Nyenrode en bam ontwikkelen expertisecentrum bam groep en ny
Javascript is uitgeschakeld

Nyenrode en BAM ontwikkelen expertisecentrum BAM Groep en Nyenrode

Geplaatst: 23-06-2009
Koninklijke Bam Groep wordt door de financiële ondersteuning aan Nyenrode Business Universiteit voor onderzoek naar duurzame innovatie en ontwikkeling een prominente sponsor van het Center for Sustainability (CfS) van de universiteit. Onderdeel van de overeenkomst is de BAM-leerstoel ‘Sustainability, Strategy and Innovation’, bezet door prof. dr. Gerard Keijzers. Wat houdt de samenwerking met BAM in?
“Met de steun van BAM kunnen we twee jonge onderzoekers aanstellen en is er ruimte voor begeleiding vanuit mijn leerstoel. Het gaat om een financiële ondersteuning waarmee we die twee onderzoekers drie of vier jaar aan het werk kunnen houden. Zo kunnen ze echt een stevig onderzoekstraject ingaan over twee hele belangrijke onderwerpen: vermarkten van duurzaamheid in de bouw en bevorderen van duurzame innovaties in de bouwketen. Er kan veel, maar het moet allemaal wel gebeuren. Bovendien zijn er een heleboel beren op de weg en ‘die’ gaan we onderzoeken.

Wat is uw aandeel?
“Ik ga de onderzoekers begeleiden. Dat is een onderdeel van mijn taak als directeur van Center for Sustainability. Verder hebben we een expertisecentrum waar vijftien mensen werken. Zeker vijf onderzoekers zijn hier fulltime bezig met duurzaam bouwen. Ook toeleveranciers kunnen hier terecht met problemen of onderzoeksvragen. Het centrum is bereikbaar via de website van Nyenrode.”

Wat staat er als eerste op de agenda?
“Als eerste gaan we kijken hoe we de samenwerking tussen alle mogelijke partijen in de bouwketen kunnen bevorderen. Daarna willen we onderzoeken waar de belemmeringen zitten voor introductie van duurzaamheidsinnovaties. Aan technologie is geen gebrek, maar de integratie ervan stokt. Het gaat niet snel genoeg. Dat ligt aan een heleboel factoren die het onderzoeken waard zijn. Elke schakel in de keten doet bijvoorbeeld z’n eigen ding. Er worden alleen zakelijke afspraken gemaakt op het moment dat er iets moet worden overgedragen. Twee schakels verder kijken gebeurt al helemaal niet en evalueren evenmin. Misschien schets ik het iets te zwart-wit, maar verbetering is nodig om duurzame innovaties te realiseren.”

Wat betekent dat voor de toeleveranciers?
“Bij de toeleveranciers zit een heleboel technologie en kennis. Ze bedenken steeds nieuwe producten en nieuwe materialen. Toch wordt hier verderop in de keten geen gebruik van gemaakt. De afstand tussen toeleverancier en de uiteindelijke gebruiker is te groot. Bovendien opereren alle partijen los van elkaar. De schakels ontbreken. Als het een echte keten zou worden, waarin toeleverancier, (onder)aannemer en eindgebruiker samenwerken, kan duurzaamheid in de bouw een flinke sprong maken.”

Hebt u daar een voorbeeld van?
“Ja, bij een Innovation Lab in Rotterdam hebben we een belangrijke les geleerd. Daar hebben we voor de renovatie van 500 flats alle partijen bij elkaar aan tafel gezet. Opdrachtgevers, bouwers, energiebedrijf, bank én toeleverancier. Toen bleek dat toeleverancier AKZO nog nooit direct contact had gehad met gebruikers, met woningbouwcorporaties. Die kenden elkaar helemaal niet. Tijdens het proces leerden we dat wanneer die twee dichter bij elkaar komen, er veel creatiever wordt nagedacht over toe te leveren technologie en producten. Door dat directe contact bleek ook dat AKZO al allerlei bruikbare producten ‘op de plank’ had liggen. Zo beschikten ze over materiaal om koudebruggen te isoleren en verf waarmee lage-energiesystemen heel makkelijk konden worden toepast in wand of vloeren. Het werd dus pijnlijk duidelijk dat toeleveranciers veel meer moesten leren over behoeften van gebruikers.”

Wat verwacht u van de samenwerking met BAM?
“Heel veel. Ze maken het mogelijk dat wij onderzoek kunnen doen en daar zijn we ze erg dankbaar voor. Maar andersom zetten ze ook hun deuren voor ons open. We krijgen toegang tot de problemen waar zij mee worstelen. Samen met de bouwwereld zullen we moeten leren waar de oplossingen liggen. Dat is voor BAM interessant, maar ook voor ons, onderzoekers.”

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
Sluit deze advertentie