Miljarden extra nodig voor stroomnetwerk
Javascript is uitgeschakeld

Miljarden extra nodig voor stroomnetwerk

Geplaatst: 01-02-2021
Miljarden extra nodig voor stroomnetwerk

DEN HAAG - Nederland zal de komende jaren miljarden euro's extra moeten investeren in het elektriciteitsnetwerk om de ambities op het gebied van duurzame energie waar te maken. De consument kan een hogere elektriciteitsrekening tegemoetzien, zo wordt duidelijk uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Volgens het PBL valt verder nog niet met zekerheid te zeggen of het gaat lukken om in 2030 de hoeveelheid zonne- en windenergie op te wekken die is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Om de sterk stijgende hoeveelheid stroom die zonnepanelen en windmolens opwekken te transporteren, voorziet beheerder TenneT de komende negen jaar tussen de 7,8 en 8,7 miljard aan extra investeringen in het landelijke hoogspanningsnet. "De regionale netbeheerders zullen deze kosten voor een deel doorberekenen aan de afnemers", schrijft het planbureau.

Zelf moeten de regionale netbeheerders, zoals Enexis en Stedin, hun netwerken ook nog met 30 tot 60 procent uitbreiden. Dat gaat naar schatting nog eens 2,4 miljard euro kosten. Alleen al hierdoor kunnen de vaste kosten op de energierekening met 5 procent per jaar stijgen. Nu bedragen die jaarlijks gemiddeld 323 euro per huishouden. Na negen jaar lopen deze kosten op tot 501 euro per jaar. De kosten kunnen mogelijk wel weer worden gedrukt door efficiënter gebruik te maken van het netwerk.

Op regionaal niveau bestaan op papier meer dan genoeg plannen voor zonne- en windprojecten op het land. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat deze projecten in 2030 zeker 35 terawattuur (TWh) aan stroom moeten opleveren, ongeveer een kwart van het totaal. De zogeheten energieregio's hebben opgeteld voor 52,5 TWh aan plannen opgesteld. "De realisatie van de regionale plannen is echter met de nodige onzekerheid omgeven", melden de groene adviseurs van het kabinet.

Het PBL heeft de plannen tegen het licht gehouden en komt uit op een behoorlijk grote bandbreedte: in 2030 wordt op het land tussen de 31,2 en 45,7 TWh aan groene stroom opgewekt uit zon en wind. In hoeverre grootschalige zonne- en windparken daadwerkelijk worden gebouwd, hangt af van zaken als ruimte en draagvlak. "Laat burgers daar op het juiste moment, en zo concreet mogelijk, over meepraten", adviseren de onderzoekers in het algemeen.

Of het de netbeheerders gaat lukken om hun netwerken snel genoeg uit te breiden, is ook onzeker. Zeker in stedelijk gebied ontbreekt het nog weleens aan ruimte voor kabels of stroomstations. "Daarnaast maken netbeheerders zich zorgen of zij in de toekomst over voldoende geschikte arbeidskrachten kunnen beschikken", waarschuwt het planbureau.

Het planbureau komt tot een voorzichtige conclusie. "Bij de voorziene ontwikkeling van het netwerk lijkt realisatie (...) aan de onderkant van de bandbreedte (31,2 TWh) haalbaar. Maar of dat echt zo is, kan pas duidelijk worden bij nadere concretisering van de biedingen."

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
Sluit deze advertentie