Ondanks bezwaren extra opslag PFAS-grond rond Schiphol
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 27-06-2024
HAARLEMMERMEER - Ondanks ruim 600 bezwaren van omwonenden komt er in Badhoevedorp een extra opslagplaats voor met PFAS vervuilde grond, afkomstig van Schiphol. De commissie die de 637 ingediende bezwaren behandelde, verklaarde ze allemaal ongegrond. Dat betekent dat er naast het vliegveld een vierde opslaglocatie kan komen.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer, waar Badhoevedorp onder valt, neemt het advies van de bezwarencommissie over. Volgens de commissie is het "voldoende aannemelijk" dat alle maatregelen en voorschriften die in de omgevingsvergunning staan "voldoende bescherming" bieden aan de omwonenden. De inwoners van Badhoevedorp maken zich juist zorgen om hun gezondheid en mogelijke vervuiling van de omgeving.
Schiphol slaat op enkele locaties vlak bij het vliegveld grond op met daarin PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. De PFAS, vooral het giftige PFOS, zaten in het blusschuim dat jarenlang op het vliegveld werd gebruikt bij incidenten en brandoefeningen. Bij bouwwerkzaamheden kijkt Schiphol of de aarde die daarbij vrijkomt kan worden hergebruikt. De luchthaven wil bijna 200.000 ton vervuilde grond 'wassen' met een speciale schoonmaakinstallatie. De grond wordt daarom opgeslagen in de buurt, ingepakt in folie die voorkomt dat deze wegwaait of zich vermengt met de bodem.
Haarlemmermeer wilde in eerste instantie alleen de bezwaren in behandeling nemen van mensen die binnen een straal van 500 meter rond de opslaglocatie wonen. Het zou dan gaan om slechts vijf van de 637 bezwaren. De commissie besloot die grens op te rekken naar 2 kilometer, waardoor het om 155 bezwaren ging. De rest werd niet-ontvankelijk verklaard.
Na een hoorzitting op 19 maart heeft de commissie geadviseerd om alle bezwaren af te wijzen, wat het college dan ook deed. Volgens de bezwarencommissie heeft Schiphol aan alle voorwaarden voldaan om een vergunning te krijgen voor de vierde opslaglocatie. Schiphol houdt op 2 juli een bewonersavond, waar omwonenden terechtkunnen met hun "vragen en zorgen" over PFAS.
Overig Bouwnieuws
|