Onbrandbare isolatie voor het eerst toegepast
Javascript is uitgeschakeld

Onbrandbare isolatie voor het eerst toegepast

Geplaatst: 03-02-2009
EPS ofwel geëxpandeerd polystyreen is een bekend isolatiemateriaal. Producent IsoBouw heeft het zodanig gemodificeerd dat een nieuw en onbrandbaar product is ontstaan: Xire. Het geheim van het mondiaal gepatenteerde materiaal is een coating waarmee elk polystyreen bolletje is bekleed. Bij verhitting verglaast het zodanig dat de structuur van het materiaal in tact blijft. Een eerste grote toepassing van Xire is de isolatie van het dak van dakdekker Oranjedak in Zwijndrecht.

Door Menno Jelgersma
Xire. Je spreekt het uit zoals het Engels ‘fire’, maar dan met de beginletter x, die als het ware symbool staat voor een kruis door ‘fire’. Xire is dan ook een onbrandbaar isolatiemateriaal en in geen geval te verwarren met het polystyreen dat als vulmateriaal in verpakkingen wordt gebruikt, noch met het vlamdovende EPS dat tot nu toe op grote schaal werd toegepast.

Brandklasse
Xire oogt hetzelfde als het bekende piepschuim maar is blauw gekleurd om het onderscheid met andere producten duidelijk te maken. Het heeft volgens Iso- Bouw dezelfde voordelen als het EPS met een hoge isolatiewaarde, een hoge druksterkte, vochtongevoeligheid en gemakkelijke verwerkbaarheid. In een constructie is het ‘oude’ EPS brandveilig. Desondanks kwam uit de markt de vraag bij IsoBouw om een onbrandbare EPS te ontwikkelen. Volgens Geoffrey van Gerven, communicatiemanager IsoBouw nam de producent de vraag serieus en werd vervolgens in ‘het diepste geheim’ gewerkt aan Xire. “Het ontwikkelen van een onbrandbaar EPS was op grond van huidige eisen en normen absoluut niet noodzakelijk, maar er was sprake van een sterke lobby van partijen die brandveiligheid zeer hoog in het vaandel hebben, waaronder verzekeringsmaatschappijen.” Van Gerven legt uit dat EPS in een vlakdakconstructie voldoet aan de Euro-brandklasse B. Dat zal met de toepassing van Xire niet wijzigen. “Het gaat in dit geval om een brandklasse in de toepassing. Op productniveau ligt dat anders. Ging EPS op productniveau tot brandklasse E, met Xire is afhankelijk van de uitvoering een Euro-brandklasse tot A mogelijk!” Maar ook bij Xire A zal de brandklasse in toepassing nooit meer dan B bedragen al was het alleen maar omdat een gebouw bijvoorbeeld een bitumen afwerking krijgt.

Crux
De vinding die IsoBouw toepaste om het materiaal onbrandbaar te krijgen is het gebruik van een coating, die bestaat uit een watergedragen oplossing op basis van waterglas, rond elk polystyreen bolletje in het materiaal. Van Gerven: “Daardoor is het dooren- door onbrandbaar doordat de coating van silicaat bij hoge temperaturen verglaast waarbij het materiaal in vorm blijft.” Algemeen directeur Will Kemperman van IsoBouw toont dit tijdens een presentatie bij Oranjedak aan wanneer alle korrels, bij wijze van voorbeeld, chemisch uit het Xire zijn ‘weggesmolten’. Wat resteert is een verglaasd karkas. IsoBouw won met Xire de bouwinnovatieprijs 2007. Het duurde echter nog tot eind 2008 voordat IsoBouw een eerste grote toepassing van Xire uitvoerde met de isolatie van 1.600 vierkante meter op het dak van Oranjedak in Zwijndrecht. De moeilijkheid van het onbrandbaar maken was volgens Van Gerven het aanbrengen van de coating op de polystyreen korrels. EPS dat van aardolie is gemaakt, smelt bij ongeveer 100 graden Celsius, glas bij 1.300 graden. Het in contact brengen van vloeibaar glas met EPS is daarom geen optie. Het geheim van het product zit dus in het beheersen van de chemische reactie van de onbrandbare laag met de ondergrond. Dit lukte IsoBouw door de toevoeging van een stof die reageert met waterglas, waardoor het in een gel verandert die aan de bolletjes hecht. De gepatenteerde techniek noemt IsoBouw de ‘thermische crux’ van Xire.

Koel
De dakdekkers van Oranjedak die één van de eerste grote daken ter wereld met Xire isoleren, zijn enthousiast. Het werkt volgens hen prettiger dan minerale wol en zaagt beter dan EPS. “Minerale wol wordt nat. Dit niet. Je kunt dus bij een buitje rustig doorwerken”, aldus voorman Kris Huijzer. Het korrelt bij verwerking volgens hem wel meer dan EPS maar heeft daarentegen weer als voordeel dat het echt niet brandt. Een ander groot voordeel is volgens Huijzer dat het mogelijk is om kleine doorvoeren te maken. “Op die plekken is nauwkeurig werken essentieel, omdat juist bij doorvoeren condensatie optreedt. Precies de plek waar je het niet wil hebben.” Op verzoek laat Huijzer zien wat er geschiedt als hij de brander langdurig op het materiaal zet. Het kleurt zwart en de bovenste laag Xire verglaast. Direct nadat de brander is gedoofd, houdt Huijzer zijn hand op het materiaal en veegt wat zwarte restjes weg. “Prima spul. Het doet niks en is nu alweer koel.”

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie