Kopers niet geïnteresseerd in duurzame maatregelen woning
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 24-12-2015
OEGSTGEEST - Op welke manieren kan de verkoop van energiezuinige woningen worden gestimuleerd? Dat is de vraag die Melissa Schot stelde voor haar afstudeeronderzoek. Zij volgt de opleiding Bouwmanagement en Vastgoed aan de Hogeschool Inholland en liep stage bij Henselmans Bouwbedrijf. Zij heeft voor haar onderzoek verschillende interviews afgenomen met woningbouwcorporaties, woningmarktdeskundigen en ontwikkel- en bouwbedrijven die ervaring hebben met duurzaam bouwen. Hieruit komt een unanieme mening: 'Kopers zijn niet geïnteresseerd in duurzame maatregelen aan hun woning’.
Om erachter te komen wat daar de reden van is, heeft Melissa enquêtes uitgezet onder 88 woningkopers in Noord-Holland. Uit het onderzoek blijkt dat maar 23 procent heeft geïnvesteerd in duurzame meerwerkopties en dat er vooral werd geïnvesteerd in vloerverwarming vanwege het comfort. De belangrijkste reden om niet te investeren was dat duurzame opties niet werden aangeboden. Ook de informatie die de kopers kregen was duidelijk te summier.
Duurzame maatregelen Populaire duurzame maatregelen zijn dubbel glas (HR++). Slechts 13 procent heeft gekozen voor driedubbel glas (HR+++). Ook mechanische ventilatie en een HR cv-ketel worden vrijwel overal toegepast. 31 procent maakt gebruik van zonnepanelen en slechts 6 procent maakt gebruik van een zonneboiler. Douche-wtw wordt in 15 procent van de woningen toegepast en vloerverwarming in 42 procent van de woningen. Toepassing van stadsverwarming, lucht- of bodemwarmtepomp en ledverlichting worden in minder dan 5 procent van de gevallen toegepast. Ook heeft geen van de woningen een oplaadpunt voor een elektrische fiets of auto.
Bewonersreactie Op de vraag hoe tevreden de bewoners zijn over de maatregelen, komt vooral bij driedubbel glas zeer positieve reacties naar voren. Bewoners zijn over bouwtechnische maatregelen altijd positief, omdat de maatregelen geen overlast en onderhoud met zich meebrengen. Ook vloerverwarming wordt positief beoordeeld. De meningen over ventilatiesystemen, zonnepanelen of -boiler en douche-wtw verschillen sterk maar zijn overwegend positief. Door duidelijke uitleg en nazorg kan de mening van de bewoners over installatietechnische maatregelen, positief beïnvloed worden.
Woningzoekenden Om erachter te komen hoe de investeerder ervoor kan zorgen dat kopers wel gaan investeren in duurzame opties heeft Melissa ook een enquête uitgezet onder 108 woningzoekenden in Noord-Holland. Hieruit blijkt dat 73 procent van de woningzoekenden wil investeren in een duurzame woning. De mensen die niet willen investeren doen dit niet vanwege de prijs of een tekort aan kennis. De grootste groep wil gemiddeld tot 10.000 euro investeren in duurzaamheid met als voornaamste reden de energiebesparing. Het belangrijkste middel om kopers te stimuleren is technische en financiële informatievoorziening.
Conclusie Als conclusie schrijft Melissa dat het gat te groot is tussen mensen die willen investeren in duurzame maatregelen en mensen die dit daadwerkelijk doen. Dit ligt duidelijk aan de informatievoorziening. Uit het onderzoek komt naar voren in welke maatregelen mensen extra willen investeren maar ook welke maatregelen nog vrijwel onbekend zijn. Er zal meer aandacht besteed moeten worden aan het duidelijk maken wat de voor- en nadelen zijn van de maatregelen en hoe snel de financiële investering wordt terugverdiend.
Overig Bouwnieuws
|