Minister opent zelfvoorzienende aardehuizen
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 13-06-2014
 Beeld: Vereniging Aardehuis
OLST (ANP) - In het Overijsselse Olst komen 23 zogenoemde aardehuizen te staan. De eerste drie van deze zelfvoorzienende woningen zijn klaar. Ze zijn gebouwd van autobanden vol zand en bedekt met leem en stro.
Van bouw tot en met gebruik moeten de woningen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn, zegt Paul Hendriksen, een van de initiatiefnemers en gastdocent duurzame bouwconcepten aan de hogeschool Windesheim. Hij kreeg 22 gezinnen zo ver dat ze ook een aardehuis wilden. 'Dit is voor het eerst dat een serie aardehuizen ineens wordt gebouwd.' Meer dan 1000 vrijwilligers uit 20 landen hebben ondertussen meegewerkt. 'Zelfs twee Texanen staken de handen uit de mouwen, terwijl het originele idee uit hun eigen land komt. Dit project in Overijssel is een magneet voor mensen die willen leren hoe ze duurzaam kunnen bouwen.'
De woningen zijn niet op het riool aangesloten. Uitwerpselen worden compost en douchewater wordt in een rietbed gefilterd. Elektriciteit komt van zonnepanelen op het dak. De meeste van de 23 huizen hebben een dikke wand van met zand gevulde, gestapelde autobanden. De glazen voorgevel is op het zuiden gericht om de woning met zonlicht te verwarmen.
Het 'earthship' is bedacht door de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Zijn duurzame bouwstijl met afgedankte autobanden en afval kreeg in Olst wel een lokaal tintje om aan de strenge Nederlandse regels te voldoen. Maar zijn basisidee bleef overeind. Ook de drie huurhuizen zijn zo gebouwd. De huurders bouwden zelf mee. 'Wij zijn er voor huurders met een kleinere beurs. Daar zitten ook mensen tussen die op deze wijze willen wonen', zegt directeur-bestuurder Ed Penninks van SallandWonen.
Iedere toekomstige bewoner moet verplicht een dag in de week meebouwen. De laatste woning wordt naar verwachting begin 2015 casco opgeleverd.
Overig Bouwnieuws
|