Nieuwe isolatie eis voor hellende daken niet kosteneffectief
Javascript is uitgeschakeld

Nieuwe isolatie-eis voor hellende daken niet kosteneffectief

Geplaatst: 13-01-2015
Nieuwe isolatie-eis voor hellende daken niet kosteneffectief
Beeld: Bouwformatie

De geldigheid van de argumentatie dat de gedifferentieerde isolatie-eis goedkoper zou zijn dan de integrale verhoging naar een Rc van 5,0 m2•K/W begint steeds meer te wankelen. Van de integrale verhoging moest worden afgeweken omdat dit voor de vloer niet kosteneffectief zou zijn en voor de gevel grote kostenverhogingen zou opleveren. Uit onderzoek van Bouwformatie blijkt het tegendeel.

Verzoek aan minister Blok
Op 5 maart 2013 schreven de ondertekenaars van het convenant Lente-akkoord energiezuinige nieuwbouw het volgende aan minister Blok:

'Op 8 juni 2012 heeft uw voorganger minister Spies een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met daarin het voornemen om op 1 januari 2015 de Rc-waarde van gebouwen te verhogen naar 5,0 m2K/W.

Wij willen de minister voorstellen om de isolatie-eis voor dichte delen per 1 januari 2015 te differentiëren. Wij adviseren de minister het volgende:
• Verhoog de Rc voor daken naar 6,0. Dit kan in de praktijk zonder problemen en levert de meeste energiewinst op. Deze investering is in 20-30 jaar terug te verdienen.
• Verhoog de Rc voor gevels naar maximaal 4,5 om grote kostenverhogingen in dit bouwdeel te voorkomen.
• Houd de Rc voor begane grondvloeren op 3,5 omdat verhoging niet kostenefficiënt is en vrijwel geen energiewinst oplevert.'

Zoals bekend heeft minister Blok het verzoek van Lente-akkoord energiezuinige nieuwbouw ingewilligd, waardoor de gedifferentieerde isolatie-eis per 1 januari 2015 een feit is geworden.

Beduidend genuanceerder
In december 2014 schreven we al dat het verhogen van de vloerisolatie wel degelijk kosteneffectief kan zijn. De stelling dat dit nauwelijks energiewinst oplevert klopt. Uit onze analyse blijkt het verhogen van de vloerisolatie van 3,5 naar 5,0 m2•K/W een energiewinst oplevert van 7 m3 aardgas per jaar bij een tussenwoning. Bij een twee-onder-één-kapwoning bedraagt de te verwachten besparing op aardgas 16 m3. Daar staat tegenover dat het verhogen van de vloerisolatie nauwelijks meerkosten met zich meebrengt, namelijk slechts 2 tot 3 Euro excl. btw per vierkante meter. Dit resulteert in het feit dat het verhogen van de vloerisolatie bij grondgebonden woningen, afhankelijk van het gekozen vloersysteem, wel kosteneffectief is. Uit de berekeningen komt ook naar voren dat het verhogen van de vloerisolatie bij een vijflaags galerijflat daarentegen niet kosteneffectief is, zij het in beperkte mate.

Ook de bewering dat een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W voor de gevel grote kostenverhogingen met zich meebrengt klopt niet. Uit onderzoek van Bouwformatie komt naar voren dat er inderdaad een kostenstijging is waar te nemen bij verhoging van de Rc-waarde naar 5,0 m2•K/W, maar dat er van ‘grote’ kostenstijgingen in het geheel geen sprake is. Afhankelijk van woningtype, energiebesparing en gekozen isolatiemateriaal voor de spouwwand is een Rc-waarde van 4,5 of van 5,0 m2•K/W net iets kosteneffectiever, maar de verschillen zijn uiterst beperkt.

En ook de bewering dat het verhogen van de Rc-waarden voor daken naar 6,0 m2•K/W in 20 tot 30 jaar kan worden terugverdiend klopt niet. De kostenverschillen tussen de verschillende soorten prefab dakelementen voor hellende daken met een Rc-waarde van 5,0 of 6,0 m2•K/W bedragen in de praktijk zo’n 14 tot 17 procent. Concreet betekent dit dat een dakelement met een Rc-waarde van 6,0 m2•K/W op basis van het huidige prijsniveau zo’n 6 tot 9 euro per vierkante meter duurder is dan een variant met een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W. Het prijsverschil is afhankelijk van het soort dakelement, het isolatiemateriaal en de fabrikant.

De meerkosten voor de aangescherpte isolatie-eisen van 3,5 naar 6,0 m2•K/W kunnen in het geval van hellende daken dan ook nog niet binnen de rekentermijn van 30 jaar worden terugverdiend op basis van het huidige prijsniveau en de te verwachten energiebesparing. Voor hellende daken met een Rc-waarde van 5,0 m2•K/W geldt dat deze over het algemeen genomen wel kosteneffectief zijn. Echter, door de nieuwe regelgeving is een dak met deze Rc-waarde niet meer toegestaan in de nieuwbouw.

Voor platte daken zijn de meerkosten van de aangescherpte isolatie-eisen beduidend lager. Hierdoor blijkt dat de nieuwe regelgeving bij platte daken wel kosteneffectief is. Echter, door extra meerkosten ten aanzien van de aansluitende bouwdelen, zoals dakopstand, spouwisolatie en gevelmetselwerk blijkt dat bij een plat dak een Rc-waarde van 5,0 ook net iets kosteneffectiever is dan bij een RC-waarde van 6,0 m2•K/W.

Alles overwegende kunnen we stellen dat de kostenverschillen tussen de gedifferentieerde en integrale isolatie-eis nihil zijn, maar de verschillen zijn veelal in het voordeel van de geintegreerde Rc-waarde van 5,0. In een volgende publicatie zal hier nog nader op worden ingegaan.

Meer over de kosteneffectiviteit van de schilisolatie is te vinden in de serie white papers ‘realisatie van nieuwbouwwoningen met EPC 0,4’. Daar vindt u ook de analyses over de kosteneffectiviteit van andere bouwkundige en installatietechnische maatregelen.

Vanaf vandaag is de white paper ‘Realisatie van twee-onder-één-kapwoningen met EPC 0,4’ gratis te bestellen in de webwinkel van Bouwformatie.

Eerder werden de white papers waarin de tussenwoningen en hoekwoning centraal staan al geintroduceerd. Deze maand volgen de white papers voor vrijstaande woningen en appartementen. Begin februari volgt de slotconclusie.

Bronnen:
https://www.lente-akkoord.nl/wp-content/uploads/2013/03/20130305-brief-min-blok-rc5.pdf
https://www.bouwformatie.nl/bouwnieuws/verhogen-vloerisolatie-geeft-nauwelijks-meerkosten
https://www.bouwformatie.nl/bouwnieuws/kostenverschillen-spouwisolatie-zwaar-overdreven

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • BUVA
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
Sluit deze advertentie