Leidraad aanbesteden geldt als de standaard
Javascript is uitgeschakeld

Leidraad Aanbesteden geldt als de standaard

Geplaatst: 03-02-2009
De Leidraad Aanbesteden moet kansen bieden voor innovatieve oplossingen en leiden tot een betere verhouding van prijs en kwaliteit. Prof.mr. Michiel Scheltema, lid Regieraad Bouw en voorzitter van de Commissie Leidraad Aanbesteden, overhandigde mr. Renée Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen & Innovatie van het ministerie van Economische Zaken het eerste exemplaar tijdens de onlangs gehouden InfraTech.

Door Menno Jelgersma
De Leidraad wordt de professionele standaard en maakt de wet- en regelgeving toegankelijk voor opdrachtgevers én -nemers. Het toepassen van de Leidraad zorgt ook voor meer aandacht voor de duurzaamheid van projecten en voor de behoeften van de eindgebruikers. Bergkamp, die namens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken sprak, benadrukte dat de Leidraad van groot belang is voor de verbetering van de kwaliteit van het aanbesteden. Naast het tot stand brengen van een nieuwe Aanbestedingswet moest er ook een professionele standaard komen. Bij het voorbereiden van de wet kunnen met de Leidraad verworven inzichten al profijt bieden voor de aanbieding op dit moment.
Hoewel de overhandiging een symbolisch karakter had, is het voor bouwend Nederland van belang omdat Bergkamp hiermee te kennen gaf de Leidraad als nieuwe professionele standaard te accepteren. “De nieuwe Aanbestedingswet is begin juli afgestemd door de Eerste Kamer. De behoefte aan een standaard werd daardoor des te groter, omdat de bestaande wet- en regelgeving alleen tot doel hebben dat een aanbesteder zich in zijn aanbestedingsbeleid goed rekenschap geeft van het belang van een eerlijke mededinging”, licht Scheltema toe. De regels geven aan wat wel of niet binnen het juridische kader valt, maar dragen niet per definitie bij aan ‘de beste’ beslissing wanneer het de aanbesteder te doen is om een innovatief en hoogwaardig kwalitatief product. Scheltema: “Als een aanbesteder dat wél belangrijk vindt en niet alleen op de laagste prijs wil beoordelen, moet hij daarvoor zelf de kennis in huis hebben of de beschikking hebben over een instrument dat hem daarbij helpt. De Leidraad Aanbesteden geeft die ondersteuning bij het nemen van beslissingen.”

Scala
De Commissie Leidraad Aanbesteden bestaat uit deskundigen vanuit zowel de overheid als marktpartijen. Zij werkten ruim twee jaar aan de Leidraad. De studie van prof.mr. Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de VU Amsterdam, die onder de titel ‘Beter aanbesteden in de bouw; Regels bieden ruimte voor kwaliteit, efficiency en innovatie’ bij de Regieraad Bouw verscheen, is de basis voor het werk van de Commissie. Scheltema: “Hieruit bleek dat aanbesteden professionaliteit vergt van de betrokken bouwpartners, omdat opdrachtgevers in staat moeten zijn een keuze te maken uit het brede scala aan aanbestedingsvormen.” Gebrek aan kennis weerhoudt opdrachtgevers om creatief aan te besteden, wat opdrachtnemers er op hun beurt van weerhoudt met creatieve oplossingen te komen. Gunning op de laagste prijs remt de innovatieve mogelijkheden die een opdrachtnemer met ‘up-to-date’ kennis van de bouw een opdrachtgever kan bieden, af. Dit betekent dat opdrachtgevers zich meer zouden moeten gaan richten op functionele bestekken, voor meer ruimte voor creatieve oplossingen vanuit de markt. “Deze overwegingen maken het gebruik van de Leidraad Aanbesteden tot een ‘noodzakelijk’ instrument, al blijft het gebruik ervan vrijwillig”, aldus Scheltema.

Professionaliteit
De Leidraad is een ‘levend’ document en bestaat uit twee delen: een tekstgedeelte en een digitaal deel. Het eerste verschijnt in boekvorm en is ook geschreven door Jansen. Het tweede deel bestaat ook weer uit twee delen, een digitale tekst en een Decision Support System (DSS). Het DSS werkt als een soort stemwijzer, een gebruiker kan hierbij een concrete opdracht invoeren. Door middel van vragen geeft het model informatie voor het maken van evenwichtige keuzes in het proces voorafgaand aan de aanbesteding. Het DSS wordt gekoppeld aan TenderNed/ Aanbestedingskalender, zodat een eenvoudig overstap mogelijk is naar een Europese of nationale aankondiging. Nieuwe input, aanpassing van wet- en regelgeving, maar ook opgebouwde ervaring en kennis zijn continu van invloed op het document. Ook de invoering van de nieuwe Aanbestedingswet zal leiden tot een actualisering van de Leidraad Aanbesteden. Scheltema neemt deel in een raad van advies die een bijdrage aan de nieuwe wet zal leveren. Professionaliteit krijgt daarin volgens Scheltema zeker een plaats: “De minister ziet het belang van professioneel opdrachtgever- en opdrachtnemerschap en gaat voortvarend te werk.”

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • De Hoop Pekso
Sluit deze advertentie