens de designer van tapijttegelfabrikant Interface geen vrijblijvend experiment, maar innovatieve noodzaak. Duurzaamheid en natuurlijk welzijn moeten in de 21e eeuw het verschil maken.

‘The Future is Here’. Het thema van Material Experience, de jaarlijkse manifestatie voor architecten en creatieve professionals in Rotterdam, draait deze editie om nieuwe technieken, nieuwe materialen en nieuwe energiebronnen. Interface, wereldmarkleider in modulair tapijt, presenteert haar Equal Measure Collectie. De innovatieve vorm is gebaseerd op onregelmatige klinkerpatronen zoals we die kennen uit het straatbeeld. Maar nog wezenlijker is het verhaal áchter het originele design: het duurzaamheidsdenken dat Interface al meer dan twintig jaar in haar bedrijfsfilosofie geïntegreerd heeft.

Bouwstenen
Vrijdag 29 januari spreekt lead designer David Oakey over ‘Nature’s Design Principles’. Hij zal vertellen hoe Interface verandering aanstuurt vanuit de overtuiging dat het anders moet en anders kán. Principes als biomimicry, biophilic design en Oakey’s visie op de nieuwe werkplek vormen de bouwstenen voor zijn productontwerpen.

Biomimicry
‘Als we in de 21e eeuw echt het verschil willen maken, moeten we anders leren denken.’ Oakey beschouwt de natuur als een overtuigende ‘leermeester’ (biomimicry) waar de industrie veel van op kan steken. Recycling van grondstroffen bijvoorbeeld, speelt zich allang niet meer af in de uithoek van een handvol milieufreaks. Duurzaamheid is een voorwaarde, een bewustwordingsproces waarbij Interface alle partijen in de productieketen probeert te betrekken.

Biophilic design
Ook op een ander niveau is de natuur een scharnierpunt in Oakey’s ontwerpopvatting. In de jaren tachtig muntte de Amerikaanse psycholoog Edward Wilson de term Biophilia (liefde voor de natuur). In de moderne geïndustrialiseerde, stedelijke samenlevingen dreigen we het contact met de natuur te verliezen. De World Health Organisation verwacht dat stress gerelateerde ziektebeelden de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Wie op directe of indirecte manier elementen uit de natuur opneemt in het interieur of op de werkvloer, plukt daar de heilzame vruchten van. Interface onderzocht 7.600 werknemers in 16 landen. De resultaten toonden overtuigend aan dat extra planten, een verbeterde lucht- en akoestische kwaliteit een positieve bijdrage aan hun welzijn leverde. Productiviteit en creativiteit gingen er door het gebruik van zachtere materialen, natuurlijke patronen en kleuren trouwens óók met sprongen op vooruit. Het zoeken naar verbinding tussen mens, natuur en werk- of woonomgeving is voor Oakey leidend in zijn ontwerpopdrachten voor Interface.

Material Xperience, Ahoy Rotterdam, vrijdag 29 januari 2016, van 13.00 - 13.20 uur.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
Sluit deze advertentie