Lage btw moet bouw uit crisis trekken
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 01-09-2010
Het btw-tarief voor een verbouwing van een huis gaat tijdelijk omlaag van 19 procent naar 6 procent. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager wil met deze en nog vijf andere maatregelen de woningmarkt en de bouwsector een impuls geven.Dit maakte het ministerie van Financiën eind augustus bekend. De regeling geldt voor het arbeidsloon voor het vernieuwen, herstellen, vergroten, vervangen en onder houden van een woning, of gedeelten daarvan. Daaronder vallen alle zaken die bij de verkoop van een woning gewoonlijk van eigenaar veranderen, dus ook een keuken of een cv-installatie. Het lagere btw-tarief geldt voor een periode van negen maanden: van 1 oktober dit jaar tot 1 juli volgend jaar. De te verbouwen of te renoveren woning moet minimaal twee jaar oud zijn.
Koepelorganisatie Bouwend Nederland is ‘erg blij’ met de tijdelijke maatregel. Zeker gezien de crisis waarmee de sector de afgelopen tijd is geconfronteerd, zijn de maatregelen erg welkom, aldus een woordvoerder. Ook vanuit de vakbond werd positief gereageerd. “We hebben hier al heel vaak bij de politiek op aangedrongen”, zei een woordvoerster van FNV Zelfstandigen. “6 in plaats van 19 procent btw scheelt een hoop.” De vakbond verwacht niet alleen meer opdrachten in de bouw, maar denkt ook dat er minder zwart zal worden geklust
Het lage btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie en onderhoud geldt ook voor projecten die nu al aan de gang zijn, blijkt uit de definitieve regeling die in de Staatscourant is gepubliceerd. Voorwaarde is wel dat het werk op of na 1 oktober gereed is. Mocht de aannemer al tussentijds nota's hebben geschreven met 19 procent btw over de arbeidskosten, dan moet hij dat bij de eindafrekening corrigeren. Behalve voor onderhoud en renovaties gaat het lage btw-tarief ook gelden voor sloopwerkzaamheden mits ze samenhangen met de renovatie.
Gelijk na de aankondiging ontstond er wel scepsis dat aannemers de lagere btw-afdracht uiteindelijk niet zullen doorberekenen aan de klant. Bouwend Nederland, MKB-Nederland en VNO/NCW hebben de minister plechtig beloofd er bij hun achterban erop aan te zullen dringen om de winst niet in eigen zak te steken. Een echt pressiemiddel hebben de brancheorganisaties niet, en ook het controleren van de leden zit niet in hun takenpakket.
Overig Bouwnieuws
|
|