Martin koppenhol van vbi spectaculaire live case op building
Javascript is uitgeschakeld

Martin Koppenhol van VBI: "Spectaculaire Live Case op Building Holland 2012"

Geplaatst: 20-03-2012

Van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 april is de Amsterdam RAI voor iedereen die geïnteresseerd is in het nieuwe bouwen ‘the place to be’. Het tweejaarlijkse vakevenement Building Holland pakt namelijk uit met drie live cases. Een van die live cases is ‘Flexibiliteit & Aanpasbaarheid’, een regelrecht kunststukje. In drie dagen tijd zet VBI met een groot aantal samenwerkingspartners een complete bouwvorm neer.

De bouwvorm heeft een stalen constructie, slimme vloeren, flexibele gevelwanden en een innovatief klimaatsysteem. Doel van dit project is laten zien dat het mogelijk is om gebouwen neer te zetten die zich aan kunnen passen aan de wensen van de gebruiker. Dit nieuwe bouwen vraagt wel om een ander programma van eisen en om een bouwteam waarin samenwerking en vooral vertrouwen resulteren in betaalbare kwaliteit. De urgentie van een revolutionair andere aanpak is volgens Martin Koppenhol, manager communicatie van VBI enorm: “Een gebouw dat well-being creëert, flexibel, duurzaam én aanpasbaar is heeft de toekomst. Weet je waarom? Zo’n gebouw verdient zichzelf in no time terug en staat nooit leeg. Slimmer bouwen levert juist geld op”.

Leegstand
Een ongehoord grote hoeveelheid kantoorruimte, zeven miljoen vierkante meter, staat momenteel leeg. Dat heeft natuurlijk te maken met de neergaande economie. Maar dat is niet de enige reden. “In veel van die gebouwen is het slecht vertoeven, ze zijn snel en zonder visie neergezet”, weet Martin Koppenhol, manager communicatie bij VBI. “Daarom moeten we met elkaar voortaan slimmere keuzes maken en toekomst- en klantgericht bouwen. Geloof me, dat kost geen geld, maar levert juist op.” Ketensamenwerking. Het is een begrip dat in de bouw al een hele tijd over de lippen gaat. Meer ketensamenwerking, het lijkt haast een doel op zich. Belangrijk is het zeker, maar het gaat er volgens Martin Koppenhol wel om op welk niveau je het effectueert. Hij trekt een parallel met de auto-industrie waar veel verschillende partners met elkaar innovatieve producten en productiemethodes ontwikkelen die uiteindelijk een kwalitatief hoogstaand product opleveren dat uiterst efficiënt wordt geassembleerd. Koppenhol: “Daar zijn we in de bouw nog ver van verwijderd, maar één ding is zeker: we moeten er wel naartoe!” Immers, de bouwopgave verandert, het accent verschuift van nieuwbouw naar renovatie en herbestemming. Ondertussen krimpt de markt en zoeken opdrachtgevers met krappere budgetten naar oplossingen met meer toegevoegde waarde voor dezelfde prijs. Als antwoord op de veranderde markt ontwikkelen koplopers nieuwe technische oplossingen.

Levensloopbestendig
Die koplopers laten op Building Holland 2012 in drie Live Cases zien hoe het ook kan. Een van deze praktijkcases is ‘Flexibiliteit & Aanpasbaarheid’ door VBI en partners (zie kader). Het begint, vertelt Koppenhol, met het programma van eisen (pve). De keuzes die je daarin maakt zijn bepalend voor de levensloop¬bestendigheid van een gebouw. Als je vooraf vastlegt hoe een gebouw zich gaandeweg kan transformeren, kun je geld terugverdienen. Hij geeft een voorbeeld van een gebouw dat VBI bouwde voor Woonzorg Nederland. “Daarin zijn bij de bouw speciale voorzieningen getroffen: als een bewoner onverhoopt een handicap oploopt, kan zijn of haar woonruimte in een kleine drie uur worden aangepast. Zulke ingrepen namen vroeger drie dagen. Je begrijpt dat je zo de initiële meerkosten snel hebt terugverdiend.”

Prefab
Koppenhol geeft nog een voorbeeld. “Met het EcoPrefab Concept van VBI kan een kantoorgebouw voor tweehonderd mensen worden neergezet. Stel, de bouwkosten zijn vijf miljoen euro. Kies je voor het EcoPrefab Concept dan kies je voor energiezuinigheid, aanpasbaarheid, bouwsnelheid, maar ook, en zeker zo belangrijk, voor leef- en gebruikerskwaliteit. In veertig jaar levert dit gebouw miljoenen euro’s meer op dan een traditioneel gebouw. Denk hierbij aan kosten voor vervanging, aanpassing en onderhoud, maar zeker ook in productiviteit en ziekteverzuim. Zou je alleen maar rekenen met drie procent productiviteitsstijging en anderhalf procent minder ziekteverzuim op tweehonderd man personeel, dan praat je al over vele miljoenen. We klimatiseren met thermische activering. Zonder airco’s, zonder radiatoren. Al die innovatie zit in onze vloeren. Mensen die werken in zo’n gebouw voelen zich beter en presteren daardoor beter.”

Oplossingen
“Hét criterium van opdrachtgevers en ook van beleggers met visie wordt in onze beleving dan ook ‘performance’ en dat is precies waar wij nu al op pitchen. De total cost of ownership worden daarmee total benefits. Als je de gebruiker, nu en in de toekomst, centraal stelt, kom je niet meer in de situatie die we nu overal om ons heen zien: leegstaande kantoorgebouwen waar zo goed als niets meer mee te beginnen valt. Dit klinkt vanzelfsprekend als mooie muziek in de oren maar een vereiste is wel dat álle partijen het eens worden over het pve met slimme oplossingen die zorgdragen voor flexibiliteit en die aanpassingen eenvoudig mogelijk maken. Plus overeenstemming over de extra bouwkosten die daar uit voortvloeien. Als je dat voor elkaar hebt, kun je een bouwvorm neerzetten die klinkt als een klok, en dat bewijst de Live Case ‘Flexibiliteit & Aanpasbaarheid. Het gebouwconcept van deze Live Case kreeg allereerst de toepasselijke werktitel De Kameleon. De basisopzet van structuur en schil is geïnspireerd op verschillende bestaande architectonische paviljoens. Daarop werd voortgeborduurd met eye openers op het gebied van interieur, binnenklimaat, flexibele indeelbaarheid en duurzaamheid. Alle partners hanteerden, ieder vanuit de eigen discipline, dezelfde criteria. Koppenhol: “Nog los van het resultaat is het een fantastisch proces op zichzelf. Enthousiaste ketensamenwerking maakt bouwen weer leuk. Ik verwacht dat de beursbezoeker dit zal proeven en dat hij de Live Case met open mond en gesperde ogen zal beleven”, verklaart Koppenhol.

Logistiek
Dan nog dit. Het gebouw laat niet alleen de laatste ontwikkelingen en innovaties zien op het gebied van flexibiliteit en aanpasbaarheid, ook het logistieke proces is state of the art: het compleet functionerende bouwwerk zetten de partners neer in drie dagen tijd. Koppenhol: “Goed beschouwd een krankzinnige operatie, maar het kan dus wel. En met dat logistieke gegeven kun je ook pitchen. Neem een supermarktketen die een nieuwe winkel laat bouwen … elke week dat-ie eerder open kan, levert geld op.”

Bron: Visie, Bouwformatie uitgave 3 van 20 maart, 2012 

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
Sluit deze advertentie