Milieu centraal kritisch over thuisbatterijen
Javascript is uitgeschakeld

Milieu Centraal kritisch over thuisbatterijen

Geplaatst: vandaag
Milieu Centraal kritisch over thuisbatterijen

UTRECHT - Thuisbatterijen zijn voor de meeste huishoudens geen goed idee, vindt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De investering is volgens de organisatie nog altijd "risicovol", zelfs met batterijen die inspelen op wisselende stroomprijzen en vooral gaan laden op het moment dat de prijs laag is. Erg duurzaam zijn thuisbatterijen volgens Milieu Centraal ook niet.

Thuisbatterijen staan veel in de belangstelling, onder meer door het voornemen van het kabinet om in 2027 de zogeheten salderingsregeling voor zonnestroom af te schaffen. Door die maatregel wordt het minder lucratief voor mensen met zonnepanelen om stroom aan het net terug te leveren. Als de zon uitbundig schijnt en zonnepanelen meer opwekken dan een huishouden op dat moment verbruikt, kan overtollige energie worden opgeslagen met een thuisbatterij.

"De productie van het type thuisbatterijen dat wij veel zien, de LFP-batterij, kost veel energie en kritieke grondstoffen", stelt energie-expert Deborah Klaasen in een advies aan consumenten. "Wanneer veel huishoudens zo'n thuisbatterij zouden aanschaffen, zou dat een aanzienlijke belasting voor het milieu betekenen."

Toch ziet Milieu Centraal nog veel nadelen. Zo kunnen de gemiddelde thuisbatterijen op zonnige dagen nog steeds niet alle elektriciteit die 'over' is opslaan en wekken zonnepanelen in de winter vaak juist te weinig stroom op om de batterij volledig op te laden. Dat "beperkt het nut" van dit soort batterijen.

De Vereniging Eigen Huis is momenteel met veertien huiseigenaren aan het onderzoeken "wat de thuisbatterij nu en in de toekomst voor huiseigenaren kan betekenen". In de test wordt zowel gekeken naar de financiƫle kant als naar praktische zaken, zoals het geluid dat de apparaten maken.

Ook de VEH wijst erop dat de terugverdientijd van thuisbatterijen op dit moment "langer is dan de levensduur". Volgens een studie van CE Delft blijft het ook na de afschaffing van de salderingsregeling lastig om de investering binnen afzienbare tijd terug te verdienen.

Overig Bouwnieuws

Verbouwing sluis Kornwerderzand veel duurder dan verwacht 09-10-2024
Kamer zoekt naar manieren om Lelylijn levend te houden 09-10-2024
Energieagentschap ziet enorme groei hernieuwbare energie 09-10-2024
Overijssel wil geen windturbines rond schadegebied 08-10-2024
Drukte op hypotheekmarkt blijft aanhouden 08-10-2024
'Gasketelwet 'financieel drama' voor VvE's' 08-10-2024
Krapte op stroomnet leidt tot viezer water 08-10-2024
Raad Rotterdam stemt in met miljoenenrenovatie Boijmans 04-10-2024
Een op de drie kantoren voldoet niet aan energielabel C 03-10-2024
Raad stemt over duurdere verbouwing museum Boijmans 03-10-2024
 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
Sluit deze advertentie