Nederland kan zorgvuldiger omgaan met zonnepanelen
Javascript is uitgeschakeld

Nederland kan zorgvuldiger omgaan met zonnepanelen

Geplaatst: gisteren
Nederland kan zorgvuldiger omgaan met zonnepanelen

DEN HAAG - Nederland zou zorgvuldiger kunnen omgaan met materialen die gebruikt worden in de duurzame energiesector, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat maakt ons land minder afhankelijk van het buitenland voor de levering van grondstoffen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens.

Vanwege de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie worden er steeds meer van dit soort producten gemaakt, ziet het PBL. De "kritieke materialen" die nodig zijn voor de productie, zoals lithium en kobalt, "betekenen nieuwe afhankelijkheden van het buitenland". De winning en verwerking van zulke grondstoffen gebeurt veelal in China en andere landen buiten Europa.

Het PBL adviseert betere recycling van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Op dit moment worden zonnepanelen op dezelfde manier behandeld als huishoudelijke apparaten, aldus het planbureau. Dat betekent dat ze na gebruik worden gerecycled als vulmateriaal in de bouw. Waardevolle materialen uit de panelen worden niet verzameld. Afgedankte bladen van windturbines worden helemaal niet hergebruikt, maar verbrand of opgeslagen. "Ook is er momenteel gebrekkig inzicht in het hergebruik, de tweedehandsmarkt en de export van zonnepanelen en windmolens", stelt het PBL.

Voor lithiumbatterijen gelden wel afspraken over hergebruik en het terugwinnen van materialen, ziet het PBL. Het planbureau adviseert om zulke afspraken ook over windmolens en zonnepanelen te maken, ook over de landsgrenzen heen.

Overig Bouwnieuws

Onvoldoende bewijs voor omkoping BAM 17-12-2024
ASML wil meebetalen aan duizenden nieuwe woningen 16-12-2024
DNB verwacht hogere huizenprijzen komende jaren 16-12-2024
Den Haag positief over plannen verbouwing Pier 16-12-2024
Stijging verkoop warmtepompen door verlaging subsidie 12-12-2024
Schoof hoopt dat pensioensector snel meepraat 12-12-2024
Provincies vragen hulp bij knelpunten woningbouw 11-12-2024
Deal woontop: sneller en meer bouwen 11-12-2024
Katwijk moet plannen nieuwe wijk aanpassen 11-12-2024
Kosten nieuwbouw RIVM 136 miljoen euro hoger 11-12-2024
 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Storax
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie