Minister wiersma wil ook dat andere sectoren minder stikstof
Javascript is uitgeschakeld

Minister Wiersma wil minder stikstof in alle sectoren

Geplaatst: 20-01-2025
Minister Wiersma wil minder stikstof in alle sectoren

DEN HAAG - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over een uitspraak van de Raad van State, waardoor schuiven met stikstofruimte binnen bestaande vergunningen veel lastiger wordt. Deze methode, ook wel 'intern salderen' genoemd, bood nog wat mogelijkheden voor bijvoorbeeld de bouw. Nu ook dit lastiger wordt, komt het kabinet met een speciaal kernteam van ministers dat een oplossing moet zoeken.

Deze ministeriƫle commissie moet officieel nog worden opgericht. Waarschijnlijk zullen naast Wiersma ten minste de ministers Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur) plaatsnemen in de werkgroep. Wiersma wil met haar collega's zoeken naar een "structurele oplossing", maar wil van de boeren niet "het onmogelijke vragen".

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt er in Nederland jaarlijks ongeveer 150 miljoen kilo stikstof uitgestoten. Ongeveer 100 miljoen kilo daarvan is ammoniak, wat voor 90 procent uit de landbouw komt. De overige 50 miljoen kilo, bestaande uit stikstofoxiden, komt vooral uit het verkeer (34 procent) de industrie (14 procent) of de binnenvaart (13 procent). Ook hier heeft de landbouw een klein aandeel (2,5 procent) in. Al met al is de landbouw verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de totale stikstofuitstoot.

Wiersma veegde na haar aantreden afgelopen zomer al snel de stikstofaanpak van het vorige kabinet van tafel, zonder daar al concrete nieuwe plannen tegenover te stellen. Zij vestigt haar hoop op innovaties waarmee boeren hun uitstoot kunnen verminderen. Daar wil zij 2,5 miljard euro voor beschikbaar stellen, hoewel lang niet zeker is of deze aanpak standhoudt bij de rechter. Vaak beloven deze nieuwe snufjes meer dan ze daadwerkelijk opleveren.

De rechtbank in Den Haag kan de zorgen van het kabinet volgende week nog verder vergroten. Dan is de uitspraak in een rechtszaak die is aangespannen door Greenpeace. De milieuorganisatie eist maatregelen om de stikstofneerslag veel sneller omlaag te brengen.

Overig Bouwnieuws

Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
'Schenkingen ouders drijven huizenprijzen op' 22-04-2025
Gemeente Amsterdam zet 'stop op nieuwe datacentra' 22-04-2025
Studie: voor miljarden aan huurwoningen verkocht 17-04-2025
Minister tevreden met afspraken versoepeling huurwet 17-04-2025
Provincie bezorgd over woningbouw in stikstofzones 17-04-2025
'Huurbevriezing bedreigt bouw duizenden huizen' 17-04-2025
 

Onze partners

  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
  • BUVA
Sluit deze advertentie