Loodvervangers doorstaan waterproef
Bouwnieuws | Ton van der Veeken
Geplaatst: 31-05-2010
Bij waterkeringsspecialist Vilton denken ze bij voorkeur niet in producten maar in systemen. “Het gaat erom gebouwen waterdicht te maken op een goede manier. Dan bespaar je ook structureel op faalkosten”, verklaart Freddy Holwerda, manager techniek en commercie. Een gesprek over systemen én over lood en loodvervangers.Lood mag dan een mensenleven of langer meegaan als bouwmateriaal, het is ook gevoelige materie door de vermeende schadelijkheid voor de volksgezondheid. Er bestaan heel wat loodvervangende producten waarvan Polylood er een is. Hoewel de naam anders doet vermoeden is Polylood een loodvervanger, waarin dit metaal niet voorkomt. Letterlijk betekent het ‘meer lood’ maar zo moeten we de naam niet opvatten. Het is een loodvervanger, gebaseerd op een polymeer (kunststof) die zó veel loodeigenschappen heeft dat ervoor gekozen is om lood in de naam op te nemen.
Holwerda: “De eigenschappen van Polylood benaderen die van lood extreem goed. Buigen, uitkloppen, strak over dakpannen heen kloppen, het kan er allemaal mee.” Het materiaal is te spreiden en uit te rekken doordat in het polymeer dunne strookjes aluminiumstrekmetaal verwerkt zijn. Het kan ook dienen als zinkvervanger omdat het goed verlijmbaar is met polylijm (in dezelfde kleur). Polylood is aldus Vilton dus een goede loodvervanger die al zo’n vijf jaar op de markt is en die in klimaattesten heeft bewezen duurzaam te zijn. Maar dat houdt niet automatisch in dat ze bij Vilton anti-lood zijn. “De zogenaamde schadelijkheid van lood zien wij toch overwegend als een hype”, zegt Holwsysteerda nuchter. “Waar het ons om gaat is: gebouwen waterdicht maken. Daartoe hebben wij betrouwbare systemen ontwikkeld. De basis daarvan is simpel: je denkt alsof je water bent. Als je dat kunt, weet je namelijk precies hoe je een waterkering moet maken en aanbrengen. Vervolgens gebruiken we daarbij passende kwaliteitsproducten die gebouwen gedurende hun levensduur waterdicht maken. En daar hoort lood wat ons betreft ook bij. Loketten bijvoorbeeld maken we soms gewoon van lood, soms van Polylood.
Combilood
Vilton is, begrijpen we, niet tegen het gebruik van lood. Het bedrijf ontwikkelde wel een product – Combilood – dat lood bespaart. De reden daarvan is prijstechnisch. Combilood is een combinatieproduct van lood en pvc dat wordt gebruikt in spouwmuren. “Het is zinloos om duur lood te gebruiken in een spouw als pvc het water daar evengoed tegenhoudt. Het lood zit alleen daar waar we het echt nodig hebben, tussen de stenen. Inclusief prefab in- en uitwendige hoeken, zodat de aannemer daar geen fouten kan maken,” legt Holwerda uit.
Vooral dat laatste vindt Vilton heel belangrijk. Het bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van waterkeringssystemen, hanteert de filosofie dat faalkosten in de bouw zo goed als volledig vermijdbaar zijn. Faalkosten zijn immers in belangrijke mate terug te voeren op problemen die vroeg of laat ontstaan bij ondeugdelijk aangebrachte waterkeringssystemen. “En dat valt te voorkomen. Altijd. Ten eerste, door het juiste systeem te kiezen. Ten tweede, door een juiste verwerking. Voor het laatste aspect hebben wij meer dan twaalf adviseurs, die ter plekke op bouwplaatsen door het hele land komen om aannemers en hun medewerkers te adviseren en tijdens het verwerkingsproces de vinger aan de pols te houden. Zeker bij een betrekkelijk nieuw materiaal als Polylood is dat nodig. Als het goed verwerkt wordt, staan wij er voor de volle honderd procent achter en geven we de garantie dat faalkosten tot een minimum beperkt blijven. Met of zonder lood, onze klant maakt uiteindelijk de keus, onze adviezen zijn daarin neutraal voor lood of Polylood.”
Overig Bouwnieuws
|
|